Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ για πληθωρισμό: Τα τρόφιμα είναι πλέον το μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως

ΔΝΤ για πληθωρισμό: Τα τρόφιμα είναι πλέον το μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως
Τί αναφέρει το ΔΝΤ στο «Διάγραμμα της Εβδομάδας»
Τα τρόφιμα αποτελούν πλέον το μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο «Διάγραμμα της Εβδομάδας», ένα σχόλιο που πραγματικά βάζει τον καθένα σε σκέψεις για το σύγχρονο σύστημα των αγορών.
Όπως σημειώνει το Ταμείο, ο παγκόσμιος πληθωρισμός ήταν γενικότερα μετριασμένος όταν ξεκίνησε η πανδημία και η πτωτική τάση συνεχίστηκε κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης. Ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές από τα τέλη του 2020 έχουν ωθήσει τον πληθωρισμό σταθερά υψηλότερα. Το μέσο παγκόσμιο κόστος ζωής έχει αυξηθεί περισσότερο τους 18 μήνες από την αρχή του 2021, από ό,τι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών μαζί.
Τα τρόφιμα και η ενέργεια είναι οι κύριοι λόγοι αυτού του πληθωρισμού, όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας. Ο πληθωρισμός των τροφίμων από μόνος του έχει διαβρώσει το παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο με τον ίδιο ρυθμό που το πραγματοποίησε ο πληθωρισμός της κατανάλωσης συνολικά, την πενταετία πριν από την πανδημία. Μια παρόμοια ιστορία ισχύει για το ενεργειακό κόστος, το οποίο εμφανίζεται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, μέσω του υψηλότερου κόστους μεταφορών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές άλλων ειδών δεν αυξάνονται, επίσης. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών έχει αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωζώνη.
«Ο παγκόσμιος πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται και τον Ιούλιο 2022, αν και λίγο πιο μέτριο ρυθμό. Αν και οι συνθήκες διαφέρουν ανά χώρα, οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν μια ελαφρά αλλαγή στη σύνθεση του πληθωρισμού, με το μερίδιο των τροφίμων να αυξάνεται περαιτέρω.
Το πιο πρόσφατο World Economic Outlook (Ιούλιος) προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 6,6% φέτος στις προηγμένες οικονομίες και το 9,5% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες», σημειώνει το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης