Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «τέλεια καταιγίδα» πλήττει ΕΕ, Κίνα και ΗΠΑ - Για παγκόσμια ύφεση προειδοποιεί ο Kenneth Rogoff

Η «τέλεια καταιγίδα» πλήττει ΕΕ, Κίνα και ΗΠΑ - Για παγκόσμια ύφεση προειδοποιεί ο Kenneth Rogoff
H τέλεια καταιγίδα πλήττει ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα και ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
H τέλεια καταιγίδα πλήττει ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα και ΗΠΑ, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, προειδοποιεί σε άρθρο του στη Handelsblatt ο Αμερικανός οικονομολόγος Kenneth Rogoff.
«Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί και η Γερμανία που μέχρι στιγμής αντιστέκεται σθεναρά στη διακοπή της αγοράς ρωσικού αερίου υποκύψει τελικά, η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι αναπόφευκτη», γράφει ο Rogoff διευκρινίζοντας ότι το υφεσιακό κοκτέιλ συνθέτουν η πολιτική του μηδενικού COVID στην Κίνα και ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ακόμη και χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα απειλούσαν την ανάπτυξη, όμως ο πόλεμος ενέτεινε κατά πολύ τους κινδύνους και άφησε ακάλυπτα τα τρωτά σημεία της Ευρώπης», εξηγεί.
«Στην Κίνα, τα δρακόντεια lockdown για την Covid-19 απειλούν την ανάκαμψη.
Η κινεζική οικονομία μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ύφεση.
Με τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, οι προοπτικές για μια ήπια προσγείωση των τιμών χωρίς σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη μειώνονται», προειδοποιεί ο Αμερικανός οικονομολόγος.

O κίνδυνος του ντόμινο

«Με λίγη τύχη, ο κίνδυνος μιας συγχρονισμένης παγκόσμιας ύφεσης θα μειωθεί ως τα τέλη του 2022, όμως αυτή τη στιγμή η πιθανότητα ύφεσης σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα είναι σημαντική και διογκούμενη.
Και η κατάρρευση μιας περιοχής αυξάνει την πιθανότητα κατάρρευσης των υπολοίπων.
Ο πληθωρισμός-ρεκόρ δεν διευκολύνει την κατάσταση. Δεν είμαι βέβαιος», καταλήγει ο Rogoff, «ότι πολιτικοί και φορείς λήψης αποφάσεων μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση που ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν».

Κίνα: Η οικονομία σε κρίση, λόγω των σκληρών lockdown - Ανέφικτος ο στόχος για ανάπτυξη 5,5%

Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας, η οποία φαίνεται ότι αρχίζει να πληρώνει το τίμημα του σκληρού lockdown.
Συγκεκριμένα ο στόχος του Πεκίνου για ανάπτυξη 5,5% μοιάζει ολοένα και περισσότερο άπιαστος ενώ άνοδος διακρίνεται και στην ανεργία.
 Όπως σημειώνει το Reuters, η επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας θα δυσκολευτεί να επαναλάβει την εκπληκτική ανάκαμψη που πέτυχε από τα πρώτα κύματα της πανδημίας πριν από δύο χρόνια, καθώς η τρομερή μηχανή εξαγωγών της περιορίζεται και οι επιλογές για την αναζωογόνηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης μειώνονται.

Αναλυτές και γνώστες της πολιτικής λένε ότι αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες της Κίνας μπορεί να χρειαστεί να αποδεχθούν αθόρυβα την οικονομική ανάπτυξη περίπου 5% για φέτος, κάτω από τον τρέχοντα στόχο του Πεκίνου του "περίπου" 5,5%, και τις προοπτικές μιας πιο αργής ανάκαμψης σε σχήμα U, αντί για γρήγορη "σχήμα V".

Ανησυχία για παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις

Χωρίς να φαίνεται τέλος στην πολιτική μηδενικής COVID-19 της Κίνας, οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια παρατεταμένη επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω την παγκόσμια ανάκαμψη και ότι η επιδείνωση της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους πληθωρισμού.
Αυτή η προοπτική έρχεται σε έντονη αντίθεση με το 2020, όταν η οικονομία της Κίνας ανέκαμψε από τη βαθιά συρρίκνωση που προκλήθηκε από την πανδημία, χάρη σε έναν συνδυασμό τόνωσης και αύξησης των εξαγωγών, καθώς οι παγκόσμιες αγορές στηρίχθηκαν σε κινεζικά προϊόντα.
"Οι οικονομικοί κύκλοι και οι κύκλοι COVID της Κίνας είναι διαφορετικοί από εκείνους σε άλλες χώρες. Πίσω (το 2020), η Κίνα έλεγξε αποτελεσματικά το ξέσπασμα της COVID και πέτυχε ταχεία ανάκαμψη στην παραγωγή και καρπώθηκε οφέλη", δήλωσε πολιτική πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αυτή τη φορά, ο έξω κόσμος επιλέγει την αδράνεια και βλέπουμε πιο αρνητικό αντίκτυπο στην Κίνα καθώς σφίγγουν τις πολιτικές που θα πλήξουν την εξωτερική ζήτηση, ασκώντας πίεση στο εξωτερικό εμπόριο της Κίνας».
Τα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας για τον Απρίλιο έδειξαν ότι η κατανάλωση και η παραγωγή εργοστασίων στην Κίνα μειώθηκαν με ρυθμό που δεν είχε παρατηρηθεί από τις αρχές του 2020, όταν το ξέσπασμα της Γουχάν έγινε πανδημία. 
Η ευρεία επιβράδυνση έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας της Κίνας με βάση την εθνική έρευνα να αυξάνεται στο 6,1% τον Απρίλιο, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020 και πολύ πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης για το 2022 κάτω από 5,5%.
Η αύξηση των εξαγωγών μειώθηκε στο 3,9% τον Απρίλιο, η πιο αδύναμη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς ο COVID-19 έκλεισε τα εργοστάσια. 

Οι προβλέψεις

Πολλοί οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα αναμένουν ότι η οικονομία της Κίνας θα συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι της ανάπτυξης 4,8% του πρώτου τριμήνου.
Ο Fu Linghui, εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, υποβάθμισε τη Δευτέρα την πιθανότητα πτώσης στο δεύτερο τρίμηνο.
Ομοίως, ο τομέας των εξαγωγών μπορεί να επωφεληθεί από ένα ασθενέστερο γιουάν, το οποίο έχει υποχωρήσει περίπου 6% προς το δολάριο μέχρι στιγμής φέτος.
Οι αναλυτές της Citi αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για επέκταση 4,7%.
Η τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη για το 2022 στο 4,2% από 5,1%, αλλά εξακολουθεί να βλέπει περιθώρια για το Πεκίνο να αποτρέψει μια πιο καταστροφική επιβράδυνση.
«Τα χειρότερα έχουν περάσει ίσως καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξή της», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Citi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης