Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

To σκάσιμο της «φούσκας» στις αγορές καίει τους short - Αυξάνεται η πίεση στις ανοιχτές πωλήσεις

To σκάσιμο της «φούσκας» στις αγορές καίει τους short - Αυξάνεται η πίεση στις ανοιχτές πωλήσεις
Το τέλος του «φαντασιακού» χρηματιστηρίου φέρνει πίεση για τους short sellers
Οι short sellers χάρηκαν για πολλά πράγματα το 2022: πτώση στις μετοχές, τέλος στη νομισματική χαλάρωση και στο εύκολο χρήμα και μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση.
Ο συνδυασμός εκτόξευσε τα hedge funds που επιδίδονται σε short-selling, τα οποία επωφελούνται από την πτώση της τιμής μιας μετοχής.
Ο Renaud Saleur, πρώην trader στη Soros Fund Management, ο οποίος τώρα διευθύνει το hedge fund Anaconda Invest με έδρα τη Γενεύη, πέρασε μια χρονιά που δύσκολα θα μπορούσε να είχε γράψει καλύτερα το σενάριο.
Ο Saleur επισημαίνει τις ευκαιρίες που προέκυψαν από τα τελευταία, άγρια χρόνια της bull market, όταν οι ζημιογόνες τεχνολογικές εταιρείες «έτρεχαν», η Spacs ανθούσαν και το κυνήγι για αποδόσεις μαινόταν.
«Τα πράγματα ήταν φαντασιακό, τώρα είναι λιγότερο φαντασιακό» είπε ο Saleur, του οποίου το long-short ενεργειακό hedge fund έχει αυξηθεί κατά 48% φέτος και έχει επωφεληθεί από τα στοιχήματα εναντίον του βρετανικού ομίλου ενέργειας υδρογόνου ITM Power και της δανικής εταιρείας κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas.
Οι ακάλυπτες πωλήσεις -μία από τις πιο γνωστές και αμφιλεγόμενες στρατηγικές των hedge funds- σημείωσαν υψηλές… νότες πριν από την bull Market, ιδίως κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης τραπεζών όπως η Northern Rock, εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης των μετοχών τεχνολογίας, στην κρίση dotcom πριν από 20 χρόνια.
Η προοπτική μιας άλλης χρυσής περιόδου ενθάρρυνε τους short sellers… να σχηματίσουν νέα funds.
Ο Daniel Yu και ο Cyrus de Weck, που ίδρυσαν την Gotham City Research και την Portsea Asset Management, αντίστοιχα, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα hedge fund.
Ο Jim Chanos, γνωστός για την πρόβλεψή του περί της κατάρρευσης του ενεργειακού ομίλου Enron πριν από δύο δεκαετίες, διευθύνει ένα νέο fund για ευρωπαίους επενδυτές, ενώ ο Martin Stapleton, ένας αξιοσέβαστος πωλητής short seller, που εργαζόταν στο παρελθόν στην Gladstone, έχει συγκεντρώσει χρήματα για ένα νέο fund, το Perbak.
Την ίδια στιγμή, άλλοι βλέπουν, επιτέλους, την επιμονή τους να αποδίδει καρπούς.
1.JPG
«Πρόσφατα έχουμε πιο απόλυτη επιστροφή των short», είπε ο Chris Crawford, ο οποίος διαχειρίζεται ένα hedge fund για την Eric Sturdza Investments.
Ωστόσο, «η πραγματικότητα έρχεται για αυτές τις εταιρείες» είπε, αναφερόμενος σε μη κερδοφόρες ομάδες στις οποίες έσπευσαν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια της bull market.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επιταχύνει την πίεση στις εταιρείες των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα βασίζονται στην πρόσβαση σε φτηνό χρέος, ενώ καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις προβλεπόμενες μελλοντικές ταμειακές ροές των εταιρειών υψηλής ανάπτυξης.
Εκτός από την αποκάλυψη της ευθραυστότητας των εταιρειών με σαγηνευτικό αφήγημα αλλά χωρίς κέρδη, η σεισμική μετατόπιση των επιτοκίων έχει βοηθήσει τους short sellers με άλλους τρόπους.
Οι «σορτάκηδες», οι οποίοι δανείζονται μετοχές που στη συνέχεια πωλούν στην αγορά, διατηρούν μετρητά στον broker τους μέχρι να κλείσουν μια συναλλαγή, ιδανικά αγοράζοντας τις μετοχές σε φθηνότερη τιμή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν ότι οι τόκοι που κερδίζονται από αυτά τα μετρητά ξεπερνούν το κόστος δανεισμού των μετοχών, αποφέροντάς καθαρό κέρδος.
Η ανατριχιαστική επίδραση της πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς στους ιδιώτες επενδυτές, ιδιαίτερα σε εκείνους που έτρεξαν στις λεγόμενες μετοχές meme, ήταν επίσης ένα όφελος.
Μερικοί μάνατζερ, όπως ο Daniel Sundheim του D1, σκέφτηκαν να μειώσουν τις short θέσεις αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες στο περσινό φιάσκο της GameStop, ενώ κάποιοι μετέβαλαν τα στοιχήματα σε μεμονωμένες μετοχές σε στοιχήματα έναντι ενός δείκτη για να περιορίσουν τις απώλειες.
Αλλά τώρα πολλοί αισθάνονται σίγουροι να στοιχηματίσουν ξανά σε μεμονωμένες μετοχές, λένε παράγοντες του κλάδου, γνωρίζοντας ότι είναι λιγότερο πιθανό να στοχοποιηθούν από μικρομετόχους.
Ο James Hanbury, διαχειριστής κεφαλαίων στην Odey Asset Management, είπε στους επενδυτές ότι η φετινή χρονιά ήταν μακράν η καλύτερη από το 2009 για τα short στοιχήματα.
Στράφηκε κατά των meme stock AMC Entertainment και το fund της ARK Innovation της Cathie Wood.
Πολλοί short sellers υπέφεραν στο λεγόμενο ράλι των πάντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν οι κεντρικές τράπεζες εξαπέλυσαν άνευ προηγουμένου μέτρα ελάφρυνσης.
Παρότι η φετινή πτώση του S&P 500 κατά 17% και η πτώση του Nasdaq κατά 30% αποδείχθηκε ευπρόσδεκτη ανακούφιση, η πτώση του χρηματιστηρίου εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους short sellers των οποίων η απόδοση κερδών στους επενδυτές βασίζεται στην ικανότητά τους να εντοπίζουν τις πιο αδύναμες εταιρείες.
2.JPG
Μετά τη χρυσή ευκαιρία που παρουσιάστηκε από την κατάρρευση των κερδοσκοπικών μετοχών σε υψηλές τιμές φέτος - ο μη κερδοφόρος τεχνολογικός δείκτης της Goldman Sachs υποχώρησε 60% το 2022.
Ο Jacob Mitchell, ιδρυτής της Antipodes Partners, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι το ταμείο του γνώρισε την καλύτερη εξάμηνη περίοδο από ανοικτές πωλήσεις το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους από την αρχή της ύπαρξής του πριν από επτάμισι χρόνια.
«Τα short που δούλευαν συνέχισαν να δουλεύουν», είπε.
Αλλά πρόσθεσε: «Τώρα, δεν είναι τόσο προφανές. Δεν μπορείς να πεις «αυτό είναι ένα slam-dunk short».
«Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε αυτή η bear market, [τα] πιο βραχυκυκλωμένα [ευρωπαϊκά] ονόματα προκαλούν μεγάλη δυσφορία στα short ταμειακά διαθέσιμα» δήλωσε η επενδυτική τράπεζα της Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες στις αρχές Νοεμβρίου. από τους Financial Times.
«Πρέπει να έχεις νεύρα και να μπορείς να κρατήσεις τη θέση γιατί η κάλυψη των short θέσεων, το short squeeze είναι πολύ άγριο», είπε ο Saleur της Anaconda, αναφερόμενος στο πότε οι short sellers προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες.
Ενώ πολλές μετοχές σημείωσαν πτώση φέτος, οι κινήσεις τους συσχετίζονται όλο και περισσότερο με τον S&P 500, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαχειριστές είναι πιο εκτεθειμένοι στις κινήσεις του δείκτη.
Η συσχέτιση μεταξύ του S&P 500 και των μετοχών-μελών του έχει αυξηθεί φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Αυτό έχει δυσκολέψει τη ζωή των Hedge fund που εκτελούν τις λεγόμενες συναλλαγές ζευγαριών - ένα στοίχημα σε μια μετοχή που ανεβαίνει σε συνδυασμό με ένα στοίχημα σε μια άλλη πτώση, συχνά στον ίδιο τομέα.
Το hedge fund Sandbar έγραψε πρόσφατα στους επενδυτές για να τονίσει «πόσο ευρείας βάσης και μονής κατεύθυνσης ήταν οι κινήσεις στις αγορές τόσες μέρες φέτος», κάτι που ήταν «μη χρήσιμο» για τα ζεύγη διαπραγμάτευσης αμοιβαίων κεφαλαίων.
Όλα αυτά έχουν χρησιμεύσει στη διάβρωση των κερδών των short sellers στην bear market.
Ο διευθυντής της BlackRock, Αlister Hibert, ένας από τους traders long-short με κορυφαίες επιδόσεις, μετατόπισε το ταμείο του φέτος για να τοποθετηθεί σε πτώση μετοχών, αλλά εξακολουθεί να έχει χάσει περίπου 12,7% κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τους αριθμούς.
Σε κάθε περίπτωση, με τις προβλέψεις να επιμένουν ότι το 2023 θα είναι… επίφοβο για τα χρηματιστήρια, οι short sellers θα πιεστούν να αποδείξουν ότι μπορούν να αναδειχθούν νικητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης