Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η ΕΚΤ δεν «χορταίνει» σύσφιξη - Αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. τον Οκτώβριο, 50 μ.β. τον Δεκέμβριο - Γόνιμο το έδαφος για το QT

BofA: Η ΕΚΤ δεν «χορταίνει» σύσφιξη - Αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. τον Οκτώβριο, 50 μ.β. τον Δεκέμβριο - Γόνιμο το έδαφος για το QT
Για τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι αρκετά σαφές ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι γνωστοί και δεν θα επηρεάσουν την προθυμία και την ανάγκη να μετακινηθούν τα επιτόκια πολιτικής σε περιοριστικό έδαφος
Σχετικά Άρθρα

H επικείμενη συνάντηση των Ευρωπαίων policy makers την ερχόμενη εβδομάδα δεν πρόκειται να εμπεριέχει πολλές εντάσεις, δεδομένου ότι φαίνεται να τα βρίσκουν…
Τα «γεράκια» φαίνεται πως θέλουν να αποφύγουν αυξήσεις επιτοκίων κατά 100 μ.β., ενώ τα «περιστέρια» δεν αγωνίζονται για αυξήσεις μικρότερες από 75 μ.β.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Bank of America εκτιμά πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν «χορταίνει» σύσφιξη, αφού «βλέπει» αύξηση 75 μονάδες βάσης, γεγονός το οποίο θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% και το επιτόκιο χρηματοδότησης στο 2%.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η αιτιολόγηση για την επερχόμενη αύξηση της πολιτικής πιθανότατα θα μοιάζει με αυτή του Σεπτεμβρίου:
Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και θα παραμείνει «πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα», κάτι το οποίο καθιστά εκ των ων ουκ άνευ μια αύξηση των επιτοκίων ώστε να μειωθεί η ζήτηση στην οικονομία.
Οι κίνδυνοι τεχνικής ύφεσης για το χειμώνα είναι πιθανό να εμφανίζονται στις ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά για τους Ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι αρκετά σαφές ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι γνωστοί και δεν θα επηρεάσουν την προθυμία και την ανάγκη να μετακινηθούν τα επιτόκια πολιτικής σε περιοριστικό έδαφος το συντομότερο δυνατό.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του Δεκεμβρίου, συμπληρώνει η BofA, μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση… ωστόσο η επόμενη ανακοίνωση για τον πληθωρισμό μάλλον θα φέρει μια επιτοκιακή αύξηση της τάξης των 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και δύο επιπλέον αυξήσεις 25 μ.β. για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Η πρόβλεψη για το τερματικό επιτόκιο 2,50% μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ήταν για πολύ καιρό πιο επιθετική από τη συναίνεση, αλλά το χάσμα έχει πλέον κλείσει.
Ωστόσο, η BofA συνεχίζει να βλέπει τους κινδύνους να εντείνονται, ακόμη κι αν η οικονομία της ζώνης του ευρώ εισέλθει σε τεχνική ύφεση αυτόν τον χειμώνα (ή ίσως ειδικά τότε).
Το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,00% έως τις 23 Ιουνίου είναι πολύ πιο πιθανό από το να σταματήσει η ΕΚΤ στο 2,00%, καταλήγει.

Ποσοτική συρρίκνωση…

Σε ό,τι αφορά την ποσοτική συρρίκνωση, σύμφωνα με την BofA, είναι νωρίς για αποφάσεις, αλλά το έδαφος είναι… έτοιμο.
Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των συζητήσεων για το QT δείχνει… το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, έχει γίνει σχεδόν παράδοση φέτος για την ΕΚΤ να συμπιέζει τυχόν χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τα αρχικά σχέδια.
Πρόσφατα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Lagarde ότι το QT μπορεί να λάβει χώρα όταν επιτευχθούν τα ουδέτερα επιτόκια.
Από την άλλη, ο συνδυασμός μιας τεχνικής ύφεσης στη ζώνη του ευρώ, περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, μείωση του ισολογισμού μέσω TLTROs και η μείωση του APP φαίνεται υπερβολική ακόμη και για μια πολύ γερακινή ΕΚΤ.
Το guidance για το PEPP θα παραμείνει αμετάβλητο (δηλαδή επανεπένδυση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, με ευελιξία στην κατανομή των επανεπενδύσεων).

Συμπέρασμα…

«Δεν θέλουμε να ακουστούμε σαν Κασσάνδρες, αλλά η πορεία που έχει χαράξει η ΕΚΤ είναι δύσκολη.
Η πεποίθηση ότι τα επιτόκια πολιτικής πρέπει να εισέλθουν γρήγορα σε περιοριστικά εδάφη εν μέσω ενός ευρέος φάσματος πιθανών οικονομικών αποτελεσμάτων στον ορίζοντα που σχετίζεται με την πολιτική παραμένει μπερδεμένη».
Η απουσία ενός μεσοπρόθεσμου πλαισίου που να καθοδηγεί την πολιτική πέρα από τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποτελεί πρόκληση, από αυτή την άποψη.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για την παροχή ενός πλαισίου παραμένουν σπάνιες και σχετικά απαράδεκτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης