Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒNP Paribas: Τεκτονικές αλλαγές σε οικονομία και αγορές – Πτώση -25% στον S&P, στις 3.000 μον. στα μέσα 2023

tags :
ΒNP Paribas: Τεκτονικές αλλαγές σε οικονομία και αγορές – Πτώση -25% στον S&P, στις 3.000 μον. στα μέσα 2023
Το αν έρθει το Santa Claus Rally ή όχι δεν έχει ακόμη καθοριστεί, με τoυς μετέχοντες στην αγορά να αναβάλλουν μια απόφαση μέχρι τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό...
Σχετικά Άρθρα
Τεκτονικές αλλαγές «βλέπει» για τις αγορές και τις οικονομίες η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, που προβλέπει πως ο S&P θα πλησιάσει τις 3.000 μον., ή -25%, στα μέσα του 2023, με τον VIX στις 40 μονάδες
Ειδικότερα, όπως λέει ο επενδυτικός οίκος, οι μετοχές υποχωρούν ακράτως, με τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί να εξαϋλώνεται.
Η «νέα γραμμή στην άμμο» για τον S&P 500, τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, φαίνεται να είναι οι 3.900 μονάδες.
Το αν έρθει το Santa Claus Rally ή όχι δεν έχει ακόμη καθοριστεί, με τoυς μετέχοντες στην αγορά να αναβάλλουν μια απόφαση μέχρι τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.
Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε bear market.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι υπεύθυνοι στρατηγικής μετοχών της BNP Paribas εξόρυξαν 100 χρόνια «ατυχημάτων» για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τι θα ακολουθήσει.
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής με επικεφαλής τον Greg Boutle, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών και παραγώγων των ΗΠΑ, αναμένουν consolidation το επόμενο έτος.
«Αυτό θα αποτελούσε απόκλιση από την τρέχουσα bear market, που χαρακτηρίζεται από μείωση στις αποτιμήσεις των μετοχών καθώς τα πολλαπλάσια P/E έχουν συρρικνωθεί», λένε.
Το πιο πρόσφατο κραχ -η ύφεση της COVID-19 τον Μάρτιο του 2020- είναι ένα κακό πρότυπο κατά την άποψή τους, καθώς οφειλόταν  στην ακραία φύση των διακοπών λειτουργίας των οικονομιών όσο και στις γρήγορες νομισματικές και δημοσιονομικές αντιδράσεις.
Ούτε αναμένουν το 2008 να είναι το μοντέλο, καθώς βλέπουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ να συρρικνώνεται περίπου 1% το επόμενο έτος και τα κέρδη ανά μετοχή να διολισθαίνουν κατά 1,5%.
Ωστόσο, το 2002 είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό.
Η τότε bear market διήρκεσε περισσότερα από δύο χρόνια, με πτώση 50% και 29 ποσοστιαίες μονάδες από τα ιστορικά υψηλά προς τα κάτω στο VIX.
Μια τυπική bear market, εν μέσω ύφεσης, έχει διάρκεια 1,5 έτος, με διάμεση πτώση 38% και διάμεση κορυφή στον VIX τις 40,5 μονάδες.
«Αν εφαρμόσουμε αυτούς τους μέσους όρους στην αγορά σήμερα, αυτό σημαίνει πως στα μέσα του επόμενου έτους ο S&P θα πλησιάσει τις 3.000 μον., με τον VIX στις 40 μονάδες», λένε.
im-680624.jpg
Η bull market που τελείωσε πέρυσι ομοίαζε με αυτήν της δεκαετίας του 1990, με υψηλή συμμετοχή μικρομετόχων, φουσκωμένων P/E και φυσικά εξωπραγματικές αποδόσεις.
Το 2022, ο S&P 500 υποχώρησε με δείκτη τιμής προς ίδια κεφάλαια 14…
Η πρόβλεψη για τα EPS του 2024 της BNP (231 δολ.) συνεπάγεται πτώση στις 3.250 μονάδες για τον S&P 500 εάν το πολλαπλάσιο P-to-E πέσει στο 14.
Σε μια καθαρή ανάλυση, η BNP αναδημιούργησε το VIX, το οποίο εισήγαγε το CBOE το 1993, για να καλύψει τα τελευταία 100 χρόνια. Συνήθως, η αστάθεια κορυφώνεται πριν η αγορά πιάσει πάτο.
«Θεωρούμε μια συνθηκολόγηση μια κίνηση που σχετίζεται με μια αίσθηση πανικού, που περιλαμβάνει μια αναβάθμιση των προσδοκιών.
Τα τελευταία 100 χρόνια, οι συνθηκολογήσεις στην αστάθεια έρχονταν κατά μέσο όρο ταυτόχρονα με το κατώτατο σημείο της αγοράς», λένε.
Τι τους αρέσει σε μια τέτοια αγορά;
Μια ιδέα είναι να βρεθούν εταιρείες που συνεχίζουν τις επαναγορές μετοχών παρά την οικονομική επιβράδυνση.
Ένα άλλο είναι να εξετάσουμε τις εταιρείες με δυναμική κερδών, αν και ο μόνος τομέας που προσδιορίζεται με θετική δυναμική σε ένα σχετικό διάγραμμα είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι ευάλωτη, αν και αυτό που αποκαλεί πρωταρχική τεχνολογία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα πιο κερδοσκοπικά και κυκλικά μέρη του κλάδου» καταλήγει η BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης