Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κυριαρχεί η αβεβαιότητα για τις τουρκικές τράπεζες – Πρόκληση ο πληθωρισμός και οι πολιτικές εξελίξεις

Fitch: Κυριαρχεί η αβεβαιότητα για τις τουρκικές τράπεζες – Πρόκληση ο πληθωρισμός και οι πολιτικές εξελίξεις
Σχόλιο της Fitch για τις τουρκικές τράπεζες
Οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Τουρκίας, αυξάνονται, δεδομένης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής εν μέσω εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων παγκοσμίως και της πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει προεδρικών εκλογών, σχολιάζει σε έκθεσή της Fitch Ratings.
Όπως υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν σε επιδείνωση των προοπτικών για τις τουρκικές τράπεζες και αυξάνουν την πιθανότητα κρατικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα. Τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών είναι, επίσης, ευαίσθητα στους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.
Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τουρκίας δύο φορές από το τέλος του 2021, ορίζοντας και τις δύο φορές αρνητικό outlook (προοπτική επαναξιολόγησης 12μήνου), επικαλούμενη τα αδύναμα εξωτερικά οικονομικά της χώρας, τις αυξανόμενες οικονομικές στρεβλώσεις λόγω των ολοένα και πιο παρεμβατικών και αντισυμβατικών πολιτικών, και τους πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους. Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη πολιτική της κυβέρνησης με στόχο τη διατήρηση υψηλής ανάπτυξης και απασχόλησης παρά τις αυξανόμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες και την επιδείνωση της εξωτερικής ζήτησης και των συνθηκών χρηματοδότησης, ένα μείγμα πολιτικής που, κατά την άποψη της Fitch, θα διατηρήσει τη ζήτηση συναλλάγματος και τις πιέσεις στη λίρα, ενώ θα περιορίσει τις εισροές κεφαλαίων -αυξάνοντας παράλληλα το κόστος τους.
Οι δραστηριότητες των τουρκικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες στο εσωτερικό, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά εκτεθειμένες στην αστάθεια της αγοράς. Οι τράπεζες είναι ευαίσθητες στην υποτίμηση της λίρας λόγω των κινδύνων αναχρηματοδότησης και του υψηλού βραχυπρόθεσμου ληξιπρόθεσμου χρέους, στον υψηλό δανεισμό -σε ξένο νόμισμα- και στη δολαριοποίηση των καταθέσεων. Επιπλέον, η υποτίμηση της λίρας διαβρώνει τους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών –αν και οι αναφερόμενοι δείκτες κεφαλαίου παραμένουν σε καλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης