Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Omega Advisors, Greenlight: Πτώση -22% στον S&P το 2023, στις 3.000 μον. - Να είστε bearish σε μετοχές, bullish σε πληθωρισμό

Omega Advisors, Greenlight: Πτώση -22% στον S&P το 2023, στις 3.000 μον. - Να είστε bearish σε μετοχές, bullish σε πληθωρισμό
Ζοφερές οι προβλέψεις των Omega Advisors, Greenlight Capital...
Σχετικά Άρθρα
Σύσταση να είμαστε bearish στις μετοχές και bullish στον πληθωρισμό» προτείνουν οι Omega Advisors και Greenlight Capital, εκτιμώντας πως ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street &P 500 θα βυθιστεί κατά περίπου 22% το 2023…
Ειδικότερα, ο Leon Cooperman της Omega Advisors προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα «διορθώσει» κατά περίπου 22%, ενώ προειδοποίησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα βυθιστεί, τελικά, σε ύφεση.
«Υποθέτω ότι όλα αυτά καταλήγουν σε ύφεση» υπογράμμισε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής στο Fox Business σε πρόσφατη συνέντευξή του.
«Νομίζω ότι το QT, η νομισματική αυστηροποίηση εκ μέρους της Fed, η υψηλή τιμή του πετρελαίου ή ίσως ένα ισχυρό δολάριο -ή κάποιος συνδυασμός αυτών των τεσσάρων πραγμάτων- θα προκαλέσει ύφεση, με τον πάτο της αγοράς να εντοπίζεται στο -35%, από την κορυφή των 4.800 μονάδων τον Ιανουάριο του 2022.
Η αναφορά του Cooperman για το «QT» αναφέρεται στη συρρίκνωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) (ποσοτική σύσφιξη) για να μειώσει την προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «φόρτωσε» ομόλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να εισφέρει ρευστότητα στην οικονομία και να στηρίξει την ανάπτυξη (ποσοτική χαλάρωση ή QE).
Η «αυστηροποίηση» της Fed αναφέρεται στην απάντηση της κεντρικής τράπεζας στον αυξημένο πληθωρισμό.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν σε 4,5% το περασμένο έτος - και σηματοδότησε περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες.
Τα υψηλότερα επιτόκια δίνουν κίνητρο για αποταμίευση έναντι δαπανών, επενδύσεων και προσλήψεων, και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιβραδύνουν τον ρυθμό αυξήσεων των τιμών.
Ωστόσο, επίσης μειώνουν τη ζήτηση, η οποία, με τη σειρά της, μειώνει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Cooperman, η συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος, τα υψηλότερα επιτόκια και άλλοι παράγοντες θα μειώσουν τον S&P 500 στις 3.100 μονάδες - περισσότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με το ανώτατο όριο των 4.800 μονάδων του δείκτη αναφοράς τον Ιανουάριο του 2022.
Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs σημείωσε ότι μια διόρθωση θα μπορούσε να δημιουργήσει μερικές εξαιρετικές προσφορές για τους κυνηγούς ευκαιριών.
«Δεν είμαι… ταύρος, δεν είμαι… αρκούδα. —
Είμαι σαν ένα βουβάλι που βρίσκει πολλές και φθηνές μετοχές» είπε.
Ο Cooperman, ο οποίος μετέτρεψε το hedge fund του Omega Advisors σε family office το 2018, προέβλεψε επίσης αυξημένα επιτόκια και επίμονο πληθωρισμό.
«Οι προσαρμοσμένοι ρυθμοί για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι αρνητικοί – πρέπει να πάτε θετικά πριν σταματήσετε την οικονομία» είπε.
«Εκτιμώ υψηλότερα επιτόκια, υψηλό πληθωρισμό και πιθανώς, δυστυχώς, υψηλότερους φόρους».
Επιπλέον, ο Cooperman έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το «σοκαριστικό» ύψος του εθνικού χρέους, σημειώνοντας ότι έχει εκτιναχθεί από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε πάνω από 31 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Περιμένω κρίση στα δημόσια οικονομικά», κατέληξε.

Αρνητική στάση

Από την άλλη, ο David Einhorn της Greenlight Capital δήλωσε την Τετάρτη 1 Μαρτίου ότι διατηρεί την αρνητική του στάση στο χρηματιστήριο, καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ενδέχεται να εκτιναχθούν.
«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε bearish στις μετοχές και bullish στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Einhorn στην «Halftime Report» του CNBC την Τετάρτη.
«Νομίζω ότι ασκείται μια οικονομική πολιτική, η οποία είναι πιθανώς πολύ καλή για την Main Street (πραγματική οικονομία), αλλά είναι δυσχερής για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία».
Ο επικεφαλής Greenlight Capital πιστεύει ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να καταπολεμήσει τις επίμονες πιέσεις τιμών, αυξάνοντας τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς.
Η κεντρική τράπεζα οδήγησε τα επιτόκια στο εύρος στόχου 4,5%-4,75% - στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007.
«Νομίζω ότι τόσο τα μακροπρόθεσμα όσο και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα και πιθανώς σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό που αναμένεται» είπε ο Einhorn.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν το περασμένο έτος λόγω μιας σειράς επιτοκιακών αυξήσεων.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο.
Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξήθηκαν ακόμη υψηλότερα, με τις αποδόσεις εξαμήνου και ενός έτους να ξεπερνούν το 5% για πρώτη φορά από το 2007.
«Η Fed θέλει τις τιμές των μετοχών χαμηλότερες.
Το έχουν καταστήσει σαφές», είπε ο Einhorn.
«Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να νοιάζονταν λιγότερο για το χρηματιστήριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης