Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Τι αλλάζει από τις 8/7 στα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα – Οι περιπτώσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς

Fitch: Τι αλλάζει από τις 8/7 στα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα – Οι περιπτώσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς

Το νέο πλαίσιο από την EU Covered Bond Directive θα ισχύει για καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από τις 8 Ιουλίου 2022

Η εφαρμογή από την Ελλάδα της Οδηγίας για τα Καλυμμένα Ομόλογα της ΕΕ (EU Covered Bond Directive) θα ενισχύσει το νομικό πλαίσιο της χώρας για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων καθιστώντας υποχρεωτική την προστασία της ρευστότητας, αναφέρει η Fitch Ratings.

Στην πράξη, τα προγράμματα με αξιολόγηση Fitch αντιμετωπίζουν ήδη βασικούς κινδύνους μέσω συμβατικών ρυθμίσεων ή δημόσιων δεσμεύσεων που είναι συνήθως αυστηρότερες από αυτές της Οδηγίας, ιδίως σε σχέση με τη ρευστότητα και την υπερασφάλεια (OC).
Σύμφωνα όμως με την Fitch, το νέο πλαίσιο θα ισχύει για καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από τις 8 Ιουλίου 2022 – την ημερομηνία-στόχο για την εφαρμογή της Οδηγίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με μεταβατικές ρυθμίσεις, οι βασικές του διατάξεις δεν θα ισχύουν για ομόλογα που έχουν εκδοθεί πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Κανένας αντίκτυπος στις αξιολογήσεις

Η Fitch δεν αναμένει κανένα αντίκτυπο στην αξιολόγηση από την εφαρμογή της Οδηγίας, καθώς βλέπει λίγα κίνητρα για τους εκδότες να αποδυναμώσουν τις συμβατικές διατάξεις και επειδή οι βασικές διατάξεις καλύπτουν υφιστάμενα μέσα με αξιολόγηση από την Fitch.
Το νέο πλαίσιο απαιτεί ένα αποθεματικό ρευστότητας να καλύπτει 180 ημέρες καθαρών εκροών ρευστότητας στα καλυμμένα ομόλογα.
Η λήξη αναφοράς για τα επεκτάσιμα καλυμμένα ομόλογα είναι η παρατεταμένη τελική λήξη.
Οι αξιολογήσεις για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα («BBB-» και για τα δύο προγράμματα της Alpha Bank και της Πειραιώς) περιορίζονται από τις δεσμεύσεις OC των εκδοτών.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει ελάχιστο OC 5%, το οποίο μπορεί να αυξηθεί μέσω παράγωγης νομοθεσίας από την Τράπεζα της Ελλάδος (αναμένεται δευτερογενής νομοθεσία τον επόμενο μήνα).
Τόσο η Alpha Bank όσο και η Πειραιώς δεσμεύονται για OC σημαντικά πάνω από 5% (27% και 25%, αντίστοιχα).
Αυτά τα επίπεδα περιορίζουν τις αξιολογήσεις λόγω των υψηλών αναντιστοιχιών λήξης μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων (για την Alpha) και της υψηλής πιστωτικής ζημίας που περιορίζει τις ταμειακές ροές για την υποστήριξη έγκαιρων πληρωμών για τα καλυμμένα ομόλογα (για την Πειραιώς) σε περίπτωση που ο εκδότης δεν πληρώσει.

Δείτε εδώ την οδηγία αναλυτικά
CELEX_32019L2162_EL_TXT.pdf

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης