Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: «Στο κόκκινο» η ρευστότητα των αγορών – Τέλος το φθηνό χρήμα

ΔΝΤ: «Στο κόκκινο» η ρευστότητα των αγορών – Τέλος το φθηνό χρήμα
Σχόλιο του ΔΝΤ για τη ρευστότητα
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών διαμορφώνεται η ρευστότητα σε ουκ ολίγους κλάδους των αγορών, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς το φθηνό χρήμα (σσ: χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια) τελείωσε εν μέσω άνευ προηγουμένου νομισματικής σύσφιξης.
Στο «Διάγραμμα της Εβδομάδας», που υπογράφουν οι Fabio Cortes, Glenn Gottselig, Shoko Ikarashi, Aki Yokoyama, ο πίνακας της ρευστότητας φαίνεται να… «κοκκινίζει».
«Η ρευστότητα είναι ένα βασικό μέτρο για το πόσο καλά λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αναφέρεται στο πόσο εύκολα μπορούν να αγοραστούν ή να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία —και όταν μειωθεί, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση.
Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία άφθονης ρευστότητας και σχετικής ηρεμίας στις αγορές, οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού συνοδεύτηκαν από αυξημένη αστάθεια της αγοράς.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, τα μέτρα ρευστότητας της αγοράς έχουν επιδεινωθεί σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και τη νομισματική πολιτική άφησε τους επενδυτές με πολύ λιγότερη όρεξη για ανάληψη κινδύνων.
Αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό υπογραμμίστηκε πρόσφατα από την πίεση στην αγορά κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία απαιτούσε από την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει. Αυτό το επεισόδιο έδειξε πώς οι ξαφνικές κινήσεις τιμών σε συνδυασμό με αναγκαστική πώληση και απομόχλευση μπορούν να οδηγήσουν σε άτακτες συνθήκες στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ευρύτερη λειτουργία και τη σταθερότητα της αγοράς. Οι διαρροές από τις άτακτες αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες, επιδεινώνοντας τις οικονομικές συνθήκες», σχολιάζει το ΔΝΤ.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης