Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo: Ανάπτυξη 2,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2022 – Επιβράδυνση στο 1,7% το 2023

Wells Fargo: Ανάπτυξη 2,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2022 – Επιβράδυνση στο 1,7% το 2023
Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023
Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένει για το 2023 η Wells Fargo, σε ίδια γραμμή με αντίστοιχες προβλέψεις μεγάλων αμερικανικών τραπεζών.
Ειδικότερα, η Wells Fargo υπολογίζει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,4% για το 2022, με τον ρυθμό να υποχωρεί στο 1,7% το επόμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας.
Επίσης, «βλέπει» τις ΗΠΑ να διολισθαίνουν σε μια «ήπια» ύφεση ξεκινώντας από τα μέσα του 2023 και αναμένει την αμερικανική οικονομία να ολοκληρώνει το έτος με ανάπτυξη μόλις 0,2%, από 2% που εκτιμάται για το 2022.
Η Wells Fargo αναμένει επίσης ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να μετριαστεί στο 3,8% το 2023, από 7,7% που είναι σήμερα.

Morgan Stanley: Η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την ύφεση... αλλά θα είναι σαν σε ύφεση

Η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί τόσο αργά το 2023 που σίγουρα θα μοιάζει με ύφεση, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Seth Carpenter.
"Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι", έγραψε ο Carpenter, προσθέτοντας ότι "βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός χαλαρού ορισμού της ύφεσης".
Και δεδομένης της γενικής φύσης της επιβράδυνσης, "η διάκριση μεταξύ ύφεσης και μη θα είναι λίγο θολή", δήλωσε.
Ο Carpenter αναμένει επίσης περαιτέρω επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και της αγοράς ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ταυτόχρονα, είπε, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μικτή.

Οριακές οι διαφορές

Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley προβλέπει ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο πενιχρό 2,2% το 2023, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αυξάνεται μόλις κατά 0,5%, την ευρωζώνη να σημειώνει πτώση 0,2% και την Κίνα να αυξάνεται δυνητικά κατά 5%, καθώς η οικονομία της ανοίγει ξανά από τα αυστηρά πρωτόκολλα COVID-19.
Στο πλαίσιο της "προσγείωσης" των ΗΠΑ, ο Carpenter προβλέπει ότι η αγορά εργασίας θα δημιουργεί κάτω από 100.000 θέσεις εργασίας το μήνα από τον ρυθμό των 200.000 θέσεων εργασίας το μήνα που κατάφερε το 2022.

Citigroup: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κάτω από το 2% το 2023

Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης κάτω από το 2% προβλέπει για το 2023, η Citigroup κινούμενη στην ίδια γραμμή με τις προβλέψεις μεγάλων επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs, η Barclays και η JP Morgan.
Οι προβλέψεις της εταιρείας συνδέονται άμεσα με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, που εκτόξευσε τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών και προκάλεσε επιθετική σύσφιξη της πολιτικής.
«Βλέπουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει "κυλιόμενες" υφέσεις σε επίπεδο χώρας κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi, με επικεφαλής τον Nathan Sheets.
Ενώ η επενδυτική τράπεζα της Wall Street αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,9% το 2022, το 2023 αναμένει ανάπτυξη κατά 0,7%. Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,8% το επόμενο έτος, με το τελικό επιτόκιο της Fed να θεωρείται μεταξύ 5,25% και 5,5%.
Επίσης, η Citi βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη να πέφτουν σε ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς και οι δύο οικονομίες αντιμετωπίζουν την ένταση των ενεργειακών περιορισμών στο μέτωπο της προσφοράς και της ζήτησης, μαζί με την αυστηρότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Για το 2023, η Citi προβλέπει ότι οι οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ευρωζώνης θα συρρικνωθούν κατά 1,5% και 0,4% αντίστοιχα.
Στην Κίνα, η χρηματιστηριακή εταιρεία αναμένει ότι η κυβέρνηση θα αμβλύνει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης