Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ρωσία, έχει το μικρότερο ποσοστό νεκρών αμάχων σε σύγχρονο πόλεμο – RUSI: Το οπλοστάσιο της Δύσης… εξαντλείται

Η Ρωσία, έχει το μικρότερο ποσοστό νεκρών αμάχων σε σύγχρονο πόλεμο – RUSI: Το οπλοστάσιο της Δύσης… εξαντλείται
RUSI - Royal United Services Institute for Defence and Security Studies: Το οπλοστάσιο της Δύσης εξαντλείται
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ο Ουκρανικός στρατός αριθμεί 720.000 εκ των οποίων 185.000 με 200.000 έχουν σκοτωθεί η τραυματιστεί.
Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός αριθμεί μετά την πρόσφατη κινητοποίηση, συμπεριλαμβανομένων Τσετσένων, Wagner και του στρατού των δημοκρατιών Donetsk και Luhansk περίπου 225.000 ενώ έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 102.000 ρώσοι ή ρωσώφωνοι.
Τα πραγματικά νούμερα νεκρών ή τραυματισμένων στρατιωτών είναι 150.000 Ουκρανοί και περίπου 58.000 ρώσοι…

Η Ρωσία, έχει το μικρότερο ποσοστό νεκρών αμάχων σε σύγχρονο πόλεμο

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από κορυφαίο ερευνητικό πρακτορείο Statista, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς θυμάτων αμάχων στην ιστορία των πολέμων.
Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, η σύγκρουση στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από αδιάκριτη βία εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων εναντίον Ουκρανών πολιτών, σκοτώνοντας τόσο στρατιωτικούς όσο και αμάχους.
Ωστόσο, συγκεκριμένα στοιχεία οδηγούν σε ένα εντελώς διαφορετικό συμπέρασμα.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από τον Φεβρουάριο 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απωλειών αμάχων στην ιστορία των πολέμων.
Αυτά τα σημαντικά δεδομένα καταδεικνύουν πώς οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν πραγματικά ειδική επιχείρηση με χειρουργικά χτυπήματα.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου από το πρακτορείο Statista.
Αναλύοντας πληροφορίες που παρέχονται από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, 6.826 άοπλοι άνθρωποι είχαν πεθάνει στην Ουκρανία – 428 εκ των οποίων παιδιά.
Επιπλέον, 10.769 άμαχοι τραυματίστηκαν – 790 εκ των οποίων παιδιά
Η Statista απέφυγε να αναλύσει δεδομένα σε απώλειες στρατιωτών, θεωρώντας ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία….

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα αναφερόμενα στοιχεία αναφέρονται σε αυτό που η Δύση αποκαλεί κοινώς «πόλεμο της Ουκρανίας», ο οποίος θεωρητικά ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Αυτή η χρονική οριοθέτηση είναι απολύτως εσφαλμένη, δεδομένου ότι υπήρχε εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία από το 2014, ο Φεβρουάριος του 2022 είναι απλώς η ημερομηνία της ρωσικής επέμβασης στη σύγκρουση, όχι η «αρχή» ενός νέου πολέμου.
Προηγουμένως, 14.500 άνθρωποι είχαν ήδη σκοτωθεί από τους έντονους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας στο Donbass, και αυτά τα δεδομένα δεν αναλύθηκαν στην έρευνα της Statista.

Πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής U. von der Leyen είχε δημοσιοποιήσει ότι 100.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση μέχρι στιγμής.
Τα στοιχεία αμφισβητήθηκαν από ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι περισσότεροι Ουκρανοί - κυρίως στρατιώτες - έχουν σκοτωθεί.
Ωστόσο, θεωρώντας τις πληροφορίες της von der Leyen ως αληθείς και προσθέτοντάς τα δεδομένα του OHCHR, μπορούμε να πούμε ότι επί του παρόντος το ποσοστό των αμάχων που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση είναι 6,8%, που είναι εκπληκτικά χαμηλό ποσοστό…

Για κάθε 100 Ουκρανούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης, μόνο 7 είναι άμαχοι, παρά τις έντονες ρωσικές επιθέσεις με πυροβολικό βαρέως τύπου κατά της ουκρανικής υποδομής, ο αριθμός των απωλειών αμάχων δεν αυξάνεται, οι ρώσοι δεν θέλουν να προκαλέσουν περιττά θύματα.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία με στατιστικά από άλλες συγκρούσεις, είναι δυνατόν να δούμε ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ της στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας και αυτής της Δύσης.
Για παράδειγμα, η αναλογία όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τους αμάχους στην Κορέα ήταν 74%, στο Βιετνάμ 46%, στη Γιουγκοσλαβία 56%... στην Ουκρανία μόλις 6,8%.

Στο Ισραήλ, οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν μεταξύ 2000 και 2007 ήταν 69%.
Ο μέσος όρος απωλειών στους πολέμους για τους αμάχους είναι 60% δηλαδή στους 100 νεκρούς στρατιώτες αναλογούν και 60 άμαχοι…
Στην Ρωσία για κάθε 100 νεκρούς Ουκρανούς αναλογούν μόλις 7 άμαχοι… παρ΄ ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πυροβολικό βαρέως τύπου και εκτοξεύσει σχεδόν 5.000 πυραύλους στην Ουκρανία…

Το γεγονός ότι η Ρωσία επιτυγχάνει μια στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσει μεγάλο αριθμό ανθρώπινων ζωών δείχνει ότι είναι πράγματι δυνατό να διεξάγονται επιχειρήσεις υψηλής έντασης προστατεύοντας τον άμαχο πληθυσμό.
Σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ που άφηνε πάντα έναν συγκλονιστικό αριθμό νεκρών μεταξύ των άοπλων σε όλο τον κόσμο.
Η δυτική προπαγάνδα αποκαλεί αυτά τα θύματα «παράπλευρες απώλειες», αλλά αυτό δεν έχει νόημα.
Η Ρωσία διεξάγει μια από τις υψηλότερης έντασης συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων χρησιμοποιώντας εκτεταμένα βαρέως τύπου όπλα ωστόσο έχει πολύ λιγότερες παράπλευρες ζημιές από ότι η Δύση σε συγκρούσεις πολύ χαμηλότερης έντασης.

RUSI - Royal United Services Institute for Defence and Security Studies: Το οπλοστάσιο της Δύσης εξαντλείται

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε ότι η εποχή του βιομηχανικού πολέμου είναι ακόμα εδώ.
Η μαζική κατανάλωση εξοπλισμών, οχημάτων και πυρομαχικών απαιτεί μια μεγάλης κλίμακας βιομηχανική βάση για ανεφοδιασμό οι ποσότητες οπλικών συστημάτων είναι εντυπωσιακές… αναλύει το Royal United Services Institute for Defence and Security Studies ή RUSI που είναι ένα από τα πιο γνωστά βρετανικά Think tank με ειδίκευση στα στρατιωτικά θέματα.

Οι μάχες μεγάλης κλίμακας έχουν οδηγήσει σε αντιπαράθεση 250.000 Ουκρανούς στρατιώτες, μαζί με 450.000 πρόσφατα κινητοποιημένους πολίτες στρατιώτες ενάντια σε περίπου 200.000 Ρώσους και αυτονομιστές στρατιώτες.
Η προσπάθεια να οπλιστούν, αλλά και να προμηθεύονται πολεμικό υλικό στο μέτωπο είναι μνημειώδες έργο.
Για την Ουκρανία, ο ανεφοδιασμός είναι πολύ πιο δυσχερής καθώς η Ρωσία στοχεύει στην ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία και τα δίκτυα μεταφορών σε όλη την Ουκρανία και όχι μόνο στην Ανατολική Ουκρανία…
Ο ρωσικός στρατός υποφέρει από διασυνοριακές επιθέσεις και πράξεις δολιοφθοράς από τους Ουκρανούς, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Η Δύση δεν μπορεί να διεξάγει πόλεμο μεγάλης κλίμακας και διάρκειας…

Η Δύση μπορεί να μην έχει τη βιομηχανική ικανότητα να συντηρήσει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας.
Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να γίνει ξανά το οπλοστάσιο της Δύσης, τότε οι υπάρχουσες δυνατότητες του αμερικανικού στρατιωτικού – βιομηχανικού συστήματος πρέπει να επανεξεταστούν.

Πόσα πυρομαχικά δαπανώνται;

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακριβή στοιχεία για την δαπάνη πυρομαχικών στην σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Καμία κυβέρνηση δεν δημοσιεύει δεδομένα, αλλά μόνο εκτιμήσεις… ελήφθησαν στοιχεία στο διάστημα μεταξύ 19–31 Μαΐου 2022…

Στην ανάλυση περιλαμβάνονται ρουκέτες συμβατικές, αφού αποτελούν το 33% όσων εκτοξεύτηκαν αφού το 33% της δύναμης πυροβολικού είναι ταξιαρχία μηχανοκίνητων τυφεκίων.
Υπολογίζεται ότι εκτοξεύονται 390 βλήματα καθημερινά μεγάλου διαμετρήματος.
Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εκτοξευτών υπολογίζονται ότι 6.240 βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων εκτοξεύονται καθημερινά.
Μπορούμε να υπολογίσουμε μια επιπλέον σπατάλη 15% με 20% για βλήματα που εγκαταλείφθηκαν στο μέτωπο ή καταστράφηκαν από ουκρανικά χτυπήματα…
Οπότε η Ρωσία σε μια ημέρα ρίχνει 7.176 βολές πυροβολικού…σε όλα τα διαμετρήματα
poiuy-768x519.png
Τι κάνει η Δύση;

Μια χώρα πρέπει είτε να έχει την ικανότητα να κατασκευάζει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών είτε να έχει άλλες βιομηχανίες παραγωγής που μπορούν να μετατραπούν γρήγορα σε παραγωγή πυρομαχικών.
Δυστυχώς, η Δύση δεν φαίνεται να έχει πλέον ούτε ένα από τα δύο.

Οι ΗΠΑ έως πρόσφατα μείωναν τα αποθέματα τους σε πυρομαχικά για το πυροβολικό.
Το 2020, οι αγορές πυρομαχικών για το πυροβολικό μειώθηκαν κατά 36% στα 425 εκατομμύρια δολάρια.
Το 2022, το σχέδιο να μειωθούν οι δαπάνες για βλήματα 155 χιλιοστών σε 174 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό ισοδυναμεί με 75.357 βλήματα M795 για κανονικό πυροβολικό, 1.400 βλήματα XM1113 για το M777 και 1.046 βλήματα XM1113 για πυροβόλα.
Υπήρχαν 75 εκατομμύρια δολάρια για πυρομαχικά ακριβείας Excalibur που κοστίζουν 176.000 δολάρια το ένα δηλαδή συνολικά 426 βλήματα.
Εν ολίγοις, η ετήσια παραγωγή πυροβολικού των ΗΠΑ στην καλύτερη περίπτωση θα διαρκούσε μόνο για 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες μάχης στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση.
Εάν συμπεριλάβουμε στην ανάλυση πέραν από τις ΗΠΑ, ΤΗΝ Βρετανία και την Γαλλία, τα αποθέματα κρίσιμων πυρομαχικών θα έχουν διάρκεια 8 ημέρες.

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα βλήματα πυροβολικού.
Τα αντιαρματικά Javelins και το σύστημα αεράμυνα Stingers δέχονται μεγάλη πίεση…
Οι ΗΠΑ έστειλαν 7.000 πυραύλους Javelin στην Ουκρανία -περίπου το ένα τρίτο του αποθέματός τους.
Η Lockheed Martin παράγει περίπου 2.100 πυραύλους το χρόνο, αν και αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τους 4.000 σε λίγα χρόνια.
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί 500 πυραύλους Javelin κάθε μέρα.

Η κατανάλωση πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων είναι εξίσου τεράστια.
Οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει μεταξύ 1.100 και 2.100 πυραύλους, ενώ μέχρι 26 Δεκεμβρίου 2022 οι πύραυλοι φθάνουν τις 5.000.
Οι ΗΠΑ αγοράζουν από τις πολεμικές βιομηχανίες 110 πυραύλους PRISM, 500 JASSM και 60 πυραύλους κρουζ Tomahawk ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι σε τρεις μήνες μάχης, η Ρωσία έχει δαπανήσει τέσσερις φορές την ετήσια παραγωγή πυραύλων των ΗΠΑ.
Η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή πυραύλων το 2015 σε περιορισμένες αρχικές εκδόσεις και ακόμη και το 2016 οι σειρές παραγωγής υπολογίστηκαν σε 47 πυραύλους.
Αυτό σημαίνει ότι είχε μόνο πέντε έως έξι χρόνια παραγωγής πλήρους κλίμακας.

Το αρχικό απόθεμα πυρομαχικών τον Φεβρουάριο του 2022 είναι άγνωστο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες και την απαίτηση διατήρησης σημαντικών αποθεμάτων σε περίπτωση πολέμου με το ΝΑΤΟ, είναι απίθανο οι Ρώσοι να ήταν απροετοίμαστοι.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται να έχουν αρκετούς πυραύλους κρουζ επιχειρησιακού επιπέδου για τακτικούς στόχους.
Η υπόθεση ότι υπάρχουν 4.000 πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι ως απόθεμα στην Ρωσία δεν είναι παράλογη.
Αυτή η παραγωγή πιθανότατα θα αυξηθεί παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Τον Απρίλιο, η ODK Saturn, η οποία κατασκευάζει κινητήρες πυραύλων Kalibr, ανακοίνωσε επιπλέον 500 θέσεις εργασίας.
Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, όλη η Δύση είναι ισότιμη με την Ρωσία…

Εσφαλμένες εκτιμήσεις

Η πρώτη βασική υπόθεση για το μέλλον της μάχης είναι ότι τα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας θα μειώσουν τη συνολική κατανάλωση πυρομαχικών απαιτώντας μόνο ένα βλήμα ή πύραυλο για την καταστροφή του στόχου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αμφισβητεί αυτήν την υπόθεση.
Πολλά «συστήματα επιτυγχάνουν μεγάλη ακρίβεια χωρίς ακριβή καθοδήγηση, και παρόλα αυτά η συνολική κατανάλωση πυρομαχικών είναι τεράστια.
Η ψηφιοποίηση των παγκόσμιων χαρτών, σε συνδυασμό με τον μαζικό πολλαπλασιασμό των drones, επιτρέπει στόχευση με αυξημένη ακρίβεια, που τεκμηριώνονται με video που καταγράφουν τους κατεστραμμένους στόχους…

Η δεύτερη κρίσιμη υπόθεση είναι ότι η βιομηχανία μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί κατά βούληση, αποτελεί δόγμα των ΗΠΑ.
Στον πολιτικό τομέα, οι πελάτες μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις παραγγελίες τους.
Ο παραγωγός μπορεί να υποστεί πλήγμα από την πτώση των παραγγελιών, αλλά σπάνια αυτή η πτώση είναι καταστροφική επειδή συνήθως υπάρχουν πολλοί καταναλωτές….
Δυστυχώς, αυτό δεν λειτουργεί για στρατιωτικές αγορές.
Υπάρχει μόνο ένας πελάτης στις ΗΠΑ για βλήματα πυροβολικού – ο στρατός.
Μόλις σταματήσουν οι παραγγελίες, ο κατασκευαστής πρέπει να κλείσει τις γραμμές παραγωγής για να μειώσει το κόστος για να παραμείνει στην επιχείρηση.
Οι μικρές επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν εντελώς.

Το σχεδόν μονοπώλιο της Κίνας σε υλικά σπάνιων γαιών είναι μια προφανής πρόκληση.
Η παραγωγή πυραύλων Stinger δεν θα ολοκληρωθεί έως το 2026, εν μέρει λόγω ελλείψεων εξαρτημάτων.
Οι αναφορές των ΗΠΑ για την αμυντική βιομηχανική βάση κατέστησαν σαφές ότι η αύξηση της παραγωγής σε καιρό πολέμου μπορεί να είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και έλλειψης εκπαιδευμένου προσωπικού λόγω της υποβάθμισης της κατασκευαστικής βάσης των ΗΠΑ.

Τέλος, υπάρχει μια υπόθεση για τα συνολικά ποσοστά κατανάλωσης πυρομαχικών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάντα μείωνε αυτόν τον αριθμό.
Από την εποχή του Βιετνάμ μέχρι σήμερα, τα εργοστάσια παραγωγής μικρών όπλων έχουν συρρικνωθεί από πέντε σε μόλις ένα.
Αυτό ήταν εντυπωσιακό στο αποκορύφωμα του πολέμου στο Ιράκ, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να εξαντλούν τα πυρομαχικά φορητών όπλων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αγοράσει βρετανικά και ισραηλινά πυρομαχικά κατά το αρχικό στάδιο του πολέμου.
Κάποια στιγμή, οι ΗΠΑ έπρεπε να χρησιμοποιήσουν στο Βιετνάμ και ακόμη και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποθέματα πυρομαχικών διαμετρήματος 50 π.χ. για να λειτουργήσει το Browning 50 mm
Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα εσφαλμένων υποθέσεων σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά θα ήταν τα αμερικανικά στρατεύματα.
Πράγματι, το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης υπολόγισε ότι χρειάστηκαν 250.000 βλήματα για να σκοτωθεί ένας αντάρτης στο Βιετνάμ….

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία καταδεικνύουν ότι ο πόλεμος μεταξύ ισότιμων αντιπάλων απαιτεί την ύπαρξη μιας τεχνικά προηγμένης, μαζικής κλίμακας, βιομηχανικής παραγωγής.
Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία καταναλώνει πυρομαχικά με ρυθμούς που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προβλέψεις των ΗΠΑ για την παραγωγή πυρομαχικών.
Προκειμένου οι ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως το οπλοστάσιο της Δύσης για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, πρέπει να αλλάξουν πολλά και γρήγορα.
Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί πίσω από τη ρωσική εισβολή βρίσκεται η παγκόσμια παραγωγική δύναμη… η Κίνα. Καθώς οι ΗΠΑ αρχίζουν να ξοδεύουν όλο και περισσότερα από τα αποθέματά τους για να κρατήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο, η Κίνα δεν έχει ακόμη παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία.
Η Δύση πρέπει να υποθέσει ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει να ηττηθεί η Ρωσία, ειδικά λόγω έλλειψης πυρομαχικών.
Εάν ο ανταγωνισμός μεταξύ απολυταρχιών και δημοκρατιών έχει πραγματικά εισέλθει σε στρατιωτική φάση, τότε το οπλοστάσιο της Δύσης πρέπει πρώτα να αυξηθεί θεαματικά για να καλύψει τις ανάγκες σε καιρό πολέμου.
RussianMissileMap_Jan2021-scaled_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης