Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού θα μειώσει το δημοσιονομικό κίνδυνο στην Ευρωζώνη

Fitch: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού θα μειώσει το δημοσιονομικό κίνδυνο στην Ευρωζώνη
Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει γρήγορα το TIP και θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τους κινδύνους κατακερματισμού, σημειώνει η Fitch, ωστόσο οι αποδόσεις των ομολόγων κατά την περίοδο 2022-24 θα είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι την περίοδο από το 2015
Σχετικά Άρθρα

Η δημοσίευση των πρώτων λεπτομερειών σχετικά με το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής συνάδουν με την αρχική άποψη ότι η χρήση του μπορεί να μειώσει τους κινδύνους βιωσιμότητας του χρέους καθώς η ΕΚΤ αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, διαπιστώνει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Αναλυτικότερα η Fitch γράφει:

Στις 21 Ιουλίου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2011, κατά 50 μονάδες βάσης.
Εισήγαγε επίσης ένα νέο εργαλείο, το TPI, βάσει του οποίου θα μπορεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να αγοράζει ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης.
Το TPI μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο η αύξηση των επιτοκίων να προκαλέσει πολύ απότομη άνοδο των αποδόσεων για τα ομόλογα ορισμένων κράτων της Ευρωζώνης και σε διαφορετικές λήξεις, έχοντας αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, γνωστή ως «κατακερματισμός», σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Τα προγράμματα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των κινδύνων κατακερματισμού

Το TPI δεν είναι το μόνο εργαλείο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των κινδύνων κατακερματισμού. Η πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ είναι η ευέλικτη επανεπένδυση των εξαγορών στο πλαίσιο του PEPP (Πρόγραμμα Έκτακτων Αγορών για την αντιμετώπιση της Πανδημίας). Ένα τρίτο εργαλείο είναι το πρόγραμμα ΟΜΤ (που είχε εισαχθεί το 2012 από τον Mario Draghi). Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ισχυρό κίνητρο να αποφύγουν την ενεργοποίηση του OMT, καθώς συνδέεται με την επιβολή ενός προγράμματος απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που περιλαμβάνει αυστηρούς όρους και περιοριστικές πολιτικές.
Το TPI μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αντιμετωπίσει αυτό που η ΕΚΤ θεωρεί αδικαιολόγητη και άτακτη δυναμική των αγορών η οποία απειλεί σοβαρά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Η κλίμακα των αγορών ομολόγων θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των κινδύνων για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και δεν είναι δυνατό να τεθούν σε αυτήν όρια εκ των προτέρων.

Η ΕΚΤ έχει ευρεία διακριτική ευχέρεια

Πιστεύουμε ότι αυτό δίνει στην ΕΚΤ ευρεία διακριτική ευχέρεια σχετικά με πιθανές παρεμβάσεις που θα κάνει στο πλαίσιο του TPI, το οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις, βάση του επιχειρήματος ότι παραβιάζει τους κανόνες της ΕΚΤ που απαγορεύουν τη νομισματική χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Το σχόλιο της Christine Lagarde ήταν ότι οι αγορές πρέπει να είναι «ανάλογες προς την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της ΕΚΤ» έδειξε να το αναγνωρίζει αυτό.
Η «αποστείρωση» των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του TPI είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί από το PEPP ή το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων, αν και δεν είναι απολύτως σαφές πώς ακριβώς θα λειτουργήσει.

Οι όροι της επιλεξιμότητας για το TIP

Για να είναι επιλέξιμες για το TPI, οι χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, να έχουν βιώσιμη τροχιά δημόσιου χρέους και να εφαρμόζουν υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές, χωρίς σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Οι αποφάσεις για την επιλεξιμότητα της μιας ή της άλλης χώρας θα λαμβάνονται μόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Οι διαδικασίες αξιολόγησης της επιλεξιμότητας εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τη διάβρωση των επιπτώσεων της πειθαρχίας της αγοράς από το TPI σε ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης, αν και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής τους.
Το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ έχει ανασταλεί επί του παρόντος και δεν είναι σαφές πώς θα αξιολογηθεί αυτός ο παράγοντας όταν λήξει η αναστολή.
Η ΕΚΤ θα εξετάσει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ESM, του ΔΝΤ και άλλων θεσμών για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους και θα κάνει και τη δική της ανάλυση.
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις για τα εθνικά τους Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Επιτροπής για την εφαρμογή υγιών και βιώσιμων μακροοικονομικών πολιτικών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων την περίοδο 2022-24 θα είναι υψηλότερες από ότι πριν το 2015

Παρά την ασάφεια σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη, αναμένουμε από την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει γρήγορα το TPI εάν οι κίνδυνοι κατακερματισμού αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται και μια χώρα είναι επιλέξιμη.
Πιστεύουμε ότι παραμένει αποφασισμένη να αποτρέψει τα επίπεδα κατακερματισμού που παρατηρήθηκαν, για παράδειγμα, το 2011-2012 ή τον Μάρτιο του 2020.
Με την ενεργοποίηση του TPI, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τον κίνδυνο οι απότομες αυξήσεις στο κόστος των τόκων να επηρεάσουν αρνητικά τη δυναμική του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ωστόσο, επειδή η ΕΚΤ δεν θέτει κάποιο κατώτατο όριο στις αποδόσεις των ομολόγων, αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων κατά την περίοδο 2022-24 θα είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι την περίοδο από το 2015.
Αυτό θα μεταφραστεί σε υψηλότερες πληρωμές τόκων με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τις δημοσιονομικές πιέσεις στα κράτη της ευρωζώνης που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης