Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κράτος πανικού και sell off στη Wall, σε bear market ο S&P 500 στο -4%, ο Nasdaq -4,7% - Ισχυρές απώλειες -2,43% ο DAX

Κράτος πανικού και sell off στη Wall, σε bear market ο S&P 500 στο -4%, ο Nasdaq -4,7% - Ισχυρές απώλειες -2,43% ο DAX
Πτώση στη Wall Street...

Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που εκτοξεύθηκε στο +8,6% και ο οποίος αναμένεται να αναβαθμίσει την πολιτική νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserves. 
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικές αγορές μετοχών αντιμετώπισαν μια έκρηξη πωλήσεων. 

Το κύμα των πωλητών ήταν άνευ προηγουμένου, με ένα TICK κάτω από το -2.000 μονάδες - το πέμπτο μεγαλύτερο «πρόγραμμα» στην ιστορία...
Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα προγράμματα πωλήσεων αυτού του μεγέθους δεν είναι μεμονωμένα συμβάντα.
Τείνουν να συμβαίνουν μαζικά και αυτό πιθανώς σημαίνει ότι οι μετοχές ενδέχεται να επιφυλάσσουν μεγαλύτερες απώλειες.
2022-06-13_06-47-40.jpg
Τα παραπάνω οδήγησαν τον S&P 500 στα χαμηλά έτους και σε επικράτεια bear market...
Την ίδια στιγμή, ο Mohamed El-Erian, σύμβουλος της Allianz SE, επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και οι κίνδυνοι για την είσοδο της οικονομίας σε φάση ύφεσης «γέρνουν αρνητικά αυτήν τη στιγμή».
«Πιστεύω ότι πρέπει είμαστε μετριοπαθείς όσον αφορά το τι γνωρίζουμε για αυτή τη διαδικασία έντασης του πληθωρισμού» επισήμανε ο El-Erian στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή, προσθέτοντας: «Και φοβάμαι ότι θα χειροτερέψουν ακόμα (οι πληθωριστικές πιέσεις).
Μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε στο 9% με αυτόν τον ρυθμό».

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Evercore ISI, Julian Emanuel, οι αμερικανικές μετοχές, στο δυσμενές σενάριο, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη και -30%, στις 2.900 μονάδες, εάν η ένταση του πληθωρισμούς και της αύξησης του ενεργειακού κόστους προκαλέσει οικονομική συρρίκνωση.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -2,79%, στις 30.518 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -3,87%, στις 3.749 μονάδες, «πέφτοντας» σε έδαφος bear market
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -4,68%, στις 10.809 μονάδες. 
Καταγραφή_230.JPG

Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται

Οι μετοχές της Boeing, της Salesforce και της American Express υποχώρησαν περίπου 9%, 6% και 5%, αντίστοιχα, παρασύροντας τον Dow καθώς οι φόβοι για ύφεση ενισχύονται.
Οι μετοχές της τεχνολογίας δέχθηκαν άλλο ένα βάναυσο χτύπημα με τις Netflix, Tesla και Nvidia να υποχωρούν περισσότερο από 7%, καθώς ο Nasdaq άγγιξε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, ευρισκόμενος στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020.
Οι μετοχές στον κλάδο του ταξιδίου υποχώρησαν καθώς η Carnival Corporation και η Norwegian Cruise Line υποχώρησαν περίπου 10% και 12%, αντίστοιχα.
Η Delta Air Lines σημείωσε πτώση άνω του 8%, ενώ η United υποχώρησε περίπου 10%.
Όλοι οι κλάδοι στον S&P 500 βυθίστηκαν στο κόκκινο, προξαρχούσης της ενέργειας, η οποία υποχώρησε περισσότερο από 5%.
Το λιανεμπόριο, οι υπηρεσίες επικοινωνίας, η τεχνολογία πληροφοριών και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σημείωσαν πτώση άνω του 4%. 

Οικονομία

Στα μάκρο, η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve έρχεται αυτή την εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή μονάδα την Τετάρτη.
Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης (0,5 ποσοστιαίες μονάδες) τον Μάιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάιο σε ετήσια βάση, η ταχύτερη άνοδός του από το 1981.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν άνοδο 8,3%.
Ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 6%.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλμα καταγράφουν οι τιμές των 2ετών αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση του πληθωρισμού, η οποία κλιμακώνει την ανησυχία για ύφεση.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από 10 μονάδες βάσης στο 3,62%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς εκτοξεύθηκε στο 3,35%.
Η καμπύλη των 2ετών και 10ετών ομολόγων αντιστράφηκε στιγμιαία, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, γεγονός που σηματοδοτεί πιθανή ύφεση.
1_356.JPG
Τριγμοί στις ευρωαγορές, φόβοι για ύφεση

Συνεχίστηκε η πτώση στις αγορές της Ευρώπης, στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο και ενόψει της αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Οι ανησυχίες για νέα κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και για το ενδεχόμενο μίας παγκόσμιας ύφεσης, σκιάζουν τις διεθνείς αγορές.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,528%, το ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται στο 3,91%, ενώ το ελληνικό στο 4,4%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 2,43%, στις 13.427 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,53%, στις 7.205 μονάδες.
Στις 6.022 μονάδες με πτώση 2,67% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης