Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε AA (low) η Ιρλανδία, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε AA (low) η Ιρλανδία, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιρλανδίας από τη DBRS Morningstar
Σχετικά Άρθρα
Σε AA (low) επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας η DBRS Morningstar, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την Ιρλανδία εξισορροπούνται έναντι των επίμονων ισχυρών αναπτυξιακών επιδόσεων της οικονομίας. Παρά τις διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο και τις τάσεις των τιμών που προκλήθηκαν από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανθεκτική και ανοικτή οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει την πολυετή πορεία της υψηλής ανάπτυξης.
Οι αξιολογήσεις της Ιρλανδίας υποστηρίζονται από τη θεσμική ισχύ της χώρας, τις ισχυρές εμπορικές και επενδυτικές ροές, την ευέλικτη αγορά εργασίας, το νέο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό και την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτά τα χαρακτηριστικά υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της. Αρκετές πιστωτικές αδυναμίες αντισταθμίζουν αυτά τα δυνατά σημεία. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για τις δημόσιες δαπάνες έρχονται σε μια περίοδο που οι προσπάθειες αλλαγής του παγκόσμιου εταιρικού φορολογικού τοπίου θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα μελλοντικά κρατικά έσοδα.
Το πραγματικό ΑΕΠ της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 6,2% το 2020, κατά 13,6% το 2021 και πιθανότατα ξανά με διψήφιο ρυθμό το 2022. Αυτή η ισχυρή απόδοση σημειώθηκε παρά τις επαναλαμβανόμενες οικονομικές διαταραχές που συνδέονται με το Brexit, την πανδημία και το παγκόσμιο σοκ στις τιμές ενέργειας.
«Όπως πάντα, το ισχυρό αποτέλεσμα του ΑΕΠ πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Ο ρυθμός ανάπτυξης αντανακλά τις ισχυρές επιδόσεις τομέων από το εξωτερικό, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), και υπερεκτιμά τη δημιουργία πλούτου της οικονομίας. Υπερεκτιμά επίσης την αστάθεια της οικονομίας. Η επιτυχία των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ιρλανδία και ο προοδευτικός χαρακτήρας της φορολογίας σημαίνουν ισχυρά έσοδα από φόρους εταιρειών και εισοδήματος», σχολιάζει ο καναδικός οίκος.
Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας αυξήθηκε λόγω των επαναλαμβανόμενων κρίσεων από 96% του ΑΕΠ το 2019 σε 109% το 2020. Το χρέος της Ιρλανδίας παραμένει υψηλό. Τούτου λεχθέντος, η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη συνέβαλε στη μείωση του δείκτη χρέους στο 101% το 2021, και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που είναι πιθανό να διασφαλίσουν την ταχεία μείωση των δεικτών χρέους τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών θα μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ έως το 2025, από 1% το 2020. Η κυβέρνηση αναμένει ότι το χρέος θα έχει μειωθεί στο 86% του ΑΕΠ το 2022 και στο 78% έως το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης