Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Μεγάλος κίνδυνος για κοινωνική αναταραχή στη νοτιοανατολική Ασία, εάν εκτοξευθούν οι τιμές τροφίμων

BofA: Μεγάλος κίνδυνος για κοινωνική αναταραχή στη νοτιοανατολική Ασία, εάν εκτοξευθούν οι τιμές τροφίμων
Σε σχέση με άλλες χώρες, η κατανάλωση τροφίμων αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό των δαπανών των ανθρώπων σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και το Βιετνάμ
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η νοτιοανατολική Ασία θα αντιμετωπίσει «μεγάλο κίνδυνο» κοινωνικής αναταραχής, εάν σημειωθούν «μεγάλες αυξήσεις» στις τιμές τροφίμων, εξέφρασε ένας οικονομολόγος της Bank of America.
Κι αυτό διότι, σε σχέση με άλλες χώρες, η κατανάλωση τροφίμων αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό των δαπανών των ανθρώπων σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και το Βιετνάμ. Σημειώνεται ότι το 2021, τα νοικοκυριά των Φιλιππίνων ξόδεψαν σχεδόν το 40% των συνολικών δαπανών τους σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή των Φιλιππίνων. Συγκριτικά, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ ξόδεψαν το 8,6% του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε τρόφιμα, ανέφερε η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών.
«Ο πληθωρισμός τροφίμων της ASEAN ιδιαίτερα ήταν λίγο λιγότερο ασταθής (και) πιο συγκρατημένος από ό,τι στο παρελθόν, επειδή εξαρτόμαστε πολύ από το ενδοπεριφερειακό εμπόριο και υπάρχει μεγάλη κυβερνητική υποστήριξη για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός των τροφίμων περιορισμένη», είπε ο Mohamed Faiz Nagutha μιλώντας στο CNBC.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι τιμές θα πρέπει τελικά να αυξηθούν, αν και οι κυβερνήσεις ελπίζουν ότι η αύξηση θα είναι σταδιακή.
«Συνήθως είναι το μεγάλο άλμα σοκ που προκαλεί πολλή δυστυχία στο δρόμο», είπε.

Το outlook του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στη Νοτιοανατολική Ασία αυξάνεται αλλά παραμένει χαμηλός από ιστορική προοπτική, είπε ο Nagutha, αν και σημείωσε ότι η κατάσταση θα αλλάξει τους επόμενους μήνες και τρίμηνα.
Με τις οικονομίες να ανοίγουν ξανά και οι άνθρωποι να καταναλώνουν περισσότερες υπηρεσίες, η ζήτηση θα συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού, είπε ο ίδιος. Ωστόσο, αυτό θα επιβαρύνει τις πιέσεις κόστους τις οποίες υφίστανται οι επιχειρήσεις και θα προσπαθήσουν να μετακυλίσουν μέρος αυτού του κόστους στους καταναλωτές, πρόσθεσε.
Αυτό, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό της ενέργειας και των τροφίμων παγκοσμίως, θα ωθήσει τον συνολικό πληθωρισμό στη Νοτιοανατολική Ασία ακόμη υψηλότερα, είπε ο οικονομολόγος της BofA.
Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη προοπτική για τον πληθωρισμό παραμένει αβέβαιη, επειδή είναι ακόμη άγνωστο σε ποιες τιμές θα σταθεροποιηθούν το πετρέλαιο και τα άλλα εμπορεύματα, πρόσθεσε ο Nagutha.
«Στο βασικό μας σενάριο, υποθέτουμε ότι παραμένουν υψηλά», είπε, κάτι που θα διατηρήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, μια ύφεση δεν είναι στις βασικές προσδοκίες, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης