Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs για Eurobank: Ορόσημο η διανομή μερίσματος - Τιμή στόχος 1,5 ευρώ, σύσταση buy

Goldman Sachs για Eurobank: Ορόσημο η διανομή μερίσματος - Τιμή στόχος 1,5 ευρώ, σύσταση buy
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα αυξάνει την τιμή - στόχο στα 1,5 ευρώ από 1,4 προηγουμένως και διατηρεί τη σύσταση buy
Σχετικά Άρθρα
Ορόσημο για την Eurobank και τις ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τη διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.
Σε ανάλυσή της για την Eurobank με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2022, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αυξάνει την τιμή - στόχο στα 1,5 ευρώ από 1,4 προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 50%, ενώ διατηρεί τη σύσταση buy.
Η Eurobank και η Εθνική είναι οι δύο πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα εξετάσουν τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και πλέον, σημειώνει η Goldman Sachs. 
Και τονίζει ότι η διανομή μερίσματος αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο:
Με αρχική αναλογία πληρωμής 20%, η Εurobank θα είναι σε θέση να συνεχίσει να βελτιώνει το CET1 έως και 15,5% σε pro-forma βάση το 2024 έναντι του ελάχιστου στόχου της διοίκησης 13,5%.Τα παραπάνω καθιστούν πιθανή τη συζήτηση για περαιτέρω αύξηση του μερίσματος, αργότερα.  

Πως θα επηρεάσει την Eurobank η αύξηση των επιτοκίων 

Στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πρώτη αύξηση της ΕΚΤ κατά 25 μ.β. θα συμβεί τον Δεκέμβριο του 2022, θα ακολουθήσει αύξηση κατά 50 μ.β.  το 2023 και σταδιακή αύξηση προς το 1,25% το 2025 (από -0,5% το 1ο τρίμηνο του 2022).

H Eurobank εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έχει θετικό αντίκτυπο ύψους 60 εκατ. ευρώ για το την πρώτη αύξηση των 50 μ.β. και 150 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη αύξηση των 50 μ.β., η οποία βασίζεται στο συνδυασμό των ακόλουθων εισροών:

  • κυμαινόμενα επιτόκια δανείων (με αποτέλεσμα υψηλή μετακύλιση στις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων),
  • υγιές επίπεδο ρευστότητας (δείκτης δανείων προς καταθέσεις (L/D) στο 70% με συνεπαγόμενη μετακύλιση στις καταθέσεις του 20%-25%) και
  •  μεγαλύτερη ευαισθησία για μεταγενέστερες αυξήσεις των επιτοκίων (καθώς επί του παρόντος τα επιτόκια ενεργητικού είναι βρίσκονται στο μηδέν).

Η Goldman Sachs ενσωματώνει την επικαιροποιημένη ανάλυση ευαισθησίας στις προβλέψεις της και αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 2%-6% στα έτη 2022-2025.


goldman1_4.JPG
goldman2_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης