Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Χωρίς κατεύθυνση η Fed, «ήξεις αφήξεις» από τον Powell – Στο 4,75-5% το μέγιστο επιτόκιο

tags :
Goldman Sachs: Χωρίς κατεύθυνση η Fed, «ήξεις αφήξεις» από τον Powell – Στο 4,75-5% το μέγιστο επιτόκιο
Ο πρόεδρος τη Fed, Jerome Powell, μπέρδεψε τους επενδυτές…

Σύγχυση προκάλεσαν στις αγορές και τους επενδυτές, διεθνώς, τα «ήξεις αφήξεις» της ομιλίας του προέδρου της Federal Reserves, Jay Powell, μετά την ανακοίνωση πολιτικής της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), κατά την οποία τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 75 μ.β., στο εύρος του 3,75% - 4%, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.
Η FOMC υποδήλωσε βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο, αλλά ο Powell προανήγγειλε ένα υψηλότερο του αναμενομένου μέγιστο επιτόκιο το 2023.
Ειδικότερα, οι Αμερικανοί policy makers έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι είναι πιθανό να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, στις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.
Στη συνέντευξη Τύπου του, ο πρόεδρος Powell είπε ότι η επιβράδυνση πιθανόν να είναι η κατάλληλη λύση, επειδή το επίπεδο των επιτοκίων είναι τώρα πολύ υψηλότερο, η σύσφιξη σωρευτικά είναι σημαντική ενώ το μέγεθος και ο χρόνος της επίδρασής της για την οικονομία είναι αβέβαιες.
Κανένα από αυτά τα σημεία δεν θα αλλάξει μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Ο Powell είπε ότι «δεν σκέφτηκε ποτέ» να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων.
Παρότο μια επιβράδυνση στις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο φαίνεται τώρα πιθανή, ο πρόεδρος της Fed άφησε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα ακολουθήσει, λέγοντας ότι μια επιβράδυνση θα μπορούσε να έρθει «μόλις την επόμενη συνάντηση ή τη μετά από αυτήν».
Σημείωσε επίσης ότι, παρότι το σχέδιο είναι να κλείσει ο τρέχων κύκλος αυξήσεων σε ένα «αρκετά περιοριστικό» επίπεδο, υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα» σχετικά με το επίπεδο του επιτοκίου των κεφαλαίων.
Τέλος, ο Powell σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στο FOMC θα καταγράψουν τις νέες προβλέψεις επιτοκίων κεφαλαίων τον Δεκέμβριο και πιθανότατα θα τις ενημερώσουν με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα.
Τα σχόλια του Powell ενίσχυσαν την προσδοκία της Goldman Sachs ότι η γραφική παράσταση με κουκκίδες είναι πιθανό να δείξει υψηλότερη διάμεση προβολή του επιτοκίου αιχμής τον Δεκέμβριο από ό,τι τον Σεπτέμβριο, όταν η διάμεση τιμή κορυφώθηκε στο 4,5-4,75%.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το μέγιστο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 4,75-5%.
Ως αποτέλεσμα, η αγορά ομολόγων προεξόφλησε κάπως υψηλότερες πιθανότητες για αύξηση 50 μ.β., αντί για άνοδο 75 μ.β. τον Δεκέμβριο, αλλά και περατέρω αυστηροποίηση το 2023, όπως φαίνεται στο Παράδειγμα 1.
1. The Bond Market Priced Less Tightening in December but More in 2023 in Response to Today’s Meeting. Data available on request.
Η προσδοκία για υψηλότερο μέγιστο επιτόκιο υπεραντιστάθμισε την προσδοκία για επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων ενώ παράλληλα ο δείκτης οικονομικών του οίκου συνθηκών έγινε αυστηρότερος, λόγω της πτώσης στις τιμές των μετοχών (3/11), όπως φαίνεται στο Παράδειγμα 2.
 2. The Higher Peak More Than Offset the Slower Pace, Leading to a Tightening in Financial Conditions. Data available on request.

Tρία θέματα

Ο Powell συζήτησε επίσης τρία θέματα:

Πρώτον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι πολύ χαλαρή, σημείωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αποπληθωρίζονται από μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες και ότι ο ευρύτερος χρηματοοικονομικός πληθωρισμός.
Οι συνθήκες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την οικονομία έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά τόσο σε πραγματικούς όσο και σε ονομαστικούς όρους, όπως έχουμε υποστηρίξει.

Δεύτερον, ο Powell συζήτησε πώς θα πρέπει να ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική εάν ο πληθωριστικός δείκτης της αγοράς στέγασης παραμένει «ζεστός», καταλήγοντας στο ότι η Fed θα πρέπει να επικεντρωθεί στον επίσημο δείκτη.

Τρίτον, ο Powell υποστήριξε ότι η οικονομία είναι πιθανό να βρίσκεται σε ένα απότομο τμήμα της καμπύλης Beveridge τη στιγμή που η μείωση της συνολικής ζήτησης για εργασία είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας.

Πέρα από τα παραπάνω, ο Powell έκρινε ότι το παράθυρο για μια ομαλή προσγείωση έχει στενέψει επειδή το επιτόκιο των κεφαλαίων πρέπει να αυξηθεί.
Αλλά πλέον, σύμφωνα με την Goldman Sachs, «οι πιθανότητες εσφαλμένης βαθμονόμησης είναι λιγότερες, επειδή η FOMC είναι πιθανό να κινηθεί λιγότερο γρήγορα.
Αλλά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών υστερεί και παραμένει δυσάρεστα υψηλός για λίγο».

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης