Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι κάνει ευάλωτες και ασταθείς τις αγορές των μετοχών - Το χειρότερο δυνατό σενάριο αρχίζει να υλοποιείται

Τι κάνει ευάλωτες και ασταθείς τις αγορές των μετοχών  -  Το χειρότερο δυνατό σενάριο αρχίζει να υλοποιείται
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μετοχές προέρχεται από το γεγονός ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργούν πολλαπλές προκλήσεις ταυτόχρονα: υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, χαμηλότερη ανάπτυξη και αβέβαιες προοπτικές
Σχετικά Άρθρα

Mέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές υπέθεταν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προτιμούσαν να έχουν υψηλό πληθωρισμό παρά να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών τους έκαναν όμως να το ξανασκεφτούν, γράφουν οι Michael Msika and Jan-Patrick Barnert, σχολιαστές του Bloomberg Markets Live, σε ανάλυσή τους με την οποία διαπιστώνουν ότι οι παγκόσμιες αγορές μετοχών είναι πιο ασταθείς και ευάλωτες παρά ποτέ και εξηγούν τους λόγους.
Η ανάλυση των  Michael Msika and Jan-Patrick Barnert, έχει ως εξής:

Γιατί συνετρίβη το επενδυτικό κλίμα

«Όλο και πιο επιθετικές, οι κεντρικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα μάς υπενθύμισαν ότι ο πληθωρισμός είναι το κύριο μέλημά τους, ενώ η ανάπτυξη και οι αγορές αποτελεούν δευτερεύουσες μέριμνες», αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays, συμπεριλαμβανομένου του Matthew Joyce.
Αυτές οι ανησυχίες βρίσκονται πίσω από τα selloff της Δευτέρας 13/6 στις μετοχές, σε Αμερική και Ευρώπη.
Ο Joyce και οι συνάδελφοί του λένε ότι η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μπορεί να δηλώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και συνιστούν λόγο για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας σε αμυντικές μετοχές, καθώς και σε μετοχές αξίας.

waiting_for_lift_off.jpg

Αυτές οι ανησυχίες υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό.
Κατά τη διάρκεια μιας άτυπης έρευνας που έκανε το Bloomberg τον Δεκέμβριο, οι επενδυτές δήλωσαν ότι θεωρούν το ενδεχόμενο μιας βιαστικής αλλαγής πολιτικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να τιθασεύσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ως σενάριο που εγκυμονεί τον μεγαλύτερο πιθανό κίνδυνο πτώσης για τις μετοχές.
Το Δεκέμβριο, η πλειονότητα των επενδυτών θεωρούσε ότι ήδη τον πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας που έτρεχε με 4% έως 6% αρκετά υψηλό ώστε να εκτροχιάσει τις αγορές και τώρα έχει ξεπεράσει το 8% εδώ και τρεις διαδοχικούς μήνες.
Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι το επενδυτικό κλίμα έχει συντριβεί, ενώ αναπτύσσεται υψηλή αστάθεια η οποία άρχισε ενσωματώνεται στα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων εδώ και αρκετές εβδομάδες.
brace_brace.jpg


Ξυπνά ο αδρανής κίνδυνος του κρατικού ρίσκου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μετοχές μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργούν πολλαπλές προκλήσεις ταυτόχρονα: υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, χαμηλότερη ανάπτυξη και αβέβαιες προοπτικές.
Αυτή τη στιγμή π.χ. με τις αποδόσεις των ομολόγων της κάθε ωρίμανσης να αυξάνονται, ορισμένοι μπορεί ακόμη και αρχίσουν να αναρωτιούνται εάν πλησιάζουμε την επόμενη κρίση δημόσιου χρέους.
«Ο αδρανής κίνδυνος του κρατικού ρίσκου έχει αρχίσει να ξυπνά», λένε οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Peter Oppenheimer.
Το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων δεν έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα που φάνηκαν στο απόγειο της τελευταίας κρίσης, αλλά όσο υψηλότερα βρίσκεται, τόσο πιο δύσκολο είναι για μια κυβέρνηση να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της αποπληρωμής του χρέους της, σύμφωνα με οικονομολόγους της Goldman.
Με τους σημερινούς ρυθμούς, η Ιταλία βρίσκεται ήδη στην «επικίνδυνη ζώνη», λένε.

spread_risk.jpg

Θα δούμε αυξήσεις επιτοκίων 100 μονάδων βάσης

Εν όψει των πολύ πιθανών μεγαλύτερων και ταχύτερων αυξήσεων επιτοκίων, οι επενδυτές των μετοχών ίσως πρέπει να αρχίσουν να δίνουν λιγότερη προσοχή στην καθοδήγηση των κεντρικών τραπεζών, παρότι στο παρελθόν μπορεί να τους είχε βοηθήσει.
«Το πρόβλημα, καθώς πλησιάζουμε στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Fed και της ΕΚΤ είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες ίσως βρεθούν λιγάκι παγιδευμένες», λέει ο στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών δεδομένων της Deutsche Bank, Jim Reid.
«Η παροχή σαφήνειας είναι αξιοθαύμαστη, αλλά αν ανακοινωθεί μια περαιτέρω αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμού) των ΗΠΑ μετά από τρεις μέρες, μήπως υπάρξει περίπτωση η Fed να ανεβάσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης;».
Και ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές επικαλούνται ακόμη και μια πιθανότητα αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.
Και δεν είναι μόνο αυτά που προβληματίζουν τις αγορές μετοχών.
Σύμφωνα με τον Patrick Linden, διευθύνοντα σύμβουλο της Clartan Associes στη Γερμανία, οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται καθώς οι παρενέργειες της εισβολής στην Ουκρανία και τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης του Covid-19 στην Κίνα φρενάρουν εκ νέου την αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων μετά την πανδημία.
«Όλα μαζί καθιστούν ευάλωτες και ασταθείς τις αγορές μετοχών», καταλήγει ο Linden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης