Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί επικρατεί πανικός στις Κεντρικές Τράπεζες; - Πρώτα η BοJ, μετά η BοE... ήρθε η σειρά της Ελβετίας

Γιατί επικρατεί πανικός στις Κεντρικές Τράπεζες; - Πρώτα η BοJ, μετά η BοE... ήρθε η σειρά της Ελβετίας
Όλοι αναζητούν την ελβετική τράπεζα που χρειάστηκε 3 δισ. δολάρια για μία ημέρα
"Οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να πανικοβάλλονται".
ΑΥτή είναι η φράση κλειδί που αναφέρει ο Michael Hartnett, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Bank of America, σχολιάζοντας ότι αρχικά η Bank of Japan, στη συνέχεια η Bank of England και τώρα η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, δείχνουν σημάδια πανικού...
Πριν από δύο εβδομάδες, μετά την (πρώτη) πανικόβλητη στροφή της BOE, όταν οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση, οι αγορές χρειάζονταν απεγνωσμένα κάποια λόγια ενθάρρυνσης από τη Fed, ή ελλείψει αυτού - και με το δολάριο να εκτοξεύεται καθημερινά σε νέα ιστορικά υψηλά - η Fed έπρεπε να κάνει κάποια προληπτική ανακοίνωση σχετικά με τις γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων δολαρίου, έστω και μόνο για να καθησυχάσει τις παγκόσμιες αγορές ότι εν μέσω αυτής της ιστορικής, βραχυπρόθεσμης κίνησης του δολαρίου ΗΠΑ, τουλάχιστον κάποιος μπορεί και θα τυπώσει όσα χρειάζονται για να αποφευχθεί η συστημική κατάρρευση.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τη Fed, αλλά αθόρυβα η Fed μεταβίβασε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για να καλύψει ένα επείγον έλλειμμα δολαρίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Fed έστειλε δολάρια στην SNB φέτος και η πρώτη φορά που η Fed χρησιμοποίησε τη γραμμή ανταλλαγής (εκτός από ένα συμβολικό ποσό προς την ΕΚΤ κάθε τόσο).

Τι συμβαίνει στην Ελβετία;

Το επόμενο λογικό ερώτημα προφανώς είναι: γιατί η Ελβετία έχει ξαφνικά ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που χρειάζεται 3 δισ. δολάρια σε φθηνή (3,33%) χρηματοδότηση μίας ημέρας.
Η απάντηση δεν είναι γνωστή, αλλά η αγορά υποψιάζεται ποια μπορεί να είναι.


Το δολάριο θα πυροδοτήσει την επόμενη κρίση;

Σήμερα, ο Bob Michele, της JP Morgan, εκτίμησε ότι "η άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να χαράξει έναν δρόμο προς την επόμενη αναταραχή της αγοράς".
Ο Michele βρίσκεται σε κατάσταση μείωσης του ρίσκου, συσσωρεύοντας μετρητά, τα οποία βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο που έχει κρατήσει εδώ και 10 χρόνια.
Και είναι long στο δολάριο.
Αν και μια κρίση στην αγορά που θα πυροδοτηθεί από το δολάριο δεν είναι η βασική του υπόθεση, είναι ένας κίνδυνος όμως που παρακολουθεί στενά.
"Ανησυχώ ότι ένα πολύ ισχυρότερο δολάριο θα δημιουργήσει μεγάλη πίεση, ιδίως στην αντιστάθμιση περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια ΗΠΑ σε τοπικά νομίσματα", δήλωσε ο Michele.
"Όταν η κεντρική τράπεζα πατάει φρένο, κάτι περνάει από το παρμπρίζ.
Το κόστος χρηματοδότησης έχει αυξηθεί και αυτό θα δημιουργήσει ένταση στο σύστημα".
Και το γεγονός ότι η Fed ήδη στέλνει αθόρυβα δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες κεντρικές τράπεζες για να καλύψει τις τρύπες χρηματοδότησης σε δολάρια μιας ημέρας, επιβεβαιώνει ότι η άνοδος του δολαρίου έχει ήδη κάνει ακριβώς αυτό.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης