Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τα επιτόκια θα αυξηθούν 1,5% το 2022 από τη FED, στο 5,25 - 5,50% τον Μάρτιο του 2023 - Eίμαστε 100% short

Nomura: Τα επιτόκια θα αυξηθούν 1,5% το 2022 από τη FED, στο 5,25 - 5,50% τον Μάρτιο του 2023 - Eίμαστε 100% short
Η μακροοικονομική συνθήκη συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, λέει Nomura

Σε αναθεώρηση της εκτίμησής του για το «τερματικό επιτόκιο» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves) σε 5,25-5,50% προέβη ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura, που ναι μεν θεωρεί ότι η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει με ταχύτερο ρυθμό από αυτό που αναμένει η αγορά, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα περάσει χρόνος...
Ως εκ τούτου, τα... μηχανάκια της (CTAs) είναι 100% short...
Πιο αναλυτικά, όπως λέει η Nomura, οι ενδείξεις πως το βραχυπρόθεσμο «ουδέτερο επιτόκιο» έχει αυξηθεί, λόγω
α) των χαλαρότερων του αναμενομένου χρηματοοικονομικών συνθηκών,
β) της ανθεκτικής αγοράς εργασίας
και γ) του υψηλού πληθωρισμού, υποδηλώνοντας ότι το Ονομαστικό «Ουδέτερο Επιτόκιο» είναι πιθανότατα υψηλότερο από 2-2,5%, πληθύνονται…
Ως εκ τούτου, λέει ο επενδυτικός οίκος, «αναθεωρήσαμε την πρόβλεψή μας για το τερματικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, σε 5,25-5,50%.
Συνεπώς, στην επόμενη συνάντηση πολιτικής της Fed αναμένουμε αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του ‘22, ακολουθούμενες από 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και 25 μονάδες βάσης το Μάρτιο του ‘23».
image009_1_1.png
Σε αυτό το πλαίσιο, «διατηρούμε τις προοπτικές ανάπτυξης κάτω από τη συναίνεση, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών μας για ύφεση, που θα ξεκινήσει από το δ’ τρίμηνο του 2022, με το ποσοστό ανεργίας να κορυφώνεται το 2024, στο 6%.
Τούτου λεχθέντος, ένα υψηλότερο ουδέτερο επιτόκιο σημαίνει ότι η τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι πιο χαλαρή από ό,τι πιστευόταν, υποδηλώνοντας μεγαλύτερο κίνδυνο η έναρξη της ύφεσης να καθυστερήσει και να ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2023».
Σε ό,τι αφορά την περικοπή των επιτοκίων, αναμένονται από τον Σεπτέμβριο του 2023 με αρχικό ρυθμό 25 μ.β. ανά συνάντηση, ενώ ο ρυθμός θα επιταχυνθεί στις 50 μ.β στη συνάντηση του β’ τριμήνου του 2024, με αποτέλεσμα ένα επιτόκιο πολιτικής στο τέλος του 2024 στο ύψος του 1,125%.
image010_3.png
Και όπως σημειώνει ο Charlie McElligott της Nomura, η αγορά συνεχίζει να επαναφέρει το «τερματικό επιτόκιο» της Fed υψηλότερα (~4,80)...
2022-09-26_07-21-28.jpg
...και μαζί με αυτό, τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ αλλά και το δολάριο ΗΠΑ αγγίζουν και τα δύο ιστορικά υψηλά, με τη νομισματική σύσφιξη να εξακολουθεί να είναι δηλητήριο για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Μακροοικονομικό χάος

Στο γενικευμένο μακροοικονομικό χάος, κανείς πρέπει να συμπεριλάβει την πρόσθετη καταστροφή που προέρχεται και από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, καθώς τα νομίσματα που καταρρέουν δημιουργούν έναν βρόχο επιταχυνόμενων / κλιμακούμενων αυξήσεων επιτοκίων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, με τις κυβερνήσεις να ακολουθούν χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική σε αντιστάθμιση των κλυδωνισμών στον κλάδο της Ενέργειας και της Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά την απόδοση του συναλλάγματος του περασμένου μήνα έναντι του δολαρίου -εν μέσω διευρυνόμενων διαφορών επιτοκίων και αυξανόμενων ελλειμμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στον υπόλοιπο κόσμο λόγω του «εξαγόμενου πληθωρισμού» και της ενεργειακής κρίσης- ο McElligott σχολιάζει ότι «όλα τα άλλα είναι μια αναδυόμενη αγορά».
image007_2_1.png
Τέλος, καθώς η μακροοικονομική συνθήκη συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, ο αναλυτής της Nomura σημειώνει ότι είδαμε τις μετοχές των ΗΠΑ (Vol / Skew / Put Skew / Crash) τελικά να «προσφέρουν» μετά από 6+ μήνες την πιθανότητα ενός σεναρίου «Left Tail», με τη μεταβλητότητα να βλέπει τη δεύτερη μεγαλύτερη 1η κίνηση του (υψηλότερη) από τον Νοέμβριο του '21... - κάτι που ώθησε το μοντέλο CTA Trend της Nomura στο «100% Short» σε όλες τις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ...
image006_1_0.png
Και όπως δείχνει το πράσινο πλαίσιο παρακάτω, τα «επίπεδα για αγορά» θα χρειαστούν μια σοβαρή συμπίεση πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ανατροπή.
image004_1_1.png
2022-09-26_07-32-29.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης