Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Προσεχώς πέρασμα σε bull market, ως 4.200 μον. ή +10% ο S&P το 2022 - Πότε η Fed «τελειώνει» με τη σύσφιξη

JP Morgan: Προσεχώς πέρασμα σε bull market, ως 4.200 μον. ή +10% ο S&P το 2022 - Πότε η Fed «τελειώνει» με τη σύσφιξη
Αξίζει να σημειωθεί πως οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%, αλλά, όπως λέει η JP Morgan, όλα τα σενάρια είναι πιθανά
Σχετικά Άρθρα

Περιθώρια για τεράστιο ράλι στη Wall Street «βλέπει» η JP Morgan, αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserves υιοθετήσουν μια πιο χαλαρή στάση, ενόψει της απόφασης πολιτικής που πρόκειται να λάβουν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου…
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, ο S&P 500 θα μπορούσε να εκτιναχθεί τουλάχιστον κατά 10% σε μια μέρα, εάν η κεντρική τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ήτοι λιγότερο από το αναμενόμενο, με τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, να δίνει σήμα στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει πως θα ανεχτεί τις πληθωριστικές πιέσεις και τη σφιχτή αγορά εργασίας.
Βέβαια, λέει η JP Morgan, το σενάριο αυτό είναι το «λιγότερο πιθανό» να υλοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το Bloomberg, S&P 500 αυξήθηκε τέσσερις φορές την ημέρα της Fed και έπεσε στις άλλες δύο.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%, αλλά, όπως λέει η JP Morgan, όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι λοξά προς τα πάνω, καθώς η άποψή μας είναι ότι την περασμένη εβδομάδα η αγορά είχε κάθε λόγο να επανεξετάσει τα χαμηλά, δεδομένης της απογοήτευσης από τα κέρδη τεχνολογίας megacap, παρ’ όλα αυτά κινήθηκε προς υψηλότερα επίπεδα», σημείωσαν οι αναλυτές της JP Morgan.

Tα σενάρια…

Αύξηση 50 μονάδων βάσης: Εάν υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα, η άμεση αντίδραση θα μπορούσε να παράγει διψήφια ημερήσια απόδοση για τις μετοχές.

  • Ο S&P 500 θα αυξηθεί 10% έως 12%. Εάν βέβαια η ομιλία Powell είναι hawkish, ίσως η άνοδος περιοριστεί στο 5%.
  • Αύξηση 75 μονάδων βάσης: Ο S&P 500 θα αυξηθεί 2,5% σε 3%.Εάν όμως η ομιλία Powell τρομάξει τους επενδυτές, ο δείκτης θα υποχωρήσει ώς -1%.
  • Αύξηση 100 μονάδων βάσης: Πτώση έως -8%, αφού η Fed, σε αυτή την περίπτωση, θα έχει επαναξιολογήσει τις δικές της προβλέψεις για τον πληθωρισμό.


Πότε τελειώνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων…

Ο Marko Kolanovic, επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan, πιστεύει πως ο πιο επιθετικός κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων εδώ και δεκαετίες πλησιάζει στο να… κλείσει.
Η αλλαγή τόνου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η εξασθένηση του δημοσιονομικού στρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο επιβραδυνόμενος ρυθμός των επιτοκιακών αυξήσεων στον Καναδά και την Αυστραλία ενισχύουν την αισιοδοξία ότι ο παγκόσμιος κύκλος σύσφιξης θα μπορούσε να τελειώσει μέχρι τις αρχές του 2023, δήλωσε ο Kolanovic, προσθέτοντας:
«Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και θα σταματήσουν μετά από μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους».

Tι αναφέρουν Morgan Stanley, UBS, Goldman Sachs

Το τέλος της εκστρατείας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αύξηση των επιτοκίων πλησιάζει, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley, Michael Wilson, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν μια εξέχουσα χρηματιστηριακή "αρκούδα" που προέβλεψε σωστά τη φετινή πτώση των μετοχών.
Οι δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της αναστροφής της καμπύλης αποδόσεων μεταξύ των 10ετών και τρίμηνων κρατικών ομολόγων - ένας δείκτης ύφεσης με τέλειο ιστορικό - υποστηρίζουν μια στροφή της Fed μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, έγραψε ο Wilson.
«Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα είναι κρίσιμη για τη συνέχιση, την παύση ή ακόμη και τον πλήρη τερματισμό του ράλι».
Σε αυτό το πλαίσιο και μαζί με τη θετική εικόνα σε τεχνικό επίπεδο, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν «ότι το τρέχον ράλι στον S&P 500 έχει περιθώρια έως τις 4.000 - 4.150 μονάδες».
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι η πιθανή μετατόπιση προς τα κάτω του ρυθμού σύσφιξης της Fed, σε συνδυασμό με την ελαφριά τοποθέτηση και την πρόβλεψη ισχυρής εποχικότητας του τέταρτου τριμήνου βρίσκεται πίσω από την άνοδο των αγορών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες.
«Σε 17 bear-market ράλι από το 1970, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά μέσο όρο 15% σε διάστημα 44 ημερών», έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον David Kostin.
74daa6ae59b9dc076c07262a09d7dea0.jpg

Για την UBS Global Wealth Management, όμως, μια στροφή της Fed είναι απίθανη, δεδομένου του πολύ υψηλού επιπέδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
«Αναμένουμε ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια μέχρι τα επίσημα στοιχεία να δείξουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί», έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον Mark Haefele.
«Ακόμη και όταν η Fed σταματήσει τελικά την αύξηση των επιτοκίων, αξίζει να θυμόμαστε ότι η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει σε περιοριστικά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης