Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ανάπτυξη +3,5% στην Ελλάδα το 2022, πληθωρισμός 6,1% - Εντείνεται η αβεβαιότητα, όχι σε γενικευμένες παροχές

ΔΝΤ: Ανάπτυξη +3,5% στην Ελλάδα το 2022, πληθωρισμός 6,1% - Εντείνεται η αβεβαιότητα, όχι σε γενικευμένες παροχές
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι προκλήσεις εντείνονται...

Αύξηση του ΑΕΠ στο 3,5% το 2022 και 2,6% το 2023 εκτιμάται για την Ελλάδα με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να ανεβάσουν τον μέσο πληθωρισμό στο 6,1% το 2022, ο οποίος θα επιστρέψει στο 1,2% το 2023.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, οι κίνδυνοι, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι διαχειρίσιμοι, ωστόσο η τρέχουσα επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να λάβει τέλος και να αντικατασταθεί από στοχευμένα μέτρα... 
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως πρέπει να αντικατασταθούν οι επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας από στοχευμένα μέτρα προς επίρρωσιν των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Εντύπωση δε προκαλεί η σύσταση να μην αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. 
Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι έχει υπάρξει εντυπωσιακή πρόοδος.

Αναλυτικά, το ΔΝΤ αναφέρει: 

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε τη διαβούλευση για το άρθρο IV για την Ελλάδα στις 8 Ιουνίου 2022.
Όπως επισημαίνεται, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε λόγω της COVID-19, με την παραγωγή να επανέρχεται στα προπανδημικά επίπεδα το 2021
Η ισχυρή δημοσιονομική απόκριση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική, οι στρατηγικές προληπτικής εποπτείας και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν καθοριστικής σημασίας.
Παρά το δύσκολο περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα αποπλήρωσε, νωρίτερα, το ΔΝΤ τον Απρίλιο.

Ισχυρή ανάπτυξη…

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, στο 3,5% το 2022, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι υψηλές τιμές στην Ενέργεια, ωστόσο, αναμένεται να «ανεβάσουν» τον μέσο πληθωρισμό στο 6,1% το 2022.
Τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθούν το 2023, φτάνοντας στο 2,6% και 1,2%, αντίστοιχα.
Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με το Ταμείο, παρά τη βελτίωση, η εξωτερική θέση της χώρας το 2021 ήταν μετρίως ασθενέστερη από εκείνη που συνάδει με τα θεμελιώδη και τις επιθυμητές πολιτικές.
Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να θολώνουν τις προοπτικές - ειδικά λόγω της όξυνσης του πολέμου στην Ουκρανία και την αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία. 

«Οι αβεβαιότητες και οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν»

Το ΔΝΤ χαιρέτισε την ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη το 2021, η οποία υποστηρίχθηκε από την πολιτική απάντηση των ελληνικών αρχών στην κρίση της COVID-19, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι διευθυντές του επαίνεσαν τις αρχές για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση όσων παθογενειών κληρονομήθηκαν από την κρίση χρέους, παρά το δύσκολο περιβάλλον και για την πρόωρη αποπληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του Ταμείου.
Χαιρέτισαν επίσης το γεγονός πως η παραγωγή επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν εύρωστες, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό.
Από την άλλη, σημείωσαν ότι οι αβεβαιότητες και οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν η συνετή πολιτική και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να προωθηθεί η χωρίς αποκλεισμούς, πράσινη ανάπτυξη. 
Όπως αναφέρει το Ταμείο, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική αλλά καλά στοχευμένη το 2022, προτού επιστρέψει σε μια σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη πορεία, με πρωτογενή πλεονάσματα.
Συνέστησε δε να αντικατασταθούν οι επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη στήριξη προς ευάλωτες ομάδες. 
Επίσης, υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης των επιπτώσεων από τα σχέδια για μόνιμες περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, ενώ υπογραμμίστηκε πως η πρόσφατη αύξηση των δαπανών για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις πρέπει να διατηρηθεί.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθούν οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. 
Παράλληλα το ΔΝΤ συνέστησε να δοθεί προσοχή στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ώστε να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη κατά τη διάρκεια δυσμενών κρίσεων.

Για τον τραπεζικό τομέα...

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στη δέσμευσή των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας. 
Το Ταμείο επεσήμανε ότι περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του προβληματικού χρέους θα πρέπει να προέλθει από την εφαρμογή του νέου νόμου περί αφερεγγυότητας, τη βελτίωση της διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεστήθη ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και της ποιότητας του κεφαλαίου, αποκατάσταση υγιών παραγόντων κερδοφορίας, αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων προκλήσεων χρηματοδότησης και προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων. 
Γενικά, το ΔΝΤ ενθάρρυνε τις αρχές να προετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη που, μεσοπρόθεσμα, θα ενεργοποιεί μακροπροληπτικά εργαλεία σε περίπτωση που προκύψουν συστημικές ευπάθειες.
Το Ταμείο αναφέρει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ευκαιρία για την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών επιτευγμάτων, την αντιμετώπιση των υπολειπόμενων διαρθρωτικών σημείων συμφόρησης, μεταξύ άλλων στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας και την πράσινη μετάβαση.
Την ίδια στιγμή, ενώ δόθηκε έμφαση στη θετική επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, το ΔΝΤ συνέστησε την παρακολούθηση των πιθανών επιπτώσεών της στον πληθωρισμό και την ανεργία των νέων.
Τέλος, χαιρετίστηκε η δέσμευση των αρχών για φιλικές προς το κλίμα πολιτικές και τονίστηκε η ανάγκη για ένα ισχυρότερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας —το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από υψηλότερους φόρους άνθρακα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες— για να διευκολυνθεί η πράσινη μετάβαση. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης