Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Θα αργήσει η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία – Στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

JP Morgan: Θα αργήσει η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία – Στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο
Οι κίνδυνοι των ενεργειών αξιολόγησης, γενικά, παραμένουν ισορροπημένοι...
Θα αργήσει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, όπως μας πληροφορεί η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι αυτή θα έρθει προς τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.
Υπενθυμίζεται πως η γαλλική Societe Generale έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση θα μπορούσε να γίνει ακόμα και στις 21 Απριλίου, δηλαδή πριν από τις εκλογές – γεγονός το οποίο σκόρπισε ενθουσιασμό, σε πρώτη φάση, στις τάξεις των εγχώριων κυβερνητικών αξιωματούχων…
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει σε πρόσφατο report της η JP Morgan, τα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών, άμα τη ελεύσει του 2023, άρχισαν να αποδίδουν... έπειτα από ένα αξιοπρεπές sell off το 2022.
Και αναμένονται περαιτέρω θετικές αποδόσεις…
5_8.JPG
Παρά όμως τις αναμενόμενες αποδόσεις, η JP Morgan παραμένει επιφυλακτική, καθώς ο αυξάνων κύκλος επιτοκίων «θα τρέξει» περισσότερο στο μέλλον.
Συνεπώς, όπως επισημαίνει η τράπεζα, οι προσδοκίες για αναστροφή πορείας (reversal) σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική μάλλον θα διαψευστούν, δεδομένου ότι αποκλείεται ως πιθανότατα ένα γεγονός χρηματοπιστωτικής αγοράς ή πιστωτικού γεγονότος.
Η ανθεκτικότητα των μακροοικονομικών προοπτικών και ο κίνδυνος επιμόνων πληθωριστικών πιέσεων συστήνουν… υπομονή σε ό,τι αφορά τη διατήρηση θέσεων μεγάλης διάρκειας (duration).

Αξιολογήσεις

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ενέργειες αξιολόγησης για τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα περιοριστούν το 2023.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η επενδυτική βαθμίδα θα αργήσει… με τις πιθανότητες να «δείχνουν» τέλη του 2023 ή αρχές του 2024.
Τα ελληνικά spread μειώθηκαν επίσης αυτή την εβδομάδα… (η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό)
Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan, σε γενικές γραμμές, παραμένει θετική για τα ελληνικά ομόλογα, προβλέποντας πως θα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σταθερά έως ελαφρώς πιο περιορισμένα από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023.
«Βραχυπρόθεσμα, παραμένουμε neutral ως προς την Ελλάδα, καθώς διαβλέπουμε σοβαρές πιθανότητες η χώρα να προχωρήσει στην έκδοση νέας δεκαετούς έκδοσης τις επόμενες εβδομάδες (Σχήμα 15).
1_19.JPG
Θετικοί και αρνητικοί καταλύτες

Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, οι ενέργειες αξιολόγησης θα είναι ισορροπημένες: οι αναβαθμίσεις ενδεχομένως να προέλθουν από καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό, χάρη στις υποστηρικτικές πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ.
Από την άλλη, οι κίνδυνοι υποβάθμισης θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιο έντονα από το αναμενόμενο μακρο-σοκ ή απρόβλεπτους κινδύνους πολιτικής.
22.JPG
Όλες ημερομηνίες για την αξιολόγηση της Ελλάδας

H Fitch, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, πρόκειται να πραγματοποιήσει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.
H S&P, που δίνει αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές (ένα βήμα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 21 Απριλίου και στις 20 Οκτωβρίου.
H DBRS, που δίνει βαθμολογία ΒΒ (high), έχει προγραμματίσει reviews για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, η Moody's, που αξιολογεί με Ba3 και σταθερό outlook, πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση αυτή στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης