Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Θα απογοητεύσει η ΕΚΤ - Δεν θα σταματήσει τη διεύρυνση των spreads

Capital Economics: Θα απογοητεύσει η ΕΚΤ - Δεν θα σταματήσει τη διεύρυνση των spreads
Oποιαδήποτε δήλωση της ΕΚΤ θα υπολείπεται ενός λεπτομερούς εργαλείου κατά του κατακερματισμού
Σχετικά Άρθρα
Δεν αναμένουν σημαντική παρέμβαση σήμερα από την ΕΚΤ, η οποία θα καταφέρει να ανακόψει τη διεύρυνση των spread, οι αναλυτές της Capital Economics.
Όπως εξηγούν, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης μετά το sell off στα ομόλογα, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη την απειλή της αύξησης των αποδόσεων της περιφέρειας από ό,τι την περασμένη Πέμπτη στην τακτική συνεδρίαση πολιτικής.
Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχωρούν σήμερα από το 4,3%, λίγο κάτω από το 4,0%.
Θα ήταν περίεργο εάν η ΕΚΤ δεν ανακοινώσει τίποτα σήμερα, σημειώνουν οι αναλυτές, αλλά φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι οποιαδήποτε δήλωση θα υπολείπεται ενός λεπτομερούς εργαλείου κατά του κατακερματισμού.
Επομένως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συνεδρίαση να μην καταφέρει να σταματήσει τη διεύρυνση των spreads, εκτιμά η Capital Economics.

Πέντε επιλογές για την ΕΚΤ

Πάντως η ΕΚΤ δεν στερείται επιλογών, με τους αναλυτές να καταγράφουν πέντε πιθανά μέτρα.

Πρώτον, η ΕΚΤ είναι πιθανό να επαναλάβει σε πιο ισχυρούς τόνους, ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων, ίσως απηχώντας την ομιλία που έδωσε η Isabel Schnabel το βράδυ της Τρίτης.
Μια δεύτερη πιθανότητα είναι η ΕΚΤ να προαναγγείλλει ένα συγκεκριμένο εργαλείο κατά του κατακερματισμού εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες – ίσως θα ανακοινώσει ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το σχεδιασμό ενός τέτοιου εργαλείου.
Μία τέτοια εξέλιξη ενέχει τον κινδυνο να απογοητευτούν οι αγορές, εκτός εάν το εν λόγω εργαλείο ήταν αξιόπιστο και φαινόταν είχε την ισχυρή υποστήριξη της πλειοψηφίας του Συμβουλίου.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι έτσι ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ΟΜΤ το 2012 – αρχικά με μία αόριστη δέσμευση τον Αύγουστο για διεξαγωγή πράξεων ανοιχτής αγοράς, με τις λεπτομέρειες να έρχονται ένα μήνα αργότερα, σημειώνει η Capital Economics.
Τρίτον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαθέσει ένα ποσό χρημάτων το οποίο θα χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων του τρόπου χρήσης του και εάν είναι αρκετά μεγάλο (ίσως 750 δισ. ευρώ ή περισσότερο) μπορεί να έχει διαρκή αντίκτυπο στα spread. Ωστόσο, οι αμφιβολίες θα παραμείνουν για το εάν και πότε θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες.
Τέταρτον, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες της για να της επιτρέψει την επαναεπένδυση τίτλων εντός της ευελιξίας του έκτακτου προγράματος πανδημίας (PEPP) για να αντιμετωπίσει κινδύνους που δεν σχετίζονται με την πανδημία.
Από μόνο του, αυτό πιθανότατα θα ήταν επίσης απογοητευτικό για την αγορά, επειδή το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων που λήγουν είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με την πιθανή ανάγκη σταθεροποίησης των αγορών.
Το ίδιο πιθανότατα θα ίσχυε για οποιεσδήποτε άλλες τροποποιήσεις στα υπάρχοντα εργαλεία πολιτικής.
Πέμπτον, και πιο αποτελεσματικό σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι έχει ήδη ένα έτοιμο εργαλείο κατά του κατακερματισμού το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιεί πολύ σύντομα.
Ένα τέτοιο εργαλείο θα πρέπει να είναι μεγάλο και ευέλικτο.
Θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας, ιδίως σε περιφερειακές χώρες, αυξάνοντας παράλληλα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Αμφιβολίες

Ωστόσο, οι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η ΕΚΤ διαθέτει ένα τέτοιο εργαλείο κρυμμένο στο μανίκι της, δεδομένου ότι η πρόεδρος Lagarde είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε καν τον κατακερματισμό την περασμένη εβδομάδα.
Επίσης, ενώ κατέδειξε ότι μπορεί να χρειαστούν νέα εργαλεία σε ομιλία της τον Μάρτιο και ξανά στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ τον Απρίλιο, έκτοτε δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες, γεγονός που άφησε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.
«Γράψαμε χθες ότι πιστεύαμε πως η ΕΚΤ θα λάμβανε κάποια μέτρα όταν το spread του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund φτάσει περίπου στο 3,5%.
Δεν θα εκπλαγούμε αν το Διοικητικό Συμβούλιο διχαστεί σχετικά με το τι πρέπει να κάνει και απογοητεύσει τις αγορές, οπότε τα spread είναι πιθανό να διευρυνθούν περαιτέρω, πριν η ΕΚΤ αναγκαστεί τελικά να συμφωνήσει στη λήψη νέων μέτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης