Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο «Άη Βασίλης» δεν θα έρθει φέτος στις αγορές – Ξεκάθαρο το μήνυμα των κεντρικών τραπεζών

Ο «Άη Βασίλης» δεν θα έρθει φέτος στις αγορές – Ξεκάθαρο το μήνυμα των κεντρικών τραπεζών
Το μήνυμα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: η μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.
Σχετικά Άρθρα
Ξεχάστε το Santa Claus ράλι, στο τέλος του έτους, στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το μήνυμα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: η μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.
Οι κεντρικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, της ευρωζώνης, της Βρετανίας και της Ελβετίας, όλες, επιβράδυναν τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων, που «κινούνταν» με πολύ επιθετικό ρυθμό…
Ωστόσο, το σήμα που έστειλα τους δεν ήταν αυτό που ήθελαν οι αγορές, οι οποίες έχουν σημειώσει ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, με «αφορμή» το γεγονός πως ο πληθωρισμός φαίνεται να βαίνει στο εξής μειούμενος.
Υπενθυμίζεται πως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να χαλαρώσει, κάνοντας pivot, τη νομισματική σύσφιξη… στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Επισημαίνεται πως αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. την Πέμπτη, αφού πρώτα είχε προχωρήσει σε δύο συνεχόμενες κινήσεις 75 μ.β., για να μειώσει τον πληθωρισμό, που είχε αγγίξει διψήφια επίπεδα.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων δέχθηκαν πλήγμα.
Καθώς οι τιμές υποχωρούσαν, η απόδοση του ευαίσθητου στα επιτόκια διετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκαν κατά 24 μ.β. - το μεγαλύτερο άλμα μιας ημέρας από το 2008.
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 30 μ.β., στο 4,13%, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σχεδόν 3% και οι μετοχές στη Wall Street υποχώρησαν 2%.
«Η αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ήταν βίαιη», δήλωσε ο Antoine Lesne, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας EMEA για την SPDR ETF της State Street.
Μια ελαφρά πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο, σε ετήσιο ρυθμό 10%, είχε πυροδοτήσει εικασίες στην αγορά ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.
«Η αγορά, σε ό,τι αφορά τη ζώνη του ευρώ, προεξοφλούσε χαλάρωση τις προηγούμενες εβδομάδες...
Τώρα επαναξιολογεί το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει… γεράκι» είπε ο Lesne.
Ο Ed Hutchings, επικεφαλής των επιτοκίων της Aviva Investors, δήλωσε ότι αναμένει ότι τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας να «υποφέρουν».
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Federal Reserve Jerome Powell προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι πρόσφατες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη…

«Ξεχάστε το ράλι του Άγιου Βασίλη...

Η Fed μοιάζει περισσότερο με τον Grinch αυτά τα Χριστούγεννα» δήλωσε ο John Leiper, CIO της Titan Asset Management.
Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, ο δείκτης Wall Street S&P 500 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.
Την Τρίτη, ο δείκτης είχε εκτιναχθεί έως και 2,76% σε υψηλό τριών μηνών, καθώς μια απροσδόκητα μικρή άνοδος του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να ανακαλέσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.
Ο S&P έχει απολέσει περισσότερο από 16% φέτος.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, Thomas Jordan, εξέφρασε επίσης την άποψη μετά από άνοδο κατά 50 μ.β., λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για τον πληθωρισμό.
«Αισθάνομαι ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, πρέπει να πολεμήσουν το αφήγημα ανακούφισης της αγοράς ότι έχουμε φτάσει στο υψηλότερο δυνατό επιτοκιακό επίπεδο» δήλωσε ο Hetal Mehta, ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος στη Legal & General Investment Management.
Πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη υποχώρησε ελαφρά προκάλεσαν την πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ τελειώσουν το έτος μέχρι +200 μ.β., υποχωρούν κατά 32 μ.β. το τέταρτο τρίμηνο, σε αυτό που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση τους από τις αρχές του 2020.
Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αναφοράς είναι επίσης αυξημένες κατά 200 μ.β. σε σχέση με το 2022, αλλά είναι σχεδόν 50 μ.β. χαμηλότερα από το πολυετές υψηλό 2,5% που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο.
Τέτοιες «αιχμηρές» κινήσεις δύνανται να χαλαρώσουν τις οικονομικές συνθήκες, που προσπαθούν να συσφίξουν οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, η Lagarde της ΕΚΤ αναφέρθηκε στους όρους χρηματοδότησης και είπε ότι απαιτείται περαιτέρω αυστηροποίηση.
«Ένα ράλι της αγοράς θα έφερνε μια χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών – κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό, δεδομένου ότι οι policy makers θέλουν τα επιτόκια να έρθουν σε περιοριστικό έδαφος», δήλωσε ο Mehta.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης