Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβάθμισε τις αξιολογήσεις 6 ελληνικών τραπεζών - Βελτιώνεται η οικονομία της χώρας - Καθησυχάζει για NPEs

Moody's: Αναβάθμισε τις αξιολογήσεις 6 ελληνικών τραπεζών - Βελτιώνεται η οικονομία της χώρας - Καθησυχάζει για NPEs
Η Moody's αναβάθμισε τις τέσεερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) και Attica Bank - Παγκρήτια...
Σχετικά Άρθρα

Στην αναβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την αυτοτελή Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) τριών από αυτές, προχώρησε η Moody's.
Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων για δύο τράπεζες μετατράπηκαν σε σταθερές από θετικές μετά τις αναβαθμίσεις τους, ενώ οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων για τις υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες παραμένουν θετικές. 
Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε το BCA της Alpha Bank σε B1 από B2, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε Ba2 από B1 και την αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε Ba3 από B2.
Το outlook αναβαθμίστηκε σε θετικό από σταθερό.
Το BCA της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώθηκε σε B1, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους αναβαθμίστηκε σε Ba3 από B1.
Το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων παραμένει θετικό.
Το BCA της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε στο B2 από B3, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων στο Ba3 από B2 και η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε B1 από B3.
Το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων υποβαθμίστηκε σε σταθερό από θετικό.
Η Moody’s επιβεβαίωσε και το BCA της Eurobank σε B1, ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων αναβαθμίστηκε σε Βa2 από Ba3 και η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους σε Ba3 από B1.
To οutlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων παραμένει θετικό.
Eπίσης αναβάθμισε τη βασική πιστωτική αξιολόγηση της Παγκρήτιας Τράπεζας σε Caa2 από Caa3 και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε B3 από Caa2.
Το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων είναι θετικό.
Η βασική πιστωτική αξιολόγηση της Attica Bank επιβεβαιώθηκε από τη Moody’s στο Caa3, ενώ η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της αναβαθμίστηκε σε Caa1 από Caa2.

Λόγοι αναβάθμιοσης 

Σύμφωνα με τη Moody’s, η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών βασίστηκε στις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία, τις βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, τη βελτίωση της κερδοφορίας και στην περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της.
Αποτυπώνει επίσης την άποψη του οίκου αξιολόγησης για καλύτερα ποσοστά αποκατάστασης σε μια ανάλυση σεναρίου εξυγίανσης τραπεζών.
Ο κύριος μοχλός αξιολόγησης είναι η βελτιωμένη οικονομική θέση της Ελλάδας, με καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και πιστώσεων, που παρέχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον λειτουργίας για τις τράπεζες της χώρας.
Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και οι μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Ως αποτέλεσμα, η Moody's ανέβασε το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας σε «Μέτριo-» από «Αδύναμο+» ενώ αύξησε τις υποθέσεις για ανάκτηση αξίας σε ένα σενάριο εξυγίανσης για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο είναι ο κύριος μοχλός για την αναβάθμιση της αξιολόγησης των καταθέσεων των έξι τραπεζών.
Αυτές οι θετικές εξελίξεις στο λειτουργικό περιβάλλον σηματοδοτούν χαμηλότερους κινδύνους για τα προφίλ φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών.

Ο ισχυρός τουριστικός τομέας, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε υγιή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο ύψος του 5,3% περίπου το 2022 με βάση τις προσδοκίες του οίκου αξιολόγησης, που είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (στο 2,2%).
Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας, χωρίς να υποστεί μόνιμη ζημιά, καθώς ο αναζωογονημένος τουριστικός τομέας και τα μέτρα στήριξης των αρχών μετριάζουν τις επιπτώσεις του οικονομικού σοκ.
Αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, λόγω των υψηλών τιμών στην Ενέργεια τροφοδοτούνται που αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις και η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό από άλλες χώρες της ΕΕ. 

Οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με σημαντική πτώση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 9,5% τον Ιούνιο του 2022, από περίπου 40% τον Δεκέμβριο του 2019 και σχεδόν 50% το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αυτό βελτίωσε επίσης την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν την πραγματική οικονομία.
Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα οφείλεται κυρίως στις τιτλοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι τράπεζες μέσω του κρατικού συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων με την ονομασία «Ηρακλής».
Αντίστοιχα, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν νέους αντίθετους ανέμους και προκλήσεις, που προκύπτουν από πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση των επιτοκίων που πιθανότατα θα επηρεάσουν την προσιτότητα του χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής των ευάλωτων δανειοληπτών.

Δεδομένων των παραπάνω βελτιώσεων στην οικονομία, η Moody's αναθεώρησε τις παραδοχές της για τις ελληνικές τράπεζες επί τα βελτίω.
Ο Οίκος αναμένει λιγότερες ζημίες για τις ελληνικές τράπεζες (στο 8% κατά μέσο όρο των ενσώματων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, από 13% πριν). 

Οι τράπεζες

Alpha Βank: Η αναβάθμιση αντανακλά τη σημαντική πρόοδο της τράπεζας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων της - επιτεύχθηκε μονοψήφιος δείκτης NPE 8,2% τον Ιούνιο του 2022 από 42,5% τον Δεκέμβριο του 2020, κυρίως λόγω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων NPE αλλά και λόγω μείωση του λειτουργικού κόστους.
Η τράπεζα σχεδιάζει να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού της μειώνοντας το υπόλοιπο NPE σε περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ έως το τέλος του 2024 (από 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2022) - αν και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση στο τρέχον πληθωριστικό πλαίσιο.
Η τράπεζα στοχεύει να επιτύχει απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 10% περίπου μέχρι το τέλος του 2024, στόχος για τον οποίο ο οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι είναι εφικτός.
Οι υποθέσεις χαμηλότερων ζημιών, σε συνδυασμό με τη μελλοντική δομή υποχρεώσεων της τράπεζας με βάση τα χρηματοδοτικά της σχέδια, τα οποία ενσωματώνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και τις απαιτήσεις επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη προστασία για τους πιστωτές.

Tράπεζα Πειραιώς: Η Πειραιώς παρουσίασε υψηλή λειτουργική κερδοφορία και πτώση στα NPEs.
Eιδικότερα, μείωσε τα NPEs σε 3,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 από 22,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση του δείκτη NPE στο 9% από 45%.
Η κάλυψη προβλέψεων της τράπεζας ήταν 46% τον Ιούνιο του 2022 από 39% τον Ιούνιο του 2021.
Οι προοπτικές για την υποκείμενη βασική κερδοφορία της είναι ευνοϊκές.
Η εταιρεία συμμετοχών (Piraeus Financial Holdings S.A.) ενίσχυσε τα βασικά λειτουργικά της έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 14,4% σε ετήσια βάση και μπόρεσε να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 614 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρής ζημίας 2,4 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2021.
Παρόλο που το τελικό αποτέλεσμα υποβοηθήθηκε από έκτακτα κέρδη (επιχειρήματα απόκτησης εμπόρου και κέρδη από συναλλαγές), η αύξηση των δανείων, η αύξηση των καθαρών προμηθειών και ο υψηλότερος ρυθμός εκτέλεσης, η αυστηρή διαχείριση του κόστους και η επιβράδυνση του υποκείμενου κόστους κινδύνου υποστηρίζουν την ευνοϊκή τάση του βασικού εισοδήματός της. 

Εθνική Τράπεζα: Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της σε σχέση με πριν, με δείκτη NPE 6,3% και σχετικά υψηλή κάλυψη από προβλέψεις 80% τον Ιούνιο του 2022, αλλά και τη βελτίωση της κερδοφορίας της (αύξηση 40% σε ετήσια βάση των βασικών λειτουργικών κερδών της το πρώτο εξάμηνο του 2022) που στηρίζει το πιστωτικό της προφίλ. Η BCA της τράπεζας αποτυπώνει επίσης την άνετη κεφαλαιοποίησή της CET1 15% (fully loaded) τον Ιούνιο του 2022.

Eurobank: Η αναβάθμιση της αξιολόγησης των καταθέσεων και του ανώτερου μη εξασφαλισμένου χρέους οφείλεται στις ευνοϊκότερες παραδοχές για το ποσοστό ζημιών.
Η επιβεβαίωση του αυτόνομου BCA της Eurobank ενσωματώνει τον ήδη μειωμένο δείκτη NPE σε 5,9% τον Ιούνιο του 2022 (pro-forma) και την κάλυψη των προβλέψεων κατά 72%, η οποία έχει μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, με τον δείκτη CET1 στο 14% (fully loaded).
Επιπλέον, η αξιολόγηση BCA της λαμβάνει υπόψη και την αύξηση κατά 13,5% σε ετήσια βάση των βασικών εσόδων προ προβλέψεων του εξαμήνου 2022 με καθαρά κέρδη σχεδόν 941 εκατ. ευρώ, γεγονός που στηρίζει το πιστωτικό της προφίλ.

Παγκρήτια Τράπεζα: Η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, που περιλαμβάνει την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων στην Κρήτη και την ανάληψη των δραστηριοτήτων της HSBC Continental Europe στην Ελλάδα.

Attica Bank: Η αναβάθμιση της αξιολόγησης των καταθέσεων οφείλεται αποκλειστικά στις ευνοϊκότερες παραδοχές για το ποσοστό ζημιών.
Η επιβεβαίωση του BCA της Attica Bank σε caa3 αντανακλά την ανάγκη της να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια για να ενισχύσει τους αδύναμους κεφαλαιακούς δείκτες της (CET1 στο 6,4% και CAR στο 9,9%) προκειμένου να ανταποκριθεί στις κανονιστικές της απαιτήσεις, καθώς και το υψηλό επίπεδο των NPEs (67,6%) στον ισολογισμό της τον Ιούνιο του 2022.
Το χαμηλό BCA της τράπεζας εξετάζει επίσης το αδύναμο προφίλ των κερδών της, με λειτουργικές ζημίες ύψους 20,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εσόδων από τόκους και των ασθενέστερων αποτελεσμάτων από τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης