Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axia: Μειώνει τιμές - στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Axia: Μειώνει τιμές - στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Σε μείωση των τιμών - στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Axia, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Σε μείωση των τιμών - στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Axia, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, οι αναλυτές δίνουν τιμή στόχο  1,55 ευρώ  για την Alpha Bank (από 1,80 ευρώ) με περιθώριο 41%,  1,45 ευρώ για τη Eurobank (από 1,50 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 40%, 5,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (από 6,00 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 71% και 2,10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 2,15 ευρώ), με περιθώριο ανόδου 50%.
H Αxia διατηρεί τη σύσταση buy.
Το bankingnews.gr είχε επισημάνει ότι οι τιμές - στόχοι της Axia για τις ελληνικές τράπεζες στην έκθεση με ημερομηνία 22 Μαρτίου 2023, ήταν εκτός πραγματικότητας.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

«Ο τελικός αντίκτυπος των σημερινών γεωπολιτικών εξελίξεων, δηλαδή οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και ο συνολικός πληθωρισμός, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια.
Λαμβάνουμε υπόψη πρόσφατες εκτιμήσεις της αγοράς (προς το παρόν δεν είναι υπό την καθοδήγηση των τραπεζών) που υποδηλώνουν επίπτωση 1%-2% στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022,
Συνοπτικά, αναμένουμε ότι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII των τραπεζών θα παραμείνουν ανθεκτικά, καθώς η πιθανή ακύρωση (ή αναβολή) επενδυτικών σχεδίων από εταιρείες,  θα μπορούσε να αντικατασταθεί από υψηλότερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και οι υψηλότερες αποδόσεις στις εκδόσεις ομολόγων μπορεί να καθυστερήσουν ή να αλλάξουν τα εταιρικά σχέδια και να αυξήσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα», σημειώνουν οι αναλυτές.
Axia1.JPG
Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει η Axia, ακολουθεί μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση για τις προμήθειες στο τρέχον έτος, τις οποίες μειώνει σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της και συνυπολογίζει μια αύξηση κατά 2% στα λειτουργικά έξοδα για να λάβει υπόψη τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά πληθωρισμού.

Προς το παρόν, οι τρέχουσες τάσεις όσον αφορά τον δανεισμό και την ποιότητα του ενεργητικού (δηλαδή εισροές NPE) παραμένουν υποστηρικτικές και η σταθερή κεφαλαιακή θέση που σημείωσαν το 2021 επιβεβαιώνει ότι η διανομή μερίσματος για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα πιθανότατα θα προχωρήσει.

Τι έγραφε το bankingnews.gr στις 23/3/2022

Η αξία των τιμών στόχων της Axia για τις ελληνικές τράπεζες είναι για τα πανηγύρια – Αναλύσεις δημοσίων σχέσεων

Όταν οι τιμές στόχοι δεν προκύπτουν από μεθοδικά μοντέλα παρακολούθησης των τάσεων αλλά χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί δημοσίων σχέσεων για να παίρνουν οι χρηματιστηριακές δουλειές τότε καταλήγουμε στις τιμές στόχους των εταιριών Axia και Wood.
Με επιχειρήματα νηπιαγωγείου χωρίς να έχουν αναλύσει όχι το Ουκρανικό που κάποια στιγμή θα τελειώσει αλλά τις συνθήκες στην οικονομία, τον πληθωρισμό, το ενεργειακό κόστος, την κόπωση στην αδύναμη οικονομία και πλήθος άλλων ελληνικών ατελειών… θέτουν υπερφίαλες τιμές στόχους που δεν έχουν καμία συνάφεια με την λογική.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδος θα επιβραδυνθεί.
Οι αισιόδοξοι μιλούν για 3% οι λιγότερο αισιόδοξοι για 2% και σε ένα πολύ αρνητικό σενάριο δεν αποκλείεται και ύφεση.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον π.χ. η Axia θέτει τιμή στόχο για την Εθνική τα 6 ευρώ και για την Eurobank το 1,5 ευρώ.
Την ώρα λοιπόν που η οικονομία θα επιβραδύνεται και ακόμη δεν ξέρουμε τι άλλο θα προκύψει στον θολό ορίζοντα, μια χρηματιστηριακή εταιρία τι μας λέει ότι όλα πάνε καλά οπότε ο διπλασιασμός των τιμών στόχων έως 97% είναι φυσιολογικό.
Προτείνουμε στους αναλυτές της Axia να μας υπενθυμίσουν πότε έπεσαν μέσα γιατί δεν θυμόμαστε.
Επίσης να μας θυμίσουμε πότε όλοι αυτοί ζήτησαν μια συγνώμη όταν παρουσιάζουν μια ανάλυση για τις τιμές στόχους και πέφτουν 100% έξω.
Η απάντηση είναι ποτέ…
Το ίδιο ισχύει και για την Wood η οποία μάζεψε τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες μειώνοντας τα περιθώρια ανόδου π.χ. στο 40%.

Μια ερώτηση θέλουμε να θέσουμε.
Γνωρίζουμε σε ένα αισιόδοξο σενάριο τι κέρδη θα επιτύχουν το 2022 και 2023 οι ελληνικές τράπεζες.
Τα κέρδη είναι προβλέψιμα.
Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ποια είναι τα κέρδη ορισμένων μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη.
Το βασικό ερώτημα είναι λοιπόν πως δικαιολογείται οι ελληνικές τράπεζες να αποτιμώνται με όρους P/BV υψηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές που σταθερά παράγουν κέρδη και σταθερά διανέμουν μέρισμα;
Ποιο είναι το στοιχείο των ελληνικών τραπεζών που συμβάλλει σε τόσο επιθετικές τιμές στόχους;
Γνωρίζουμε τι θα συμβεί το 2022, τι θα δείξουν το 2023 και εάν δεχθούμε και τα business plan του 2024… γνωρίζουμε τι κέρδη θα εμφανίσουν το 2024.
Μόνο εάν οι τιμές στόχοι των χρηματιστηριακών εταιριών λαμβάνουν ως παραδοχή το 2024… σε παρούσες αξίες.
Προτείνουμε να ληφθεί υπόψη η παραδοχή ότι ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή καθώς είναι το μόνο σίγουρο σε αυτή την ζωή για όλα τα άλλα έχουμε σοβαρές αμφιβολίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης