Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Στο +4% το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2022 - Σοκ στην Ευρωζώνη, λόγω ενεργειακού κόστους

HSBC: Στο +4% το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2022 - Σοκ στην Ευρωζώνη, λόγω ενεργειακού κόστους
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 6,5% το 2022, από 2,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση
Σχετικά Άρθρα
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 4% βλέπει η HSBC το 2022, από 4,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για το 2023 στο +4%.
Σε έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης και τις προοπτικές του β΄τριμήνου 2022, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,5% το 2022, από 2,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ το 2023 θα υποχωρήσει στο 2% από εκτίμηση για +1,3%.

Σοκ λόγω του ενεργειακού κόστους

Την ώρα που η παραγωγή είχε ανακάμψει από ένα άνευ προηγουμένου σοκ (αυτό της πανδημίας), ένα άλλο – δυνητικά μεγαλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας – σοκ προσφοράς έχει πλήξει την Ευρώπη.
Οι τιμές της ενέργειας, που είχαν ήδη αυξηθεί ραγδαία πέρυσι, εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ευρώπη δεδοµένων των υψηλών εισαγωγών ενέργειας και της εξάρτησής της από τη Ρωσία, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι μελλοντικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει απότομα.
Όπως τονίζεται, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών - που είχε ήδη μειωθεί σε ορισμένες χώρες λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού – έχει καταγράψει «βουτιά». 
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Ευρωζώνης σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση ιστορικά, εξέλιξη η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεδομένης της συμπίεσης του πραγματικού εισοδήματος και της μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη, οι καταναλωτές ανησυχούν.

Πάνω από το 7% ο πληθωρισμός

Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έχει ήδη οδηγήσει στα ύψη τον πληθωρισμό.
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα παραμείνει πάνω από το 7% μέχρι τα μέσα του έτους και ο μέσος όρος 6,5% έως το 2022 (μαζική αύξηση από 2,9% πριν από τρεις μήνες).
Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 8,4% τον Απρίλιο και να παραμείνει πάνω από το 8% μέχρι τον Νοέμβριο.
Οι λογαριασμοί ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αυξηθούνεπιπλέον 20%», αναφέρουν οι αναλυτές.

Ραγδαία επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση στην Ευρωζώνη

Η γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, σημειώνουν οι αναλυτές.
Η συμπίεση του εισοδήματος των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό θα πρέπει να αντισταθμιστεί εν μέρει από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τις κυβερνήσεις φέτος.
Υπό αυτό το πρίσμα, το βασικό σενάριο της HSBC κάνει λόγο για απότομη επιβράδυνση, αλλά όχι ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης με ρυθμό 2,6% το 2022 (από 3,8% πριν από τρεις μήνες).
Το 2023 εκτιμάται ανάπτυξη 1,8% (από 2,3% στην αρχή του έτους).

hsbc1.JPG
Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού συζητείται πολύ, αναφέρει χαρακτηριστικά η HSBC.
Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακωθεί ή διαρκέσει  πολύ - ωθώντας τις τιμές της ενέργειας στα υψηλά του Μαρτίου, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να κορυφωθεί πάνω από 8%.
Η συμπίεση των εισοδημάτων και η αβεβαιότητα με βάση το παραπάνω σενάριο θα ήταν αρκετές για να ωθήσουν την ευρωζώνη σε ύφεση και σε αύξηση της ανεργίας.
Με κάποιες χώρες να προετοιμάζονται ήδη για ενεργειακές ελλείψεις ενέργειας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα πληγεί από τη μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης