Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αποφεύγει την ύφεση η Ευρωζώνη, στο 3,25% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2023

Goldman Sachs: Αποφεύγει την ύφεση η Ευρωζώνη, στο 3,25% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2023
Η Goldman επανέλαβε την εκτίμηση της για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο
Η οικονομία της Ευρωζώνης αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στο τέλος του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα και η Κίνα εγκατέλειψε τους περιορισμούς του Covid-19 νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Έτσι, η Goldman Sachs δεν προβλέπει πλέον ότι η περιοχή θα διολισθήσει σε ύφεση, εκτιμώντας ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται πλέον να αυξηθεί κατά 0,6% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,1%.
Αν και η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα σημειωθεί πιθανότατα επέκταση κατά 0,1%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους με επικεφαλής τον Jari Stehn.

Στο 3,25% ο πληθωρισμός

Βλέπουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα χαλαρώσει ταχύτερα από ό,τι πιστεύεται - σε περίπου 3,25% μέχρι το τέλος του 2023.
"Αναμένουμε επίσης ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί λόγω της μείωσης των τιμών των αγαθών, αλλά βλέπουμε συνεχείς ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας", ανέφεραν.
"Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του επίμονου πυρήνα του πληθωρισμού και του επιθετικού σχολιασμού, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε σημαντικά μεγαλύτερη σύσφιξη τους επόμενους μήνες".
Η Goldman επανέλαβε την εκτίμηση της για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από ένα τελικό βήμα κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο, ώστε το επιτόκιο καταθέσεων να φτάσει στο 3,25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης