Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για συνέχεια της πληθωριστικής «καταιγίδας» προειδοποιεί η Fitch

Για συνέχεια της πληθωριστικής «καταιγίδας» προειδοποιεί η Fitch
Υψηλό πληθωρισμό και το 2023 «βλέπει» η Fitch
Σχετικά Άρθρα
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά εντός του 2023, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings, συμπληρώνοντας ότι επακόλουθη είναι μία περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, το περιβάλλον για τις παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες παραμένει γεμάτο κινδύνους παρά τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν ανθεκτικές στις αναπτυγμένες αγορές εργασίας, αλλά και τα θετικά σημάδια για τη ζήτηση στην Κίνα. «Οι ήπιες υφέσεις παραμένουν πιθανές καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων», σχολιάζεται.
Μία παρατεταμένη πτώση επαρκούς ρυθμού του πληθωρισμού θα μπορούσε να ανακόψει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και, ακόμη, να οδηγήσει σε μια στροφή πίσω προς τη χαλάρωση. «Ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν είναι καθόλου βέβαιο. Οι βασικές πληθωριστικές πιέσεις εν μέσω συνεχιζόμενων ισχυρών αγορών εργασίας στην παγκόσμια οικονομία προσθέτουν σημαντική αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό αποπληθωρισμού.
Η δυνατότητα οι τρέχουσες πληθωριστικές και νομισματικές συνθήκες να έχουν περισσότερο διαρθρωτικό παρά κυκλικό χαρακτήρα, αποτελεί βασικό κίνδυνο μετά από μια πολυετή περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η αύξηση του πολιτικού και του γεωπολιτικού κινδύνου, ο στρατηγικός οικονομικός ανταγωνισμός και η αυξημένη εγχώρια πολιτική πόλωση, θα ενίσχυαν τις πιστωτικές πιέσεις», καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης