Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σε ανοδική τροχιά οι ελληνικές τράπεζες – Πολλαπλές κρίσεις ανεβάζουν τον πήχυ των κεφαλαιακών απαιτήσεων το 2023

DBRS: Σε ανοδική τροχιά οι ελληνικές τράπεζες – Πολλαπλές κρίσεις ανεβάζουν τον πήχυ των κεφαλαιακών απαιτήσεων το 2023
Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι τα επίπεδα των προβλέψεων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιθανό να αυξηθούν, με την Ελλάδα ίσως να βρίσκεται σε καλύτερη θέση
Ιδιαίτερα σημαντικές προκλήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές, παρά τα θετικά μεγέθη τα οποία επέδειξαν τα περασμένα έτη, στην αυγή αλλά και στη συνέχεια του 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει με πρόσφατο report της η DBRS Morningstar.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρουσίασαν ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ενώ η ικανότητά τους να παράγουν κέρδη επωφελείται και θα επωφεληθεί από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.
Ως εκ τούτου, οι ισολογισμοί φαίνεται ότι θα παραμείνουν ισχυροί, χάρη στα γενικά σταθερά επίπεδα κεφαλαιοποίησης και την άφθονη ρευστότητα, αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, τα σημαντικά υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα αντισταθμίσουν αρχικά την αύξηση του πιστωτικού κινδύνου από τις ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές, ενώ ο βαθμός επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού το 2023 και μετά θα ποικίλλει – αν και τα NPLs, γενικότερα, είναι σε χαμηλά επίπεδα.

NII

Με βάση το δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών που εξετάζει η DBRS, τα NIIs αυξήθηκαν κατά 8,3%, κατά μέσο όρο, το α’ εξάμηνο του 2022 έναντι του 2021 (βλ. γράφημα 2).
Εκτός από τα υψηλότερα επιτόκια, η ανάπτυξη των NIIs στην Ευρωζώνη αντανακλούσε επίσης την οικονομική ανάκαμψη μετά τα lockdown, με ισχυρούς νέους όγκους δανείων και αναβίωση του Τουρισμού ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DBRS Morningstar, ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από τόκους το α’ εξάμηνο του 2022 «σημείωσαν» καθοδική πορεία, στο -6,9%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2021.
1_26.JPG
Η αύξηση των επιτοκίων δεν επηρεάζει μόνο την πλευρά του εισοδήματος αλλά και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
Το κόστος των καταθέσεων θα αυξηθεί αλλά γενικά με βραδύτερο ρυθμό από τα δάνεια.
Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM) πιθανότατα θα αυξηθούν για την πλειονότητα των αξιολογημένων τραπεζών.
Και εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται το 2023, θα δούμε αύξηση των NII και το 2024.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία αποπληρωμής των χρηματοδοτικών πράξεων της ΕΚΤ, TLTRO III, με τις αποπληρωμές να πραγματοποιηούνται ως τον Ιούνιο του 2023.
Δεν αναμένονται δυσκολίες και τα υψηλότερα NII θα αντισταθμίσουν τη σταδιακή κατάργηση του οφέλους από τα TLTRO III.
Ξεχωριστά, οι καθαρές αμοιβές και προμήθειες συμβάλλουν λιγότερο ξεκάθαρα στην κερδοφορία από το 2023.
Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα, η ποσοστιαία θετική μεταβολή το 2022 ήταν η μεγαλύτερη… με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ωφελούνται κατά +12% σε σχέση με το 2021.
2_21.JPG
Πρόβλημα εντοπίζεται στη λειτουργική αποτελεσματικότητα, καθώς από το 2021 στο 2022 δεν εντοπίζεται καμία πρόοδος.
3_16.JPG
Προοπτικές

Οι προοπτικές για το 2023 ενέχουν προκλήσεις.
Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι τα επίπεδα των προβλέψεων είναι πιθανό να αυξηθούν, με την Ελλάδα ίσως να βρίσκεται σε καλύτερη θέση, δεδομένου ότι δεν αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση.
Διαπιστώνεται δε μείωση στο Κόστος Κινδύνου το 2022…
4_12.JPG

Σε όλο το δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών που εξέτασε ο καναδικός οίκος, δεν διαπιστώνεται επιδείνωση στα δάνεια του Σταδίου 3, εκτός από το ΗΒ.
5_9.JPG
Στην Ελλάδα, δε, τα NPLs συνέχισαν να διαγράφουν καθοδική πορεία, χάρη και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας «Ηρακλής».
Ο δείκτης ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια ήταν 2,6% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 σε όλη την Ευρώπη, αν εξαιρέσουμε την Ελλάδα.
Η Ελλάδα είχε ακόμη υψηλό δείκτη NPL 9,5% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, κάτι το οποίο έχει αλλάξει επί τα βελτίω.
Ωστόσο, η ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το επιδεινούμενο περιβάλλον θα πρέπει να ενισχυθεί από υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις μέσω της εισαγωγής αντικυκλικών αποθεμάτων ασφαλείας.

Αποδόσεις

Κατά τ’ άλλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης ROE (Return on Equity), ο οποίος εκτινάχθηκε στο +19,8% το 2022, από -18% το 2021.
1_27.JPG
Οι καταθέσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες…
2_22.JPG
Ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας το 2022, στο 202%.
3_17.JPG
Σε ό,τι αφορά τον κεφαλαιακό δείκτη CET 1, το 2022 κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, στο 13,5%.
4_13.JPG
Σημειώνεται πως η DBRS προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη +0,6%.
5_10.JPG
Με την ανεργία να μειώνεται στο 12,1%.
6_6.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης