Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες

ΔΝΤ: Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τους Ουκρανούς πρόσφυγες
Άρθρο στο blog του ΔΝΤ
Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τους οκτώ εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες (το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα από τον Β’ ΠΠ) που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από την αρχή του πολέμου, αναφέρει σε άρθρο του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) -υπογράφεται από Nicolo Bird, Neree Noumon.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, η δημιουργία συνθηκών στις οποίες οι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις τελειώσει ο πόλεμος και ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, είναι ο πρωταρχικός στόχος. Ωστόσο, οι πρόσφυγες μπορεί να μείνουν στις νέες πατρίδες τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Με σωστές πολιτικές, αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό για τις χώρες υποδοχής, κυρίως λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της γήρανσης του πληθυσμού.
Πολλοί από τους Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν διαφορετικό δημογραφικό προφίλ από εκείνους σε προηγούμενα κύματα προσφύγων, με έρευνες στη Γερμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία να δείχνουν ότι οι περισσότερες αφίξεις είναι παιδιά και γυναίκες κάτω των 40 ετών.
Η Ευρώπη αντέδρασε με ταχεία αποφασιστική υποστήριξη και 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουκρανία είναι εγγεγραμμένοι για προσωρινή προστασία στην ΕΕ ή σε παρόμοια εθνικά προγράμματα. Η ΕΕ έχει άρει πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν συνήθως οι πρόσφυγες, προσφέροντας δικαιώματα παραμονής, άδειες εργασίας και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σχολεία, στέγαση και τραπεζικές υπηρεσίες.
Το μπλοκ παρέχει επίσης χρηματοδότηση για τη στήριξη προσφύγων από την Ουκρανία στα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και ορισμένων άλλων χωρών.
Η υποστήριξη των προσφύγων συνοδεύεται από κάποιο βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό κόστος. «Σε ολόκληρη την ΕΕ, θα μπορούσε να φτάσει τα 30 δισεκ. έως 37 δισεκ. ευρώ το πρώτο έτος, ή περίπου το 0,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα μερίδια προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Μολδαβίας και της Πολωνίας, θα μπορούσαν να υποστούν δημοσιονομικό κόστος φέτος περίπου στο 1% του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μερίδιο γυναικών και παιδιών θα οδηγήσει σε περισσότερες δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Image
Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα, ενώ θα συμβάλουν στη μείωση της τρέχουσας στενότητας της αγοράς εργασίας σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Εκτιμούμε ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούσαν να αυξήσουν το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης κατά περίπου 0,6% μέχρι το τέλος του 2022 και κατά 2,7% στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, όπου οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μειώσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Image
Οποιαδήποτε αύξηση της ανεργίας λόγω αυτής της αύξησης της εργασίας είναι πιθανό να είναι προσωρινή και τα πρώιμα σημάδια ένταξης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας είναι πολλά υποσχόμενα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρόσφυγες στην Πολωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν δουλειά σχετικά γρήγορα, για παράδειγμα.
Ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι πρόσφυγες θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την ταχύτητα και την ποιότητα της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα από το αν θα καταλήξουν σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που δεν ταιριάζουν με τα προσόντα ή τις δεξιότητές τους. Αυτή η ανησυχία ότι οι δεξιότητες θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν, είναι ένας κίνδυνος δεδομένου ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες τείνουν να είναι καλά εκπαιδευμένοι.
Πέρα από την αντιμετώπιση των τρομερών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του πολέμου στην ίδια την Ουκρανία, η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις κοινωνίες και τις οικονομίες της. Αυτό θα βοηθήσει τις οικονομίες και θα προετοιμάσει τους πρόσφυγες για μια επιτυχημένη τελική επιστροφή. Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει μαθήματα για το πώς να ενσωματωθούν πρόσφυγες από άλλες γωνιές του κόσμου που μπορεί να μην έχουν τις ίδιες δεξιότητες με εκείνους από την Ουκρανία, αλλά μπορούν ωστόσο να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης