Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Κακές αποδόσεις για μετοχές, ομόλογα ως τα μέσα του 2023 - Γιατί μετά θα βελτιωθούν

Capital Economics: Κακές αποδόσεις για μετοχές, ομόλογα ως τα μέσα του 2023 - Γιατί μετά θα βελτιωθούν

Ποιες θα είναι οι συγκριτικές αποδόσεις διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων μετά την κορύφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Αν και η εξέλιξη της κάθε κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων είναι διαφορετική μετά την κορύφωση του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η Capital Economics θεωρεί ότι τα ιστορικά δεδομένα μπορεί να προσφέρουν ενδείξεις για τις προσδοκώμενες αποδόσεις τους μέσα στα επόμενα χρόνια και για το λόγο αυτό δημοσίευσε έκθεση στην οποία συνοψίζει τα ιστορικά στοιχεία των συγκριτικών αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων πριν και μετά την κορύφωση του πληθωρισμού, και με βάση αυτά,  διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι προσεχείς 14 μήνες θα είναι κακή περίοδος για τα αμερικανικά ομόλογα και κακή αλλά όχι τραγική περίοδος για τις αμερικανικές μετοχές. Από τα μέσα του 2023, οι αποδόσεις τους θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.
Αναλυτικά στην έκθεσή της η Capital Economics αναφέρει:
Το περασμένο καλοκαίρι, εξετάσαμε τις αποδόσεις ορισμένων επιλεγμένων περιουσιακών σε τέσσερεις περιόδους υψηλού πληθωρισμού τις ΗΠΑ – όταν η ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν πάνω από 4% – μεταξύ των αρχών του 1960 και του τέλους του 2019.
Κάναμε τρεις βασικές παρατηρήσεις για το πώς τα πήγαν κατά μέσο όρο.
Πρώτον, οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών και των 10ετών ομολόγων ήταν αρνητικές και κάτω από το άρτιο για μια περίοδο 60 ετών.
Δεύτερον, οι πραγματικές αλλαγές τιμών στα βιομηχανικά μέταλλα (κυρίως χαλκό και αλουμίνιο) ήταν κοντά στο μηδέν και κοντά στο κανονικό.
Τρίτον, οι πραγματικές μεταβολές των τιμών του πετρελαίου και του χρυσού ήταν θετικές και πάνω από το άρτιο.
Αποδεικνύεται ότι αυτές οι μέσες αποδόσεις είναι κάθε άλλος παρά ένας καλός οδηγός για να διατυπώσουμε εκτιμήσεις για τις σχετικές αποδόσεις των ίδιων περιουσιακών στοιχείων στο τρέχον επεισόδιο αυξημένου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπου ο ετήσιος ρυθμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έχει αυξηθεί από 1,2% τον Ιούνιο 2020 σε 6,5% τον Μάρτιο του 2022.
Άλλωστε, την τρέχουσα περίοδο οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν μεγάλα κέρδη ενώ η απόδοση του χρυσού ήταν υποτονική. Ωστόσο, υπήρξε μία ομοιότητα, στο βαθμό που τα 10ετή πιέζονται και τα βιομηχανικά εμπορεύματα πάνε καλά.
ταβ1.JPG

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, αναλύουμε την πορεία των περιουσιακών στοιχείων μετά την κορύφωση του πληθωρισμού κατά τα προηγούμενα επεισόδια, για να σκεφτούμε αν κι αυτήν τη φορά θα έχουν την ίδια πορεία. Άλλωστε νομίζουμε ότι φτάσαμε τώρα σε ένα σημείο όπου ο πληθωρισμός εχει πλέον κορυφώσει ή κοντεύει να κορυφώσει.
Αν δούμε πρώτα τις μέσες αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες μετά την κορύφωση του πληθωρισμού, διαπιστώνουμε, και ίσως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι πραγματικές μεταβολές των τιμών στα εμπορεύματα ήταν όλες ουσιαστικά αρνητικές. Εν τω μεταξύ, η πραγματική απόδοση των 10ετών ομολόγων ήταν επίσης λίγο μικρότερη από το μηδέν. Αντίθετα, οι αποδόσεις όλων των αμερικανικών μετοχών ήταν σημαντικά θετικές.
Αυτές οι μέσες επιδόσεις ωστόσο συγκαλύπτουν κάποιες σαφείς διαφορές ανάμεσα στα τέσσερα επεισόδια – ιδιαίτερα σε ότι αφορά το 10ετή ομόλογα α οποία τα πήγα πολύ άσχημα τους πρώτους δώδεκα μήνες μετά την κορύφωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο του 1980.

ταβ2.JPG

Αν εξετάσουμε κατόπιν τις μέσες αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων τους δώδεκα μήνες που ακολουθούν την κορύφωση του πληθωρισμού, διαπιστώνουμε ότι οι αποδόσεις των περισσότερων εμπορευμάτων δεν ήταν σπουδαίες, ενώ των 10ετών ομολόγων κορύφωσαν αλλά των αμερικανικών μετοχών ήταν λιγότερο εντυπωσιακές.
Για άλλη μια φορά, όμως, αυτές οι μέσες αποδόσεις αποκρύπτουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα τέσσερα επεισόδια πληθωρισμού.
Αν συνδυάσουμε τις δύο δωδεκάμηνες περιόδους, πριν και μετά την κορύφωση του πληθωρισμού, και εστιάζοντας καθαρά στους μέσους όρους, οι αμερικανικές μετοχές είχαν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα, τα οποία με τη σειρά τους τα πήγαν καλύτερα από τα εμπορεύματα – που τα πήγαν χειρότερα όλων των άλλων.
ταβ3.JPG

Οι διαφορές στις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων τα δύο χρόνια μετά την κορύφωση του πληθωρισμού – και στη συνέχεια – αντανακλούσε έναν συνδυασμό της αντίδρασης της Fed, των επιπτώσεών της αντίδρασής αυτής στην οικονομία και των αποτιμήσεών τους.
Για παράδειγμα, η υπερβολικά κακή απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων τους πρώτους δώδεκα μήνες μετά τον Ιούνιο του 1980 αντανακλούσε την υιοθέτηση μιας πολύ αυστηρής πολιτικής σύσφιξης της Fed τότε, υπό τον Paul Volcker, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού που τότε ήραν στο 13,6%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατείνει την ανοδική πίεση στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου μέχρι που τελικά έγινε σαφές ότι η Fed ήταν πρόθυμη να χαλαρώσει το φρένο.

ταβ4.JPG
Πράγματι, η απόδοση του 10ετούς κορυφώθηκε μόλις το καλοκαίρι του 1981, όταν άρχισε η μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed που την άνοιξη του 1981 είχα αγγίξει το 20%.
Αντίστοιχα, η ασυνήθιστα αδύναμη επίδοση των αμερικανικών μετοχών στο επόμενο δωδεκάμηνο μετά την κορύφωση του πληθωρισμού αντανακλούσε την καθυστερημένη επιρροή της αυστηρής πολιτικής της Fed στην οικονομία, που μεταξύ Ιουλίου 1981 και Νοεμβρίου 1982 γνώρισε τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
Τέλος, παρά τις διαφορές στα χρονικά διαστήματα, οι επιπτώσεις της πολιτικής της Fed στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οδήγησε τα 10ετή ομόλογα και τις μετοχές σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις που στη συνέχεια έθεσαν το έδαφος για παρατεταμένα ράλι.
Λοιπόν, τι περιμένουμε να δούμε αυτή τη φορά;
Πιστεύουμε ότι η έναρξη της νομισματικής σύσφιξης από τη Fed θα κρατήσει περίπου μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Κατά συνέπεια δεν περιμένουμε τα 10ετή ομόλογα να έχουν καλές αποδόσεις τους πρώτους δώδεκα μήνες μετά την κορύφωση του πληθωρισμού, υποθέτοντας ότι αυτή η κορύφωση μόλις έγινε.
Προβλέπουμε καλύτερες αποδόσεις για τα ομόλογα τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς η Fed θα τείνει να μειώσει τα επιτόκια στα τέλη του 2024.
Εν τω μεταξύ, αναμένουμε η οικονομία να λυγίσει αλλά όχι να σπάσει.
Άρα, πιθανολογούμε ότι η απόδοση των αμερικανικών μετοχών θα είναι κακή αλλά όχι και απαίσια μέχρι τα μέσα του 2023, και ότι μετά θα βελτιωθεί.
Τέλος, δεν προβλέπουμε κανένα πλήρες «επεισόδιο Volcker», κατά συνέπεια δεν πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις των 10ετών ομολόγων και των αμερικανικών μετοχών θα καταγράψουν τόσο υψηλή πτώση ώστε να ανοίξουν το δρόμο για μεγάλα ράλι τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης