Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επί τα χείρω αναθεώρηση της ανάπτυξης των G20, 1,3% το 2023 – Ύφεση 0,6% για την Ευρωζώνη

Moody's: Επί τα χείρω αναθεώρηση της ανάπτυξης των G20, 1,3% το 2023 – Ύφεση 0,6% για την Ευρωζώνη
Απαισιόδοξες οι νέες προβλέψεις της Moody's για την παγκόσμια οικονομία

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της ανάπτυξης των οικονομιών G20 προχώρησε η Moody's, αναμένοντας πλέον συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2023, έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης 2,1% προηγουμένως.
Για το τρέχον έτος, η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 2,5%.
Μάλιστα, για την Ευρωζώνη, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για ύφεση 0,6% το επόμενο έτος, έπειτα από οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 3% το 2022.
Η Moody's σχολιάζει πως η φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα στις προηγμένες οικονομίες, ιδίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, θα οδηγήσει στην απότομη συγκράτηση της ανάπτυξης το 2023. Το 2024, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2%.
«Η νομισματική σύσφιξη, η άνοδος των επιτοκίων και η αύξηση του δολαρίου ΗΠΑ θέτουν κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Το αποφασιστικό τέλος της δεκαετίας των χαμηλών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης, έχει προκαλέσει μεγάλες οικονομικές απώλειες σε αξίες περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, αύξησε το κόστος χρηματοδότησης σε δολάρια και διεύρυνε τα πιστωτικά περιθώρια. Μέχρι στιγμής, η προσαρμογή σε υψηλότερα επιτόκια έγινε χωρίς ένα μεγάλο συστημικό χρηματοοικονομικό γεγονός με παγκόσμιες επιπτώσεις. Οι βασικές μας προβλέψεις υποθέτουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αποφύγουν μια άτακτη αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. (…)
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι και δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα παραμείνει ο κεντρικός γεωπολιτικός κίνδυνος για την ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα. Ενώ αποδίδουμε μια πολύ μικρή πιθανότητα στη δυνατότητα επέκτασης της σύγκρουσης πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, ένα τέτοιο γεγονός θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση, δημιουργώντας περαιτέρω και σοβαρούς καθοδικούς οικονομικούς κινδύνους. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα οδηγούν όλο και περισσότερο τις οικονομικές πολιτικές παγκοσμίως, καθώς οι σχέσεις μεγάλων δυνάμεων γίνονται όλο και πιο συγκρουσιακές», αναφέρει ο οίκος.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις:
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης