Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι αποκάλυψε τελικά το σαμποτάζ στους Nord Stream: Τη διάσπαση ΝΑΤΟ, τη «συμμαχία των προθύμων» και τον πόλεμο ΗΠΑ - Ρωσίας

Τι αποκάλυψε τελικά το σαμποτάζ στους Nord Stream: Τη διάσπαση ΝΑΤΟ, τη «συμμαχία των προθύμων» και τον πόλεμο ΗΠΑ - Ρωσίας
Η κυβέρνηση Biden και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέπραξαν σκόπιμα μια πράξη βιομηχανικής τρομοκρατίας στους Nord Stream αλλά υπάρχει κάτι βαθύτερο
Σχετικά Άρθρα
Η καταστροφή του αγωγού Nord Stream ήταν μια γκανγκστερική πράξη που αποκαλύπτει τον καρκίνο στην καρδιά της «τάξης που βασίζεται σε κανόνες».
Η κυβέρνηση Biden και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέπραξαν σκόπιμα μια πράξη βιομηχανικής τρομοκρατίας εναντίον ενός μακροχρόνιου φίλου και συμμάχου της Αμερικής, της Γερμανίας.
Αυτό που συνεπάγεται η εμπλοκή του Biden στην πράξη, είναι ότι οι ΗΠΑ διεκδικούν τώρα το δικαίωμα να αποφασίζουν αυθαίρετα ποιες χώρες μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες.
Και, εάν για κάποιο λόγο, η αγορά και η πώληση ενεργειακών προμηθειών έρχεται σε σύγκρουση με τους ευρύτερους γεωπολιτικούς στόχους της Ουάσιγκτον, τότε οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να εξαλείψουν την υποδομή που καθιστά δυνατό τέτοιο εμπόριο, γράφει σε άρθρο του ο οικονομικός και γεωπολιτικός αναλυτής Mike Whitney.
Ενώ δεν αναμένουμε διεξοδική έρευνα στο εγγύς μέλλον, πιστεύουμε ότι το μέγεθος της επίθεσης ήταν ένα κάλεσμα «αφύπνισης» για τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το μονοπολικό μοντέλο στον κόσμο μπορεί να παράγει ηθικά αποδεκτά αποτελέσματα.

Μονομερής δράση

Η μονομερής δράση οδηγεί αναπόφευκτα σε εγκληματική βία κατά των αδύναμων και ανυπεράσπιστων.
Η κυβέρνηση Biden έχει υπολογίσει πολύ λάθος τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι αποκαλύψεις στο κοινό.
Η ζημιά στη φήμη από μόνη της θα είναι τεράστια, αλλά θα χρησιμοποιηθούν επίσης ως το πρίσμα μέσα από το οποίο πολλοί κριτικοί βλέπουν τον πόλεμο.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει ήδη.
O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov επιβεβαίωσε ότι ο πραγματικός στόχος του πολέμου της Ουάσιγκτον δεν ήταν απλώς να «αποδυναμώσει» τη Ρωσία και τελικά να τη χωρίσει σε μικρότερα κομμάτια, αλλά να προκαλέσει μία ρήξη μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Πλήγμα για τα αμερικανικά μονοπώλια


Σύμφωνα με τον Lavrov, οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η Ρωσία και η Γερμανία συνεργάστηκαν «πολύ καλά» τα τελευταία 20-30 χρόνια, δημιουργώντας μια ισχυρή συμμαχία βασισμένη στους ρωσικούς πόρους και τη γερμανική τεχνολογία.
«Αυτό άρχισε να απειλεί τη μονοπωλιακή θέση πολλών αμερικανικών εταιρειών.
Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να την καταστρέψουμε με κάποιο τρόπο και το κάνανε κυριολεκτικά», είπε ο υπουργός.
Τα σχόλια του Lavrov ενισχύουν τη δική μας άποψη ότι η σύγκρουση επινοήθηκε από εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι η γερμανο-ρωσική οικονομική ολοκλήρωση αποτελούσε σοβαρή απειλή για τον κυρίαρχο ρόλο της Αμερικής στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Nord Stream έγινε ο πρωταρχικός στόχος της αμερικανικής επιθετικότητας, επειδή ο αγωγός ήταν η ζωτική αρτηρία που συνέδεε τις δύο ηπείρους και τις έφερνε πιο κοντά σε ένα οικονομικό κοινό που θα γινόταν τελικά η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.
1_23.jpg

Κλονίστηκε η μονοπολικότητα - Η πηγή του Hersh βλέπει τον Παγκόσμιο Πόλεμο να έρχεται

Αυτό φοβόταν περισσότερο η Ουάσιγκτον και γι' αυτό ο Biden και η CIA, επειδή οι Nord Stream σήμαιναν το τέλος της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, εκτιμά ο Whitney, ο οποίος θέτει το ερώτημα ποια είναι η πηγή που αποκάλυψε την ανατίναξη των Nord Stream στον ερευνητή δημοσιογράφο Seymour Hersh.
Σύμφωνα με τον Whitney, η απάντηση βρίσκεται στο εξής: Η πηγή είναι ένας ανήσυχος Αμερικανός που πιστεύει ότι η αποκάλυψη πληροφοριών για την καταστροφή του Nord Stream θα εμποδίσει τη διοίκηση Biden να οδηγήσει τη χώρα σε έναν καταστροφικό πόλεμο με τη Ρωσία.
Και μάλιστα αυτή η πηγή ανέλαβε τεράστιο ρίσκα, τα οποία δεν θα τα έπαιρνε, εάν ένιωθε, πως οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο.
Αλλά η αμερικανική διοίκηση έχει και άλλα σενάρια κλιμάκωσης της έντασης.
Υπάρχουν τα σχέδια παράδοσης F-16 και πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς που θα χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.
Σχέδιο κλιμάκωσης θα μπορούσε να αποτελέσει το ενδεχόμενο, οι ακραίοι νεοσυντηρητικοί της ομάδας Biden να πυροδοτήσουν μια πυρηνική βόμβα στην Ουκρανία ως μέρος μιας επιχείρησης - προβοκάτσια. Η συμμαχία των προθύμων

Ή μπορεί ο Biden να σχεδιάζει να οργανώσει έναν «συνασπισμό των πρόθυμων» (Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ρουμανία) που θα πολεμήσει μαζί με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Οποιαδήποτε από αυτές τις εξελίξεις αντιπροσωπεύει μια σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών που θα αύξανε την πιθανότητα μιας άμεσης σύγκρουσης με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία.
Σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του ίδιου του Biden, «αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».
Επομένως ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι η αιτία, που η πηγή του Hersh βρήκε το θάρρος να δώσει τέτοιες φοβερές λεπτομέρειες για τους Nord Stream.
Η πηγή του Hersh πιστεύει ότι ο δρόμος βρίσκεται στο δρόμο της πυρηνικής εξόντωσης.
Και η πηγή δεν είναι το μόνο άτομο που έθεσε τον εαυτό του σε κίνδυνο.
Ο ίδιος ο Hersh θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες.
Στην πραγματικότητα, αν ο Hersh δεν ήταν τόσο σεβαστός όσο αυτός, πιθανότατα θα μοιραζόταν ένα κελί με τον Julian Assange αυτή τη στιγμή.

Οι νεοσυντηρητικοί κύκλοι και το στρατιωτικο - βιομηχανικό σύμπλεγμα θέλουν τον πόλεμο με τη Ρωσία

Το σχέδιο των νεοσυντηρητικών κύκλων και του στρατιωτικο- βιομηχανικού συμπλέγματος φλερτάρουν με την ιδέα της οργάνωσης ενός «συνασπισμού των πρόθυμων» που θα πολεμήσει μαζί με τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα καθιστούσαν ουσιαστικά αναπόφευκτη μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Θα έβαζε τις ΗΠΑ σε τροχιά για έναν ακόμη Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που θέλουν οι νεοσυντηρητικοί.
Δυστυχώς αυτό είναι το πιο πιθανό βραχυπρόθεσμο σενάριο. ο σχηματισμός ενός συνασπισμού που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και οργανώθηκε για να εμπλέξει άμεσα τη Ρωσία στην Ουκρανία, συμπεραίνει ο Whitney.

2_31.jpg
Η επίσκεψη Biden στην Πολωνία δεν είναι καθόλου τυχαία

Καθόλου τυχαία δεν είναι η επίσκεψη Biden στην Πολωνία από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του Andrzej Duda για να συζητήσουν τη διμερή συνεργασία καθώς και τις συλλογικές τους προσπάθειές να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να ενισχύσουμε την αποτροπή του ΝΑΤΟ.
Θα συναντηθεί επίσης με τους ηγέτες των Εννέα Βουκουρεστίου (B9), μιας ομάδας των Συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά, για να επιβεβαιώσει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια της Συμμαχίας.
Επιπλέον ο Biden θα κάνει παρατηρήσεις ενόψει της επετείου ενός έτους από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέροντας πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συσπειρώνουν τον κόσμο για να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας καθώς υπερασπίζεται την ελευθερία και τη δημοκρατία του, και πώς θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί».
Αλλά τι είδους διμερής συνεργασία θέλει ο Biden εκτός από περισσότερα όπλα; Μήπως ετοιμοπόλεμα στρατεύματα;
Αυτό ψάχνει ο Biden; ο συνασπισμός των προθύμων επιστρατεύεται για να αναπληρώσει τις βαριές απώλειες της Ουκρανίας;

Η περίπτωση της Πολωνίας

Κατατοπιστικό είναι το άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Notes From Poland που ανακοινώνει μια απότομη άνοδο στους στόχους στρατολόγησης της Πολωνίας.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το άρθρο δεν εξηγεί τον λόγο για τον οποίο η Πολωνία σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της μέσα σε ένα χρόνο.
Έως και 200.000 άτομα μπορούν να κληθούν για στρατιωτικές ασκήσεις στην Πολωνία το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων μερικών που δεν θέλουν να υπηρετήσουν, αλλά θεωρείται ότι έχουν «χρήσιμες δεξιότητες».
Οι ασκήσεις μπορούν να διαρκέσουν έως και 90 ημέρες και η μη συμμετοχή τιμωρείται με φυλάκιση ή πρόστιμο.
Η ομάδα των ατόμων που μπορούν να κληθούν είναι τα άτομα 55 ετών και κάτω που διαθέτουν τα λεγόμενα στρατιωτικά προσόντα, τα οποία είναι υποχρεωτικά για όλους τους άνδρες που κλείνουν τα 19, ηλικία κατά την οποία καθορίζεται η κατηγορία υγείας και η καταλληλότητα του υποψηφίου για στρατιωτική θητεία.
Η Πολωνία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στο ΝΑΤΟ, για να προστατευτεί από την «αυτοκρατορική Ρωσία».
Ο νέος νόμος για την άμυνα της πατρίδας θα υπερδιπλασιάσει επίσης τον αριθμό των στρατευμάτων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις το 2009, η Πολωνία είχε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για άνδρες, αλλά αυτή καταργήθηκε υπέρ ενός πλήρως επαγγελματικού στρατού.
poland_2.jpg

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η αυξανόμενη απειλή της Ρωσίας ώθησε την κυβέρνηση να επιδιώξει να αυξήσει το μέγεθος και τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεων.
Το 2017 ιδρύθηκε νέα Δύναμη Εδαφικής Άμυνας. Ο φετινός νόμος για την προστασία της Πολωνίας προβλέπει διπλασιασμό του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων, από τους σημερινούς 143.500 στρατιώτες.
Έως 200.000 Πολωνοί θα κληθούν για στρατιωτική εκπαίδευση το επόμενο έτος.
Γιατί άραγε αυξάνεται τόσο ραγδαία και τόσο θεαματικά ο πολωνικός στρατός.
Είναι τυχαίο ή μήπως είναι ήδη συμφωνημένες με τις ΗΠΑ, οι μελλοντικές αναπτύξεις στρατευμάτων στην Ουκρανία διερωτάται ο Whitney.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Λευκού Οίκου, ο Biden θα «συναντηθεί επίσης με τους ηγέτες των Εννέα του Βουκουρεστίου (B9)» που είναι μια ομάδα εννέα χωρών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη που έγιναν μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πόλεμος…και περιλαμβάνει τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και τις τρεις βαλτικές δημοκρατίες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Και οι εννέα χώρες ήταν κάποτε στενά συνδεδεμένες με τη διαλυμένη πλέον Σοβιετική Ένωση, αλλά αργότερα επέλεξαν τον δρόμο της… δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση Biden και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ είτε προετοιμάζονται για μια μεγάλη στρατιωτική δράση στον πόλεμο της Ουκρανίας είτε γνωρίζουν ότι κάτι κακό θα συμβεί σύντομα, πιθανότατα στο Μινσκ, επειδή μόλις εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για ξένους πολίτες να φύγουν από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Τι συμβαίνει στη Λευκορωσία

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία χωρίς καθυστέρηση.
Ο Καναδάς προτρέπει τους πολίτες του να εγκαταλείψουν αμέσως τη Λευκορωσία λόγω του κινδύνου αυθαίρετης εφαρμογής των τοπικών νόμων και εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Επίσης οι ΗΠΑ εξέδωσαν μια οδηγία σε ανώτατο επίπεδο που καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία και να σταματήσουν να ταξιδεύουν στη χώρα καθώς ο πόλεμος εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας συνεχίζεται, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους.
Αυτή είναι μια συντονισμένη ενέργεια και σηματοδοτεί ότι η κατάσταση στη Ρωσία και η Λευκορωσία πρόκειται να γίνει επικίνδυνη στο εγγύς μέλλον.

Οι Ουκρανοί χάνουν


Οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν και μάλιστα σε σημείο χωρίς επιστροφή.
Στην πραγματικότητα, δεν έχουν καν επαρκή αποθέματα πυρομαχικών για να συντηρήσουν μακροχρόνιες μάχες.
«Το ΝΑΤΟ αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη του να αυξήσουν τα αποθέματά του πυρομαχικών που έχουν εξαντληθεί σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία... ο ρυθμός των παραδόσεων στην Ουκρανία, όπου τα στρατεύματα του Κιέβου εκτοξεύουν έως και 10.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά, έχει εξαντλήσει τα δυτικά αποθέματα», αναφέρει το Reuters.
Τα δυτικά κράτη δεν έχουν πλέον τη βιομηχανική βάση για να παρέχουν τις απαραίτητες προμήθειες και εξοπλισμό για «πολέμους μεγάλης κλίμακας, υψηλής έντασης».
Η δημιουργία ικανοτήτων θα διαρκέσει χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος θα διευθετηθεί από καλά εξοπλισμένα ρωσικά μαχητικά στρατεύματα που θα συνεχίσουν να νικούν τους απογοητευμένους Ουκρανούς.
Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη….: η αλήθεια είναι ότι οι πρόσφατες υποσχέσεις για νέο εξοπλισμό μάχης για την Ουκρανία – ειδικά πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας, τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα – είναι απίθανο να εκπληρωθούν εγκαίρως για να έχουν αντίκτυπο σε αυτή τη μάχη, εάν ο Putin ξεκινήσει την επίθεσή του σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το Κίεβο….
Πρέπει επομένως να είμαστε προετοιμασμένοι για σημαντικά ρωσικά εδαφικά κέρδη τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα – διαφορετικά το σοκ κινδυνεύει να συντρίψει την αποφασιστικότητα των Δυτικών, επισημαίνει ο Whitney.
H Ουκρανία χάνει τον πόλεμο. Όχι, απ' όσο μπορούμε να πούμε, επειδή οι στρατιώτες της πολεμούν χωρίς θάρρος ή επειδή έχει καταλήξει ένας πόλεμος φθοράς.

Οι πρόθυμοι, το ΝΑΤΟ και ο διχασμός

Τέτοιοι πόλεμοι τείνουν να κερδίζονται - όπως και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος – από εκείνους που διαθέτουν περισσότερους δημογραφικούς και βιομηχανικούς πόρους.
Η Ρωσία έχει περισσότερο από τριπλάσιο πληθυσμό της Ουκρανίας, μια ανέπαφη οικονομία και ανώτερη στρατιωτική τεχνολογία.
«Ο πόλεμος αναμφίβολα θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά το αποτέλεσμα είναι πλέον βέβαιο.
Και καθώς η θηλιά σφίγγει στα ανατολικά και οι προοπτικές επιτυχίας γίνονται όλο και πιο απομακρυσμένες, πιστεύουμε ότι οι νεοσυντηρητικοί είναι αναγκασμένοι να κάνουν κάτι ακόμη πιο απελπισμένο, ανόητο και βίαιο.
Αναμένουμε ότι η επόμενη κίνηση θα είναι μια προσπάθεια να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός των πρόθυμων (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Πολωνία και ΗΠΑ) που θα ωθήσει τους απρόθυμους συμμάχους του ΝΑΤΟ στο οριακό σημείο, φέρνοντας έναν αυτοσχέδιο στρατό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των Ρωσικών Δυνάμεων στην Ουκρανία.
Με κάθε απερίσκεπτη ενέργεια, οι ΗΠΑ αυξάνουν την πιθανότητα μιας κρίσιμης διάσπασης μέσα στο ΝΑΤΟ που θα τερματίσει την ασφυξία της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη και θα θέσει τις βάσεις για μια νέα τάξη πραγμάτων», καταλήγει το άρθρο του Whitney.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης