Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και το όνομα αυτού TPI - Πώς θα λειτουργεί το νέο νομισματικό εργαλείο της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού

tags :
Και το όνομα αυτού TPI - Πώς θα λειτουργεί το νέο νομισματικό εργαλείο της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού
Η καταπολέμηση του «κατακερματισμού» αφορά το σύνολο της ευρωζώνης

Το νέο νομισματικό εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων παρουσίασε μετά τη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η πρόεδρος Christine Lagarde. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI), εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Σκοπός είναι το TPI να διασφαλίσει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Το TPI, λοιπόν, θα είναι άλλο ένα όπλο στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ και μπορεί να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αδικαιολόγητης, άτακτης δυναμικής της αγοράς που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Άλλωστε, η ενιαία νομισματική πολιτική αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να εκπληρώσει την εντολή της σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών.
Σε αυτό το πλαίσιο, με την επιφύλαξη της εκπλήρωσης των καθιερωμένων κριτηρίων, το Ευρωσύστημα θα μπορεί να πραγματοποιεί αγορές στη δευτερογενή αγορά τίτλων που εκδίδονται σε κράτη που αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη στοιχεία της.
Η κλίμακα των αγορών TPI θα εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Δεν υπάρχει προς το παρόν όριο. 

Παράμετροι - κριτήρια

Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του TPI θα επικεντρώνονται σε τίτλους του δημόσιου τομέα διάρκειας μεταξύ ενός και δέκα ετών.
Θα μπορούσαν να εξεταστούν οι αγορές τίτλων του ιδιωτικού τομέα, εάν χρειαστεί.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει έναν κατάλογο κριτηρίων για να αξιολογήσει εάν οι δικαιοδοσίες στις οποίες το Ευρωσύστημα μπορεί να πραγματοποιεί αγορές στο πλαίσιο του TPI εφαρμόζουν υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές.
Αυτά τα κριτήρια θα συνεισφέρουν στη λήψη αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και θα προσαρμόζονται δυναμικά στους εκτυλισσόμενους κινδύνους και τις συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ειδικότερα, τα κριτήρια προϋποθέτουν:

(1) συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ: να μην υπόκειται μια χώρα σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) ή να μην έχει αξιολογηθεί ως αποτυχούσα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα ως απάντηση σε σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 126 (7) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)•

(2) έλλειψη σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών

(3) δημοσιονομική βιωσιμότητα: να βεβαιώνεται ότι η τροχιά του δημόσιου χρέους είναι βιώσιμη.
Σε αυτή την περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη του τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους οργανισμούς, μαζί με την εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ•

(4) Υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές: συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που υποβλήθηκαν στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δημοσιονομικό τομέα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ενεργοποίηση

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την ενεργοποίηση του TPI θα βασίζεται σε συνολική αξιολόγηση των δεικτών αγοράς και μετάδοσης, σε αξιολόγηση των κριτηρίων καταλληλότητας και σε κρίση ότι η ενεργοποίηση αγορών στο πλαίσιο του TPI είναι ανάλογη με την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της ΕΚΤ .
Οι αγορές θα τερματίζονταν είτε μετά από διαρκή βελτίωση της μετάδοσης είτε βάσει εκτίμησης ότι οι επίμονες εντάσεις οφείλονται στα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας.
Το Ευρωσύστημα αποδέχεται την ίδια (pari passu) μεταχείριση με τους ιδιώτες ή άλλους πιστωτές σε σχέση με ομόλογα που εκδίδονται από κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και αγοράζονται από το Ευρωσύστημα βάσει του TPI, σύμφωνα με τους όρους αυτών των ομολόγων.

Σχέση με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής

Προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή παρέμβαση στην κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, σε περίπτωση ενεργοποίησης του TPI, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τις επιπτώσεις των αγορών του TPI για την κλίμακα του συνολικού χαρτοφυλακίου χρεογράφων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και το ποσό της πλεονάζουσας ρευστότητας.
Οι αγορές στο πλαίσιο του TPI θα πραγματοποιούνται έτσι ώστε να μην προκαλούν επίμονες επιπτώσεις στον συνολικό ισολογισμό του Ευρωσυστήματος και, ως εκ τούτου, στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης