Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Βρετανίας, στο Aa3 παραμένει η αξιολόγηση

Moody's: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Βρετανίας, στο Aa3 παραμένει η αξιολόγηση
«Χαστούκι» της Moody's στη Βρετανία

Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) του Ηνωμένου Βασιλείου (και της Bank of England), επιβεβαιώνοντας σε «Aa3» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση των προοπτικών οφείλονται στη μη προβλεψιμότητα χάραξης πολιτικής εν μέσω ασθενέστερων προοπτικών ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, αλλά και τους κίνδυνους για τη βιωσιμότητα του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου από πιθανό υψηλότερο δανεισμό και κίνδυνους διαρκούς αποδυνάμωσης της αξιοπιστίας της πολιτικής.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Aa3 αντανακλά την οικονομική ανθεκτικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου που υποστηρίζεται από την πλούσια, ανταγωνιστική και διαφοροποιημένη οικονομία του. Παρά την αποδυνάμωση της προβλεψιμότητας της δημοσιονομικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, το μακροχρόνιο θεσμικό πλαίσιο της χώρας παραμένει ισχυρό και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται σε κραδασμούς, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, η δομή του δημόσιου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, με πολύ μεγάλη μέση διάρκεια λήξης περίπου 15 ετών, καθώς και βαθιά εγχώρια επενδυτική βάση προσθέτει έναν βαθμό ανθεκτικότητας στο πιστωτικό προφίλ έναντι των κραδασμών.
Η Moody's θεωρεί τις δημοσιονομικές αλλαγές, μαζί με την επακόλουθη ανατροπή των περισσότερων μέτρων που ανακοινώθηκαν και την επικείμενη αλλαγή πρωθυπουργού, ως συνεχή αντανάκλαση της αποδυνάμωσης της προβλεψιμότητας της δημοσιονομικής πολιτικής που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η δήλωση πολιτικής περιέγραφε σημαντικές δημοσιονομικές δαπάνες χωρίς λεπτομερή σχέδια πολιτικής και ανεξάρτητο έλεγχο από το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR). Η αρχική αδυναμία της κυβέρνησης να παράσχει μια αξιόπιστη απάντηση πολιτικής για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με αυτό το μη χρηματοδοτούμενο κίνητρο αποδυνάμωσε περαιτέρω την αξιοπιστία της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είναι απίθανο να αποκατασταθεί πλήρως με την επακόλουθη απόφαση να αντιστρέψει τις περισσότερες φορολογικές περικοπές και τα σχέδια να δημοσιεύσει σύντομα ένα μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική παράλληλα με μια πρόβλεψη OBR.
Ταυτόχρονα, οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού –που επιδεινώθηκαν από τις ασταθείς συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την δημοσιονομική ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου– επιβαρύνουν την κατανάλωση, τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας που ανακοινώθηκε πρόσφατα σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί χαμηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, παρέχοντας κάποια στήριξη, αν και η Moody's αναμένει ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο έτος, ιδίως καθώς το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας πιθανότατα θα γίνει πιο στοχευμένο από τον Απρίλιο του 2023. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνεται από τις αρχές του 2022 και θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα τρίμηνα, με τις προβλέψεις της Moody's να κάνουν λόγο για ανάπτυξη κατά μέσο όρο μόλις 0,3% την περίοδο 2023-2024 και να μην επιστρέψουν στο δυνητικό επίπεδο του 1,5% μέχρι το 2026.
Επιπλέον, η Moody's αναμένει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ενισχύσει σημαντικά περαιτέρω τη νομισματική πολιτική υπό το πρίσμα του κινδύνου για πιο επίμονο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και για να διασφαλίσει ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν αγκυρωμένες εν μέσω της αυξημένης αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική με τη σειρά της θα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Επιπλέον, η μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει εμπόδια από το Brexit και τη χαμηλότερη συμμετοχή στην εργασία μετά την πανδημία, καθώς και μακροχρόνιους περιορισμούς στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ακόμη και βάσει της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2020, το Brexit θα συνεχίσει να βαραίνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και την αγορά εργασίας, μειώνοντας τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα κατά περίπου 4%. Η ασθενέστερη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη εμφανείς εντάσεις γύρω από τις ρυθμίσεις της δημοσιονομικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης