Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Έρχεται νέο άλμα στο 4,20% για τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα

Deutsche Bank: Έρχεται νέο άλμα στο 4,20% για τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα
"Γιατί η Fed να μειώσει τα επιτόκια αν η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και προκειμένου στη συνέχεια να διαπιστώσει την ανάγκη να τα αυξήσει και πάλι;". αναρωτήθηκε η Deutsche Bank
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 4,20% καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την επιβράδυνση μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον βραχίονα ιδιωτικής τραπεζικής της Deutsche Bank.
Οποιαδήποτε ύφεση πλήξει τις ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι βραχύβια και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αποφασίσει μείωση των επιτοκίων φέτος, καθώς η αύξηση των τιμών θα παραμείνει, δήλωσε ο Christian Nolting, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων.
Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού, θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι πάνω από το 4%, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να καταπολεμά τον πιο υψηλό πληθωρισμό εδώ και μια γενιά.
"Γιατί η Fed να μειώσει τα επιτόκια αν η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και προκειμένου στη συνέχεια να διαπιστώσει την ανάγκη να τα αυξήσει και πάλι;". αναρωτήθηκε ο Nolting.
"Νομίζω ότι προτιμούν να περιμένουν και μετά ίσως το 2024 να μπορέσουν να μειώσουν", αν ο πληθωρισμός όντως μειωθεί.

Διαφωνούν οι υπόλοιποι αναλυτές

Η εκτίμηση της Deutsche Bank έρχεται σε σύγκρουση με τους ταύρους των ομολόγων που εκτιμούν ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να πέσουν στο 3,40% κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed οδηγούν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.
Οι traders αναμένουν επίσης ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους - ένα στοίχημα για το οποίο ο Nolting είναι επιφυλακτικός μετά από μια παρέλαση αξιωματούχων της Fed που τόνισαν την προθυμία τους να αυξήσουν τα επιτόκια και να τα διατηρήσουν αυξημένα για να καταπνίξουν την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στο 4,20% τον Νοέμβριο, λόγω των φόβων για κορύφωση του πληθωρισμού, και διαμορφώθηκε στο 3,6% σήμερα.
Η Goldman Sachs προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς θα διαπραγματεύεται στο 4% ή υψηλότερα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

Υψηλότερα επιτόκια

Οι απόψεις της Deutsche Bank έρχονται εν μέσω συζήτησης για το πόσο περαιτέρω θα αυξήσει τα επιτόκια η Fed, με την Macro Hive να υποστηρίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δανεισμού στο 8% στη μάχη της κατά του πληθωρισμού.
Ένας τέτοιος στόχος είναι "αρκετά δραματικός" και παραμένει μια ακραία άποψη, δήλωσε η Stefanie Holtze-Jen, επικεφαλής επενδύσεων της Deutsche στην Ασία και τον Ειρηνικό.
Η Deutsche βλέπει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ να κορυφώνεται στο 5% έως 5,25%, το οποίο είναι παρόμοιο με τα τρέχοντα στοιχήματα της χρηματαγοράς.
Ωστόσο, οι traders τιμολογούν στη συνέχεια μια μείωση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.
Ενώ οι αποδόσεις των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξηθούν, τα ομόλογα είναι τώρα πιο ελκυστικά μετά τη χειρότερη χρονιά απωλειών από το 1787, δήλωσε ο Nolting.
"Υπάρχει τώρα πραγματικά κάποια απόδοση, κάποια απόδοση που μπορεί να γίνει στην πλευρά των ομολόγων", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης