Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στα 125 δολ. το brent - Παγιδευμένα στο volatility τα commodities

Goldman Sachs: Στα 125 δολ. το brent - Παγιδευμένα στο volatility τα commodities
Στην παγίδα του volatility εισέρχονται τα εμπορεύματα, σύμφωνα με την Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα
Στην παγίδα του volatility εισέρχονται τα εμπορεύματα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία «βλέπει» το πετρέλαιο τύπου brent στα 125 δολ. το βαρέλι στο β΄ εξάμηνο του 2022.
Την ίδια μέρα που οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή του Putin στην Ουκρανία - και τις αναφορές για τη Ρωσία που πουλά πετρέλαιο στην Κίνα για γιουάν - η Goldman Sachs διπλασίασε τις προειδοποιήσεις της σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος στο ενεργειακό σύμπλεγμα.
Η εν λόγω αλλαγή, η οποία καθοδηγείται τόσο από φυσικούς όσο και από οικονομικούς παράγοντες, είναι πιθανό να διαρκέσει χρόνια και όχι εβδομάδες.
Τα αποθέματα βρίσκονται ήδη σε ιστορικά χαμηλά όσον αφορά τις «ημέρες ζήτησης» μετά από 20 συνεχόμενους μήνες ελλείμματος.

goldman1.jpg



goldman2.jpg
H παγίδα του volatility

Καθώς οι παραγωγοί εμπορευμάτων υποεπενδύουν σε νέα προσφορά, τα αποθέματα των εμπορευμάτων εξαντλούνται, αυξάνοντας την αστάθεια καθώς η αγορά χάνει το αποθεματικό εξισορρόπησης μεταξύ των μικρών κλυδωνισμών προσφοράς και ζήτησης.
Αυτή η αστάθεια με τη σειρά της διατηρεί μη ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία των παραγωγών εμπορευμάτων - αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από την πραγματική αξία της επένδυσης, μειώνοντας την απήχησή της στους επενδυτές.
Τα κεφάλαια συνεχίζουν να μένουν μακριά από τον κλάδο, διατηρώντας χαμηλά τη νέα δυναμικότητα προσφοράς - και ως εκ τούτου τα αποθέματα.
Και όπως είδαμε στη δεκαετία του 1970, μια τέτοια παγίδα αστάθειας μπορεί να δημιουργήσει επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό εμπορευμάτων και μια αγορά περιορισμένης προσφοράς.
Στη δεκαετία του 1970, οι αγορές στράφηκαν σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια σταθερής τιμής και δημιούργησαν μεγάλους ομίλους για να εμβαθύνουν τους ισολογισμούς που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων χρηματοδότησης.
Στη δεκαετία του 2000 (προ του GFC) χρησιμοποίησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έναν υψηλότερο βαθμό τραπεζικής μόχλευσης, για να μοιραστούν τους κινδύνους.
Όμως, αυτή τη φορά είναι διαφορετικά.

Θα επιμείνει η αστάθεια - Έρχεται μεγαλύτερη καταιγίδα

Δεδομένου ότι είναι απίθανο να υπάρξει ευρεία άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, όπως συνέβαινε ιστορικά με τέτοιες ρυθμιστικές επιβολές, η Goldman αναμένει ότι αυτό το νέο, πιο ασταθές καθεστώ θα παραμείνει στο άμεσο μέλλον.
Όλα αυτά ενισχύουν την πρόβλεψη της Goldman για 125 $/βαρέλι αργό Brent το β' εξάμηνο του 2022 και ενισχύουν τις προειδοποιήσεις ότι μπορείτε να τυπώσετε χρήματα αλλά μπορείτε να τυπώσετε λάδι, σίδερο ή σιτάρι ή VLCC ή άλλα πλοία για να εγγυηθείτε την παράδοση των κρίσιμων εμπορευμάτων.
Έτσι, όπως συμπεραίνει η Goldman,  μάλλον δυσοίωνα, τα αποθέματα εμπορευμάτων θα αποτελούν ουσιαστικό μέρος του Bretton Woods III, και ιστορικά οι πόλεμοι κερδίζονται από εκείνους που έχουν περισσότερα τρόφιμα και ενέργεια.
Και όπως υποδηλώνει η πρόβλεψη τιμών της Goldman, η τρέχουσα «ηρεμία» στη στασιμοπληθωριστική καταιγίδα (καθώς οι τιμές του πετρελαίου διολισθαίνουν στα χαμηλά μετά την εισβολή) είναι ίσως απλώς το μάτι μιας πολύ μεγαλύτερης  καταιγίδας.
Ωστόσο, ενώ πολλοί έχουν προβλέψει τη γέννηση ενός νέου νομισματικού συστήματος την περασμένη δεκαετία, είναι οι αποχρώσεις του οράματος του Ζόλταν για το νομισματικό μέλλον που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές: όπως το θέτει «είμαστε μάρτυρες της γέννησης του Bretton Woods III - μια νέα παγκόσμια (νομισματική) τάξη επικεντρωμένη στα νομίσματα που βασίζονται σε εμπορεύματα στην Ανατολή, η οποία πιθανότατα θα αποδυναμώσει το σύστημα του ευρωδολαρίου και θα συμβάλει επίσης στις πληθωριστικές δυνάμεις στη Δύση».

goldman3.jpg

goldman4.jpg

goldman5.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης