Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mediobanca: «Ουδέτερη» για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα – Γιατί δεν συνιστά «Αγορά»

Mediobanca: «Ουδέτερη» για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα – Γιατί δεν συνιστά «Αγορά»
Η Mediobanca αναγνωρίζει βελτίωση στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών…

«Ουδέτερη» παραμένει σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τραπεζικό τομέα η ιταλική Mediobanca, εξηγώντας όμως ότι υπό πιο κανονικές μακροοικονομικές συνθήκες τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου θα είχαν οδηγήσει σε ισχυρή επί τα βελτίω επανεκτίμηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.
Ομοίως, η Mediobanca αναγνωρίζει βελτίωση στην κερδοφορία και ισχυρή πρόοδο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξυγίανσης του ενεργητικού τους, με τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) να κινούνται ήδη κάτω από το 10% και σταθερή αύξηση των εκταμιεύσεων.
«Παρά τη ζοφερή μακροοικονομική πραγματικότητα, αυξάνουμε τις τιμές στόχους για όλες τις τράπεζες που καλύπτουμε, προτείνοντας τα 3,80 ευρώ (από 3,70 ευρώ πριν) για την Εθνική Τράπεζα, το 1,10 ευρώ (από 1 ευρώ προηγουμένως) για την Alpha Bank και το 1,20 ευρώ (από 1,10 ευρώ προηγουμένως) για την Τράπεζα Πειραιώς» εξηγεί.
Καταγραφή_309.JPG
Σύμφωνα με τη Mediobanca, «απέχουμε πολύ από μια πιο bullish άποψη για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη λόγω της σημερινής πραγματικότητας επιδεινώνονται: πόλεμος, φυσικό αέριο, πληθωρισμός, γεωπολιτικές εντάσεις και διολίσθηση της ΕΕ σε πιθανή ύφεση» αποτελούν παράγοντες προβληματισμου…
Η Ελλάδα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια μακροοικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη θα βλάψει και τη χώρα μας.
«Βλέπουμε λοιπόν πληθώρα βραχυπρόθεσμων απειλών, κάτι που δείχνει ότι πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουμε τις ελληνικές τράπεζες» επισημαίνει η ιταλική τράπεζα.
«Αυτό επιβεβαιώνεται από το μεγάλο discount σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha bank να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με όρους P/TE (τιμή προς ενσώματη λογιστική αξία) σε 0,2x και 0,37x P/TE, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) εκτιμάται στο 7%-9% για το 2023.
Επίσης, η Εθνική Τράπεζα, με όρους P/TE, τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο x0,47, με τον δείκτη RoTE για το 2023 να εκτιμάται στο 8% (ή 10% εάν το υπερβάλλον κεφάλαιο προσαρμοστεί πάνω από το 12%)»

Αυξημένα κέρδη ανά μετοχή

Οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν ισχυρά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) να ξεπερνούν τις προσδοκίες, αλλά και με το κόστος και τις προβλέψεις (CoR) υπό έλεγχο, χωρίς να δείχνουν σημάδια επιδείνωσης στην ποιότητα του ενεργητικού.
Η Mediobanca επικαιροποιεί τις εκτιμήσεις της για το 2022-24, κυρίως για να αντικατοπτρίζει την καλύτερη από το αναμενόμενο εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ), υποστηριζόμενη από την ισχυρότερη αύξηση των δανείων το εξάμηνο.
Ειδικότερα, βλέπει αύξηση κατά 11%, 5%, 3% στα ΝΙΙ σε Πειραιώς, NGE και Alpha από το 2022 έως 2024, κάτι που φέρνει υψηλές μονοψήφιες αναβαθμίσεις στα EPS (κέρδη ανά μετοχή) για Alpha και Εθνική και διψήφια αναβάθμιση στα EPS για την Πειραιώς. 
Οι ελληνικές τράπεζες προσβλέπουν σε ανάκαμψη της κερδοφορίας μέσω των υψηλότερων επιτοκίων επιτόκια, ωστόσο δεν πρέπει να αναμένουν πολλά έως ότου γίνουν θετικά λόγω της παρουσίας κατώτατων ορίων στα αρνητικά επιτόκια.
Το δε κόστος έχει αυξηθεί οριακά, αν και υπεραντισταθμίζεται από υψηλότερα κέρδη μέσω χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την αναβάθμιση των EPS, η Mediobanca βλέπει τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE για το 2023-24 στο 7%-8% για Alpha και Εθνική, και στο 9% για την Πειραιώς. 
«Η ETE παραμένει η προτιμώμενη επιλογή μας λόγω της κεφαλαιακής της θέση, με τον δείκτη CET1 FL να βρίσκεται ήδη στο 15% και σύντομα θα φτάσει στο 15,85% χάρη στην πώληση της επιχείρησης απόκτησης πελατών (+60 μονάδες βάσης) και την ολοκλήρωση του project Frontier II (NPEs 1 δισ. ευρώ).
Βλέπουμε δε τον δείκτη να φτάνει στο 16,2%-16,5% το 2023-2024.
Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία απορρόφησης του κινδύνου και τις σχετικές ζημίες, αναμένουμε ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θα βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση με βάση τη θετική και υψηλότερη κερδοφορία τα επόμενα τρίμηνα.
Ειδικότερα, βλέπουμε την Πειραιώς να φτάνει στο 12%-13% το 2023-2024, από 11% το 2022, και την Alpha Bank να φτάνει στο 12% έως το 2022, να αυξάνεται στο 12,6% και στο 13,1% το 2023-2024» καταλήγει η ιταλική Mediobanca.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης