Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ΕΚΤ με την «πλάτη στον τοίχο» - Ύφεση, ενεργειακή «πενία» και δύσκολος χειμώνας για την Ε.Ε

Η ΕΚΤ με την «πλάτη στον τοίχο» - Ύφεση, ενεργειακή «πενία» και  δύσκολος χειμώνας για την Ε.Ε
Οι αγορές χρήματος, περιμένουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμη απότομη και δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τον Οκτώβριο, πέραν της οποίας τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, φτάνοντας έως και στο 2% μέχρι το Φεβρουάριο του 2023.
Τα πράγματα δυσκολεύουν για την Ευρώπη μιας και η ενεργειακή «πενία» των κρατών - μελών της πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, καθώς μέρα με την ημέρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο για άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, γεγονός που θα ξεκλείδωνε μία άμεση επιστροφή προς τη κανονικότητα.

Η ύφεση τρομάζει

Ειδικότερά, σύμφωνα με τους ειδικούς το ρίσκο ύφεση για την Ευρωζώνη και την οικονομία της «αγγίζε» το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022 γεγονός που εάν επαληθευτεί αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμη εμπόδιο στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπό αυτό το πρόσμα, σε έρευνα που έγινε από το Bloomberg μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων ανέβασε την πιθανότητα δύο συνεχόμενων τριμήνων αρνητικής ανάπτυξης, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, στο 80% από το 60% που ήταν κατά την προηγούμενη ανάλογη δημοσκόπηση του πρακτορείου. 

Με την «πλάτη στον τοίχο» η ΕΚΤ

Εξίσου δύσκολη είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιας και η τελευταία δείχνει προς το παρόν σίγουρη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα γυρίσει σε αρνητικά επίπεδα αλλα θα παραμείνει ουδέτερη, γεγονός που την ώθησε να προχωρήσει σε μια πολιτική αύξησης των επιτοκίων με απώτερο σκοπό τον κατευνασμό του πληθωρισμού.

Η άποψη των αγορών

Οι αγορές χρήματος, περιμένουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμη απότομη και δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τον Οκτώβριο, πέραν της οποίας τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, φτάνοντας έως και στο 2% μέχρι το Φεβρουάριο του 2023.

Ο δύσκολος χειμώνας

Με τον χειμώνα να είναι κυριολεκτικά «προ των πυλών», νοικοκυριά και επιχειρήσεις «στενάζουν» από την ακρίβεια των προϊόντων και την τρομακρτική και δίχως προηγούμενη αύξηση των τιμών στην ενέργεια.
Όλοι προσπαθούν να «οχυρωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα» με τον συνδυασμό ενεργειακής και οικονομικής κρίσης έλεω αύξησης πληθωρισμού να τρομάζει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους αναλυτες, καθώς αναφορικά με τον τελευταίο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «ταβάνι» του δείκτη στο 9,6% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ήτοι σε επίπεδα πέντε φορές πάνω από το όριο ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ φαίνεται απίθανη η πιθανότητα υποχώρησης του κοντά στο 2% πριν το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης