Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fed έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη φούσκα στην Ιστορία των αγορών και θα κάνει ότι δεν τη βλέπει

Η Fed έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη  φούσκα στην Ιστορία των αγορών και θα κάνει ότι δεν τη βλέπει

Αδύνατο η Fed να μειώσει τον ισολογισμό της κατά 1 τρις δολάρια ετησίως, όπως εξήγγειλε ο Jerom Powell

Σχετικά Άρθρα

Υποτίθεται ότι αυτή τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία έχει αγγίξει το 7,9% και που η Fed προβλέπει τουλάχιστον 7 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 αλλά και που κατά τον πρόεδρό της Jerome Powell είναι αποφασισμένη να μειώσει τον ισολογισμό της, προχωρώντας σε ποσοτική σύσφιξη, να αποσύρει δηλαδή ρευστότητα από την αγορά, το τελευταίο που θα έπρεπε να περιμένουν οι επενδυτές είναι ένα νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή εκ νέου αύξησης της ρευστότητας στην αγορά.
Κι όμως, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, αυτό ακριβώς έχουμε μπροστά μας και μάλιστα σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι εκτιμούν οι περισσότεροι.
Και θα εξηγήσουμε τους λόγους.
Καταρχήν να πούμε ότι από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, το Μάρτιο 2020, η Fed έχει αγοράσει περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους του αμερικανικού δημοσίου και 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε στεγαστικά δάνεια.
Ουσιαστικά η Fed αγόρασε πάνω το μισό της έκδοσης χρέους του Υπουργείου Οικονομικών το 2020 και το 2021 περιορίζοντας σημαντικά την προσφορά τίτλων στην αγορά και την ανοδική πίεση στα επιτόκια.

Η ποσοτική χαλάρωση ανέβασε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων 

Αυτή η μείωση της προσφοράς τίτλων έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης και έχει στηρίξει τις τιμές όλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Είναι γνωστό ότι η ποσοτική χαλάρωση τείνει να βοηθά τις περισσότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων και για αυτό έχει γίνει το πιο σημαντικό εργαλείο της Fed για την καταπολέμηση της αστάθειας της αγοράς και, ως εκ τούτου, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. 
Η ποσοτική σύσφιξη που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει σε λίγο η Fed είναι το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η Fed θα μειώσει τον ισολογισμό της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα τελευταία χρόνια, η Fed επιχείρησε να προχωρήσει σε ποσοτική σύσφιξη μόνο μια φορά, το 2018, όπως δείχνει ο κύκλος στο παρακάτω γράφημα.

QE-fed.png

Τότε η Fed είχε συρρικνώσει τον ισολογισμό της κατά 675 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά τα hedge funds αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα η Fed να επιστρέψει στην ποσοτική χαλάρωση το 2019.
Με δυο λόγια η ποσοτική σύσφιξη του 2018 αποκάλυψε το πόσο εύθραυστο είναι πλέον το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και πόσο βαθιά είναι η εξάρτησή του από το εύκολο χρήμα.

Πώς θα κάνει η Fed ποσοτική σύσφιξη

Η Fed έχει δύο επιλογές για να αποσύρει ρευστότητα από το σύστημα.
Μία είναι να αφήσει τα ομόλογα που αγόρασε να ωριμάσουν και η δεύτερη είναι να τα πουλήσει.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι πάνω από το ήμισυ των ομολόγων της Fed λήγουν εντός τεσσάρων ετών και ότι μόνον το 25% των ομολόγων που κατέχει λήγουν σε δέκα και πλέον χρόνια.

Fed-holdings-by-maturity-1024x662.png


Αυτό σημαίνει ότι η Fed ή μπορεί να αφήσει τα ομόλογά της να λήξουν, ή εναλλακτικά να πουλήσει ομόλογα.
Αν πουλήσει ομόλογα, θα μπορέσει να διαχειριστεί και την καμπύλη αποδόσεων.
Για παράδειγμα, αν ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης όλων των εκδόσεων που λήγουν με νέα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και πουλήσουν μακροπρόθεσμα ομόλογα, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας θα αυξάνονταν και οι αποδόσεις μικρότερης διάρκειας θα έπεφταν.
Η δημιουργία μιας πιο απότομης καμπύλης αποδόσεων μπορεί να είναι επωφελής για τις τράπεζες που παρέχουν μακροχρόνια δάνεια και οι ίδιες έχουν βραχυπρόθεσμο δανεισμό.
Θα βοηθούσε επίσης την κυβέρνηση μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Το Υπουργείο Οικονομικών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του. 

Ποιες θα είναι οι Συνέπειες; 

Η πιο σημαντική επίδραση της ποσοτικής σύσφιξης θα αφορά την προσφορά τίτλων του Δημοσίου και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι εάν η Fed επιχειρήσει να κάνει ποσοτική σύσφιξη κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, η καθαρή προσφορά χρέους του Δημοσίου θα είναι σημαντική.
net-treasury-supply.png

Η μαύρη γραμμή δείχνει τις ετήσιες εκδόσεις.
Η πορτοκαλί γραμμή αφαιρεί τις αγορές της Fed για να καταλήξει σε ένα καθαρό ποσό έκδοσης/προσφοράς.
Η καθαρή έκδοση αμερικανικού χρέους (μετά τις αγορές της Fed) ήταν περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Fed απορρόφησε μεγάλο μέρος της τεράστιας δημοσιονομικής τόνωσης.
Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή προβάλλει την καθαρή προσφορά/έκδοση στο μέλλον.
Υποθέτοντας ετήσιο δανεισμό 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ποσοτική σύσφιξη 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, οι επενδυτές θα πρέπει να απορροφήσουν 2,75 τρισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων του Δημοσίου.
Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα επίπεδα του 2020 και του 2021 και σχεδόν 3 φορές υψηλότερο του χρέους που εκδίδονταν τα χρόνια πριν από την πανδημία.
Από μόνο του, ένα τέτοιο άλμα στην προσφορά αποτελεί συνταγή για υψηλότερες αποδόσεις.
Η Fed μπορεί να θέλει να ομαλοποιήσει τον ισολογισμό της, αλλά μάλλον είναι αδύνατο να το κάνει χωρίς να προκληθούν προβλήματα στην αγορά έντοκων γραμματίων και ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.

Η ποσοτική σύσφιξη θα βγάλει προβλήματα στην αγορά τίτλων του Δημοσίου και θα ρίξει τις τιμές όλων των περιουσιακών στοιχείων

Η ποσοτική σύσφιξη θα βγάλει επίσης προβλήματα και για πολλές άλλες αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων από την παγκόσμια δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων βοήθησε στην αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Η αύξηση της προσφοράς ομολόγων στην αγορά μέσω της Fed και της νέας προσφοράς έντοκων γραμματίων και μακροπρόθεσμων τίττλων του Υπουργείου Οικονομικών θα οδηγήσουν σε αποστράγγιση ρευστότητας από άλλα περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Και όπως ακριβώς όπως η ποσοτική χαλάρωση ενίσχυσε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, η ποσοτική σύσφιξη θα τις πλήξει.

Αδύνατη πλέον η ποσοτική σύσφιξη - Εξαρτώμεθα από το εύκολο χρήμα 

Καταλήγουμε: η Fed επιχείρησε ποσοτική σύσφιξη το 2018 σε μια μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια ομαλοποίησης του ισολογισμού της.
Όπως έμαθε τότε, οι αγορές είναι υπερβολικά υπερμοχλευμένες για να αποστραγγίσουν αρκετή ρευστότητα ώστε να εξομαλυνθεί ο ισολογισμός της Fed.
Σήμερα, η Fed σχεδιάζει ποσοτική σύσφιξη ύψους 3 τρεις δολαρίων, σε ένα περιβάλλον όπου οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλότερες από ό,τι το 2018 και η χρηματοοικονομική μόχλευση υψηλότερη σε ολόκληρη την οικονομία.
Οι πιθανότητες η Fed να κατορθώσει να συρρικνώσει τον ισολογισμό κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι ελάχιστες έως καθόλου.
Είναι πιο πιθανό οι χρηματοπιστωτικές αγορές να αρχίσουν να κλυδωνίζονται, τα funds να αρχίσουν τις εκκλήσεις και η Fed να σπεύσει για άλλη μια φορά να τα σώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης