Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Άλμα στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων τον Μάιο

Τράπεζα Πειραιώς: Άλμα στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων τον Μάιο
Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,50%) σε μηνιαία βάση, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων είχε μεγαλύτερη άνοδο (+5,35%)

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο (S&P500 -8,76% και ο MSCI EΜ -9,47%), εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις δυνατότητες των Κεντρικών Τραπεζών να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, την ώρα που οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων στην Κίνα ελέω κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το μηνιαία ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μ.β., αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης υψηλότερα του “neutral rate”, ενώ στην ΕΚΤ πληθαίνουν οι φωνές αξιωματούχων για πιθανή αύξηση από τον Ιούλιο.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στα επιδεινωμένα μακροοικονομικά στοιχεία και στα εταιρικά αποτελέσματα που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,88% και του 2ετούς στο 2,58%. Το δολάριο συνέχισε να διατηρεί τη θετική δυναμική του ως safe heaven, τόσο έναντι του ευρώ όσο και ενός καλαθιού νομισμάτων, περιορίζοντας, ελαφρά, τις θετικές αποδόσεις των εμπορευμάτων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα ύψη το κόστος

Η αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις αυξανόμενες απαιτήσεις εισαγωγών και το υψηλότερο κόστος για εισροές και πρώτες ύλες αποτέλεσαν τους παράγοντες περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή και τα καιρικά.
Η πιθανή προσδοκία εξομάλυνσης στο θέμα της επιβολής εξαγωγικών περιορισμών από την Ινδία, στο σιτάρι πιθανά να περιορίσει τις θετικές αποδόσεις του.
Για τη ζάχαρη, η αβεβαιότητα για την καλλιέργεια στη Βραζιλία και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος σηματοδοτούν πιθανή άνοδο στην τιμή της.
Η σχετικά υψηλή τιμή του χυμού πορτοκαλιού πιθανά να ευνοήσει την υποκατάστασή του, περιορίζοντας τη ζήτηση.
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης δύναται να περιορίσει τη ζήτηση για βαμβάκι, έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του.
Για τη σόγια, η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής της δύναται να επηρεάσει αρνητικά την τιμή της.
Για το ρύζι, ο περιορισμός των εξαγόμενων σιτηρών και οι υψηλές τιμές τους πιθανά να ενισχύσουν τη ζήτηση, στο πλαίσιο υποκατάστασής τους.
Η αγορά στα βοοειδή αναμένεται να παραμείνει σφιχτή και στο τρέχον έτος.
Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,50%) σε μηνιαία βάση, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων είχε μεγαλύτερη άνοδο (+5,35%). Πιθανή αιτία μπορεί να είναι η αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά.
Στην Κίνα, μακροστοιχεία καταδεικνύουν σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα (λιανικές πωλήσεις -11,1%, βιομηχανική παραγωγή -2,9%, εξαγωγές 3,9%,) από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικής ανοχής για τον κορωνοϊό.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τον αναμενόμενο ρυθμό επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και τη διατήρηση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, με ενδυνάμωση του δολαρίου, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων πιθανά να δοκιμαστούν μεσοπρόθεσμα, αν και βραχυχρόνια οι τιμές τους θα συνεχίσουν να ευνοούνται από το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->