Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε Α- η Ισπανία, σταθερό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε Α- η Ισπανία, σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη Fitch Ratings
Σε «Α-» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλει το σταθερό outlook.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως οι αξιολογήσεις της Ισπανίας υποστηρίζονται από μια μεγάλη οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας και ισχυρούς δείκτες διακυβέρνησης. Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους περιορίζουν τις αξιολογήσεις. Το σταθερό οutlook αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους ως μεριδίου του ΑΕΠ έως το 2023 και το 2024.
Καθώς τα μέτρα στήριξης ξετυλίγονται και η οικονομία ανακάμπτει, το έλλειμμα θα μειωθεί το 2024 στο 4,2% του ΑΕΠ. Ένας βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με τις ρυθμίσεις δημοσιονομικής πολιτικής μετά το 2023 σχετίζεται με τον εκλογικό κύκλο που θα ξεκινήσει στην Ισπανία το επόμενο έτος. Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του επόμενου έτους.
Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει σε 113,8% στο τέλος του 2022, από 118,3% στο τέλος του 2021. Η Fitch αναμένει σταδιακή μείωση του δείκτη χρέους τα επόμενα δύο χρόνια, σε 111,7% έως το 2024.
Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, το πραγματικό ΑΕΠ ήταν 5,7% υψηλότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εγχώρια ζήτηση ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στην αρχή του έτους, με τις καθαρές εξαγωγές να υποστηρίζουν περισσότερο την ανάπτυξη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, με έντονη άνοδο των εξαγωγών λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. Αναμένεται η οικονομική δραστηριότητα να παραμείνει στάσιμη το 4ο τρίμηνο του 2022 και το 1ο τρίμηνο του 2023, σε ένα πλαίσιο διάβρωσης των πραγματικών εισοδημάτων, χαμηλής επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αποδυνάμωσης της δραστηριότητας. Η Fitch αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,4% το 2023 και 2,4% το 2024. Το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ θα φτάσει το προ πανδημίας επίπεδο μόνο το 1ο τρίμηνο του 2024.
Ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 4,3% μέχρι το τέλος του έτους και θα μειωθεί περαιτέρω το 2024.
Η επιβάρυνση του χρέους των νοικοκυριών θα ενταθεί με τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς τα στεγαστικά δάνεια εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο με κυμαινόμενο επιτόκιο (περίπου 75% του συνόλου).
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ισπανικών τραπεζών ήταν 3,79% των ακαθάριστων δανείων τον Σεπτέμβριο, από 4,35% ένα χρόνο νωρίτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης