Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρευνα Bank of America: Οι θεσμικοί δεν περιμένουν να συνεχιστεί το ράλι της Wall Street

Έρευνα Bank of America: Οι θεσμικοί δεν περιμένουν να συνεχιστεί το ράλι της Wall Street
Η απαισιοδοξία γύρω από την οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους
Ενώ οι αγορές μετοχών βρίσκονται σε μια ασταμάτηση ανοδική πορεία εν μέσω αισιοδοξίας σχετικά με την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και την υποχώρηση του πληθωρισμού, οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι το ράλι θα διαρκέσει, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Περίπου το 66% των συμμετεχόντων στην έρευνα της τράπεζας για τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι οι μετοχές βιώνουν ένα bear market rally - σηματοδοτώντας ότι αναμένουν να επιστρέψουν σε νέα χαμηλά επίπεδα.
Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν το ποσοστό των επενδυτών που αναμένουν παγκόσμια ύφεση μειώθηκε στο 24%, από το μέγιστο 77% τον Νοέμβριο.
Η απαισιοδοξία γύρω από την οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, ενώ το 83% των διαχειριστών κεφαλαίων βλέπουν περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους επόμενους 12 μήνες, όπως έδειξε η έρευνα.

Ένας στους τρεις επενδυτές με μικρή θέση

Παρόλα αυτά, ο στρατηγικός αναλυτής Michael Hartnett δήλωσε ότι η τοποθέτηση είναι αρκετά μικρή ώστε να αποφευχθεί μια πτώση των τιμών των μετοχών ακόμη.
Περίπου το 31% των επενδυτών είναι τώρα υποεπενδεδυμένοι σε μετοχές, σε σύγκριση με το μέγιστο 52% τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλότερο ποσοστό από τον ιστορικό μέσο όρο.
Εν τω μεταξύ, οι τοποθετήσεις σε μετρητά υποχώρησαν αυτόν τον μήνα και βρίσκονται πλέον στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε ο Hartnett.
Αφού βυθίστηκαν σε μια πτωτική αγορά πέρυσι, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο το 2023, καθώς οι ενδείξεις χαλάρωσης του πληθωρισμού υποκίνησαν τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χαλαρώσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Η αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Κίνας, καθώς και οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν επίσης βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Marko Kolanovic της JPMorgan Co. παραμένουν επιφυλακτικοί για τις προοπτικές των μετοχών, λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη την πιθανότητα ύφεσης.
Ο Hartnett - ο οποίος ήταν σε γενικές γραμμές αρνητικός για τις μετοχές το 2022 - συνέστησε την περασμένη εβδομάδα την πώληση του S&P 500 πάνω από τις 4.200 μονάδες, περίπου 1,5% πάνω από το τελευταίο κλείσιμο.
Η έρευνα της Bank of America - η οποία διεξήχθη από τις 2 έως τις 9 Φεβρουαρίου και αφορούσε 262 διαχειριστές κεφαλαίων με 763 δισ. δολάρια υπό διαχείριση - έδειξε ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη βελτιώνονται, αλλά παραμένουν πτωτικές.
Οι συμμετέχοντες εξακολουθούν να θεωρούν τον στασιμοπληθωρισμό ως το πιο πιθανό μακροοικονομικό σκηνικό, με το 83% να αναμένει ανάπτυξη κάτω από την τάση και πληθωρισμό πάνω από την τάση τους επόμενους 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης