Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ο «Θεός της αγάπης και της συγχώρεσης» απέτυχε - Ετοιμαστείτε για την οργή του Γιαχβέ και βαθιά ύφεση παγκοσμίως

JP Morgan: Ο «Θεός της αγάπης και της συγχώρεσης» απέτυχε - Ετοιμαστείτε για την οργή του Γιαχβέ και βαθιά ύφεση παγκοσμίως
Ο «ήπιος και… συγχωρητικός δρόμος» εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών, που προσιδίαζε στον Θεό της Παλαιάς Διαθήκης, μας τελείωσε…
Σχετικά Άρθρα
Ο «ήπιος και… συγχωρητικός δρόμος» που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό το περασμένο έτος είναι πιθανό να αποδειχθεί ανεπιτυχής, με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη για πιο δυναμική, βιβλικού τύπου αντίδραση.
Αυτή είναι η άποψη των οικονομολόγων Bruce Kasman, Joseph Lupton και Michael Hanson της JPMorgan Chase & Co., οι οποίοι περιέγραψαν την απόκριση των κεντρικών τραπεζιτών το περασμένο έτος ως ενσάρκωση της Καινής Διαθήκης… και του ελεήμονος Θεού που περιγράφει - όσον αφορά τη διατήρηση της οικονομικής επέκτασης και την ανοχή που επέδειξαν για μια σταδιακή μείωση του πληθωρισμού.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι στιγμής ήταν «μια διόρθωση ακατάλληλων στάσεων, παρά μια προσπάθεια να μετριαστεί η επέκταση», είπαν.
Τη Δευτέρα 27/2, στα χρηματιστήρια προσπάθησαν να ανακάμψουν έπειτα από εβδομάδες αστάθειας που προκλήθηκαν από μια ροή απροσδόκητα ισχυρών οικονομικών δεδομένων στις ΗΠΑ, δίνοντας τροφή στις προσδοκίες για συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ – γεγονός το οποίο θεωρείται «κακά» μαντάτα για τις μετοχές.

Το μέγιστο επιτόκιο

Η προσοχή των επενδυτών τώρα στρέφεται στις επικείμενες εξελίξεις…
Σε ό,τι αφορά το μέγιστο επιτόκιο, οι αγορές προεξοφλούν πως η Fed θα καταλήξει στα επίπεδα του 5,4%, από τη διάμεση πρόβλεψη 5,1% το 2023 των υπευθύνων χάραξης πολιτικής τον Δεκέμβριο.
Η Deutsche Bank παραμένει «ακραία», εκτιμώντας πως το επιτόκιο θα αγγίξει το 5,6%.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το περασμένο έτος οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών πραγματοποίησαν αυξήσεις επιτοκίων κατά περίπου 300 μονάδες βάσης ή περισσότερες η καθεμία.
Η Fed έχει προχωρήσει περισσότερο, αυξάνοντας το επιτόκιο κατά 450 μονάδες βάσης, πηγαίνοντάς το στο εύρος του 4,5%-4,75%, από σχεδόν 0% από τον περασμένο Μάρτιο.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι αυτή η ήπια πορεία θα αποδειχθεί ανεπιτυχής», έγραψαν οι Kasman, Lupton και Hanson, σε σημείωμα της Παρασκευής.
«Ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί μια οργισμένη αντίδραση εκ μέρους της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, τύπου Παλαιάς Διαθήκης, αυξάνεται.
Η μετάδοση της ταχείας αλλαγής της πολιτικής που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μιας ύφεσης, παρότι οι κεντρικές τράπεζες δεν την επιδιώκουν».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι traders προετοιμάζονται για άλλη μια έξαρση της αστάθειας, με την απόκτηση αντισταθμιστικών φράξεων.
«Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι ευαίσθητες στη μετατόπιση των πιθανοτήτων γύρω από το χρονοδιάγραμμα της ύφεσης και τις διαδρομές επιτοκίων», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της JPMorgan, που δίνουν πιθανότητα πιθανότητα ύφεσης για τις ΗΠΑ 70%, αρχής γενομένης από τα τέλη του 2023 ή το 2024, και πιθανότητα 30% στο σενάριο της ήπιας προσγείωσης, δηλαδή στο ενδεχόμενος απλής επιβράδυνσης.
Από εκεί και πέρα, η JP Morgan εξετάζει δύο εναλλακτικούς δρόμους:
Πρώτος είναι ότι οποιαδήποτε ύφεση στα τέλη του τρέχοντος έτους θα επικεντρωθεί στις ΗΠΑ, υποθέτοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα τελειώσουν το δεύτερο τρίμηνο, στις περίπου 500 μονάδες βάσης.
Ο δεύτερος είναι ότι η ανθεκτική ανάπτυξη και ο αυξημένος πληθωρισμός θα αναγκάσουν τη Fed και τις κεντρικές τράπεζες στη Δυτική Ευρώπη να γίνουν πιο περιοριστικές, με τη συνεχιζόμενη σύσφιξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους να γίνεται «μια συνταγή για μια βαθύτερη ύφεση, που θα ξεκινήσει προϊόντος του χρόνου και θα είναι συγχρονισμένη παγκοσμίως».

Προειδοποιητικά σημάδια

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Mislav Matejka αναφέρει ότι οι βασικοί νομισματικοί δείκτες «στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια», όπως η σύσφιξη της προσφοράς χρήματος και η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, που υποδεικνύει ότι επίκειται ύφεση.
Αυτές είναι κόκκινες σημαίες που «δεν πρέπει να απορρίπτονται ελαφρά τη καρδία», λέει, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει άνοδος για τον Stoxx 600 από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο Matejka λέει ότι ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής τείνει να γίνεται αισθητός με καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία, καθώς χρειάζεται ένα έως δύο χρόνια για να αποδώσει, και βλέπει το ράλι να εξασθενεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αφού σηματοδοτεί το υψηλότερο σημείο του έτους για τις μετοχές.
«Η ζημιά έχει γίνει και οι επιπτώσεις είναι πιθανότατα ακόμη μπροστά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης