Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS Morningstar: Εκτεθειμένη στην αστάθεια της αγοράς χρέους η Ελλάδα - Ποιες οι επιπτώσεις στην οικονομία

DBRS Morningstar: Εκτεθειμένη στην αστάθεια της αγοράς χρέους η Ελλάδα - Ποιες οι επιπτώσεις στην οικονομία
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές αξιολόγησης είναι ισορροπημένοι, αλλά υπάρχουν... αναφέρει η DBRS Morningstar
Σχετικά Άρθρα
Εκτεθειμένες στην αστάθεια του ελληνικού χρέους είναι η Ελλάδα λόγω της πιθανότητας αρκετών γύρων εκλογών, όπως αναφέρει καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar… 
Οι οικονομικές προοπτικές για το 2023 παραμένουν αδύναμες.
Οι περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να παρουσιάσουν μέτρια ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Το δε Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να υποστεί αρνητική ανάπτυξη.
Η Βόρεια Αμερική κινδυνεύει ομοίως να οδηγηθεί σε μια ύφεση, ενώ η ανάπτυξη της Κίνας επιταχύνεται λόγω της καθυστερημένης ανάκαμψης από την COVID-19. 
Ωστόσο, με τα επιτόκια να ανεβαίνουν, τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού να αντιμετωπίζουν σημαντικές διαταραχές, το τοπίο που διαμορφώνεται μόνο ευοίωνο δεν είναι.
Για τα περισσότερα κράτη, η επιδείνωση ήταν διαχειρίσιμη όσον αφορά τις αξιολογήσεις, ωστόσο τα θεμελιώδη πιστωτικά στοιχεία είναι πιο αδύναμα, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης και τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε σχέση με το ΑΕΠ, τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδεινωθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η DBRS, αν και δεν αναμένεται καμία διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος της σύρραξης μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένος το 2023.
Είναι πιθανό οι αγορές ενέργειας να επηρεαστούν και πάλι δυσμενώς αργότερα μέσα στη χρονιά ή το επόμενο έτος, αλλά μέχρι τότε οι αλλαγές και οι βελτιώσεις σε επίπεδο υποδομών είναι πιθανό να προστατεύσουν καλύτερα τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών παραγωγής.

Αβεβαιότητα…

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, o καναδικός οίκος αποδέχεται πως είναι εκτεθειμένη στην αστάθεια της αγοράς χρέους λόγω της αβεβαιότητας που γεννά η πιθανότητα πολλών εκλογικών γύρων, όπερ σημαίνει πως ο φόβος και η ανησυχία της ακυβερνησίας φουντώνει.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγο κυμαίνεται ήδη στο 4,21%.
Βέβαια, καταγράφεται θετικό κλίμα… και ένας μη υποψιασμένος μπορεί να υποθέσει ότι το ελληνικό αφήγημα πουλάει στους ξένους επενδυτές, αλλά αυτό… δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα… όπως επισημαίνει και η DBRS.
Μπορεί να υποθέσουν ορισμένοι ότι η άνοδος της ελληνικής αγοράς μετοχών και ομολόγων οφείλεται στην προσδοκία ότι το κυβερνών κόμμα της ΝΔ θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία – ακόμη και επιστρατεύοντας αντισυνταγματικές πρακτικές μεθοδεύοντας την απαγόρευση του Εθνικού κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη -…
Ωστόσο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στο σενάριο αυτό…αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα η ΝΔ να καταφέρει στον δεύτερο γύρο να κερδίσει την αυτοδυναμία έστω και οριακά…
Κάποιοι άλλοι που έχουν δελεαστεί από την πολιτική προπαγάνδα μπορεί να πιστέψουν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 (DBRS)… είναι εθνικός στόχος αλλά πρόκειται για ένα παρωχημένο επικοινωνιακό πυροτέχνημα…
Όταν συμβεί η αναβάθμιση… λίγες ημέρες ανόδου και τέλος…
Στα ομόλογα θα εμφανιστούν επενδυτές που λόγω καταστατικού δεν μπορούσαν να αγοράσουν junk ομόλογα δηλαδή σκουπίδια ομόλογα όπως της Ελλάδος αλλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται με τα υψηλότερα επιτόκια…
Πάντως, η DBRS εκτιμά πως η αφοσίωση της Ελλάδας, ως υπερχρεωμένη οικονομία, στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της προς την Ε.Ε. θα είναι σημαντική στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειαστεί να ενεργοποιήσει το εργαλείο κατά του κατακερματισμού (Transmission Protection Mechanism), δηλαδή εάν υπάρξει σημαντική επιδείνωση του κόστους δανεισμού στην αγορά ομολόγων, η οποία δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της χώρας.
Άλλωστε, όπως καταλήγει η DBRS, Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά από τα κοινοτικά κονδύλια, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης