Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Επικίνδυνες θέσεις παίρνουν πολλά funds - Σχεδόν 5 τρισ. στο σενάριο αποφυγής της ύφεσης στις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Επικίνδυνες θέσεις παίρνουν πολλά funds - Σχεδόν 5 τρισ. στο σενάριο αποφυγής της ύφεσης στις ΗΠΑ
"Εάν η ανάπτυξη επιδεινωθεί πολύ γρήγορα ή πάει πολύ μακριά, τότε τα "κακά νέα είναι πράγματι κακά νέα", ανέφερε η JPMorgan
Οι επαγγελματίες επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η οικονομική ύφεση μπορεί να αποφευχθεί, παρά τις προειδοποιήσεις για το αντίθετο.
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο στοίχημα - για διάφορους λόγους, αναφέρει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων προτιμούν τις οικονομικά ευαίσθητες μετοχές, όπως οι βιομηχανικές εταιρείες και οι παραγωγοί εμπορευμάτων, σύμφωνα με μελέτη της Goldman Sachs σχετικά με την τοποθέτηση των αμοιβαίων κεφαλαίων και των hedge funds με ενεργητικό συνολικού ύψους σχεδόν 5 τρισ. δολαρίων.
Οι μετοχές που τείνουν να τα πηγαίνουν καλά κατά τη διάρκεια οικονομικών υφέσεων, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, είναι σήμερα εκτός εύνοιας, δείχνει η ανάλυση.
Οι θέσεις ισοδυναμούν με στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να δημιουργήσει ύφεση, ένα δύσκολο να επιτευχθεί σενάριο που συχνά αναφέρεται ως οικονομική ομαλή προσγείωση.
Η επισφάλεια αυτών των στοιχημάτων φάνηκε την Παρασκευή (2/12) και τη Δευτέρα (5/12), όταν οι ισχυρές ενδείξεις για την αγορά εργασίας και τους τομείς των αμερικανικών υπηρεσιών οδήγησαν σε εικασίες ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει την επιθετική πολιτική της, αυξάνοντας τους κινδύνους ενός σφάλματος πολιτικής.
"Οι τρέχουσες κλίσεις των τομέων συνάδουν με την τοποθέτηση για μια ήπια προσγείωση", έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman, προσθέτοντας ότι οι θεματικές και παραγοντικές εκθέσεις του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων υποδεικνύουν μια παρόμοια στάση.

Ποιος παίρνει ρίσκο;

Δεν είναι ότι το έξυπνο χρήμα έχει πάρει ρίσκο.
Στην πραγματικότητα, αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα ή ενίσχυσαν τα πτωτικά στοιχήματα σε μετοχές φέτος, καθώς η Fed ξεκίνησε την πιο επιθετική εκστρατεία καταπολέμησης του πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες.
Αλλά κάτω από την αμυντική στάση υπάρχει μια κυκλική κλίση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας ότι μια σοβαρή οικονομική ύφεση είναι στον ορίζοντα.
Σε δημοσκόπηση της Bank of America μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίων τον περασμένο μήνα, το 77% ανέμενε παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, το υψηλότερο ποσοστό από την εποχή αμέσως μετά την κρίση του 2020.
Είναι πιθανό ότι οι επαγγελματίες αργούν να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να αντανακλούν τον αντιληπτό οικονομικό κίνδυνο.
Ή αναζητούν προστασία από την ύφεση μέσω άλλων στρατηγικών, όπως η διατήρηση χρημάτων σε μετρητά.
Μια πιο εύλογη εξήγηση συνδέεται με τις ελπίδες ότι η Fed θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια ήπια προσγείωση.
Σε αυτή την περίπτωση, τα κακά οικονομικά νέα θεωρούνται καλά για την αγορά, καθώς δείχνουν ότι η εκστρατεία του προέδρου της Fed Jerome Powell για την καταπολέμηση του πληθωρισμού λειτουργεί και επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να ανακόψουν τον επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Το αφήγημα, που περιγράφεται ως στροφή της Fed, αναφέρεται ευρέως ως ο λόγος για τον οποίο ο S&P 500 έχει σημειώσει ράλι άνω του 10% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, παρά την επιδείνωση των στοιχείων σε τομείς όπως η στέγαση και η μεταποίηση και τη μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη.
Τώρα, συμβαίνει το αντίθετο.
Οι μετοχές σημείωσαν απώλειες τη Δευτέρα, αφού μια απροσδόκητη αύξηση σε έναν αμερικανικό δείκτη υπηρεσιών πυροδότησε τον φόβο ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να επιμείνει στην "επιθετική" στάση της.
"Εάν η ανάπτυξη επιδεινωθεί πολύ γρήγορα ή πάει πολύ μακριά, τότε τα "κακά νέα είναι πράγματι κακά νέα", ανέφερε η JPMorgan.
"Σε αυτό το σενάριο, οι αγορές πιθανότατα θα επαναλάβουν τα χαμηλά του 2022", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης