Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η στρατηγική Biden οδηγεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο - Κίνδυνος Κραχ

Rabobank: Η στρατηγική Biden οδηγεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο - Κίνδυνος Κραχ
Tο στυλ πολέμου της Fed θυμίζει επίσης έντονα πολιτική του 1986, και παραβλέπει ότι είχε συμβεί το 1987 – δηλαδή το κραχ στη Wall τη Μαύρη Δευτέρα.
Σχετικά Άρθρα

Κατά τη Rabobank, η Μεγάλη Στρατηγική των ΗΠΑ και του προέδρου Biden σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι πιο αδύναμη ακόμη κι από την επιμελητεία της Ρωσίας και οδηγεί τον κόσμο σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, που εγκυμονεί κινδύνους ενός τρομακτικού κραχ.
«Αναλυτικότερα, η ανάλυση της Rabobank, αναφέρει: 
Ένα Σαββατοκύριακο είναι πολύς χρόνος στη γεωπολιτική», έλεγε ο Harold Wilson.
Πράγματι, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν πολλές σημαντικές εξελίξεις.
Καταρχήν, η Ρωσία φάνηκε να ορίζει με ακρίβεια τους πολεμικούς της στόχους.
Ξαφνικά δεν μιλούσε πια για αποναζιστικοποίηση ή για αποστρατιωτικοποίηση, πόσο μάλλον για το τέλος του ουκρανικού κράτους.
Αντίθετα, τόνισε ότι είχε φτάσει στο τέλος της «πρώτης φάσης» των μαχών, ότι είχε αποδυναμώσει σημαντικά τον στρατό της Ουκρανίας και από εδώ και πέρα θα επικέντρωνε τις δυνάμεις της στην απελευθέρωση της ανατολικής περιοχής του Donbass, όπου προηγουμένως κατείχε κάποια τμήματα.
Ο Πρόεδρος Putin συνεχάρη τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στο Donbass – και μόνο στο Donbass.
Ορισμένοι αναρωτιούνται εάν η επικείμενη εθνική γιορτή της Ρωσίας στις 9 Μαΐου κατά την οποία εορτάζεται η νίκη της Ρωσίας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο επί του Ναζισμού θα είναι η ιδανική ημερομηνία για να ισχυριστεί η Μόσχα ότι έχει επαναλάβει τη «νίκη» επί της Ουκρανίας.

Γιατί δεν θα ανέβουν οι αγορές με βάση αυτά τα «σύγχρονα όνειρα ειρήνης»

Μπορεί κανείς επίσης να περιμένει ότι οι αγορές θα ανέβουν με βάση αυτά τα σύγχρονα όνειρα ειρήνης.
Ωστόσο, υπάρχει λόγος για απαισιοδοξία.
Η Ρωσία μάχεται σε πάρα πολλά μέτωπα και η πιθανή περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά ήταν πάντα ένας καλός στόχος.
Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να βομβαρδίζει το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία λέει ότι η Μόσχα σκοπεύει να χωρίσει τη χώρα στα δύο, σαν Βόρεια και Νότια Κορέα – καθώς η αποσχισθείσα Δημοκρατία του Lugansk αναμένει να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Η Ρωσία δεν θέλει να εγκαταλείψει τα εδαφικά της κέρδη εκτός Dombass και να δώσει στην Ουκρανία μια νίκη που θα της τονώνει το ηθικό, ούτε θα εγκαταλείψει το χερσαίο της διάδρομο προς την Κριμαία.
Η Ουκρανία δεν θα εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της για «πλήρη απόσυρση» της Ρωσίας. και έτσι η Δύση δεν θα μπορέσει να άρει τις κυρώσεις - και η Ρωσία θα εξακολουθήσει κατά συνέπεια να βρίσκεται σε μια θέση όπου η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα την εξυπηρετεί περισσότερο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky, που εκλιπαρεί για όλο και περισσότερες αποστολές όπλων από τη Δύση, δεν φαίνεται να βλέπει αποκλιμάκωση.
Ορισμένες πηγές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι ο Putin θα ήθελε να παρασύρει στην κρίση και την Πολωνία ώστε να κλιμακωθούν οι εξελίξεις στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, όπου μπορεί να γίνει μια συμφωνία.
Ουσιαστικά, οι προπαγανδιστές του Putin στη ρωσική τηλεόραση, ενώ παραδέχονται ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» δεν πηγαίνει καλά, εντούτοις μιλούν για έναν υπαρξιακό αγώνα όπου η ήττα είναι απαράδεκτη.
Με τρόπο ανησυχητικό θα λέγαμε, η Ρωσία δηλώνει πώς είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα έναντι ακόμη μιας υπαρξιακής απειλής, ακόμη και συμβατικής
Σε αυτό το σημείο, η ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Biden από την Πολωνία έχει κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Τι είπε ο Biden στην Πολωνία;

O Biden τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συρθούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία, παρά την προηγούμενη γκάφα του σύμφωνα με την οποία τα αμερικανικά στρατεύματα κατευθύνονταν στην Ουκρανία.
Υπογράμμισε επίσης ότι αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει γρήγορα:
«Πρέπει να βλέπουμε καθαρά.
Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί ούτε σε λίγες μέρες ούτε σε λίγους μήνες.
Πρέπει να οπλιστούμε για τον μακρύ αγώνα που έχουμε μπροστά μας».
O Biden διευκρίνισε ότι η σύγκρουση δεν αφορά μόνο για την Ουκρανία, αλλά πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο:
«Η μάχη για τη δημοκρατία δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί και δεν ολοκληρώθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Τα τελευταία 30 χρόνια, οι δυνάμεις της απολυταρχίας έχουν αναβιώσει σε όλο τον κόσμο.
Τα χαρακτηριστικά τους είναι γνωστά: περιφρόνηση για το κράτος δικαίου, περιφρόνηση για τη δημοκρατική ελευθερία, περιφρόνηση για την ίδια την αλήθεια…
Ας αποφασίσουμε να κάνουμε πράξη τη δύναμη των δημοκρατιών για να ανατρέψουμε τα σχέδια της απολυταρχίας...
Το σκοτάδι που οδηγεί την απολυταρχία δεν ταιριάζει με τη φλόγα της ελευθερίας που φωτίζει τις ψυχές των ελεύθερων ανθρώπων παντού».

Πώς θα τα δει όλα αυτά η Κίνα, το Κατάρ, το Ιράν;

Πώς θα φανούν στην Κίνα (και στις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα) όλα αυτά, στη στιγμή που το Πεκίνο ήδη βλέπει τη Δύση να στρέφεται εναντίον της;
Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 1/4 θα είναι ενδιαφέρουσα.
Η ομιλία Biden έδειξε επίσης ότι ο οικονομικός πόλεμος θα είναι ένα βασικό μέρος του οπλοστασίου της Δύσης:
«Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις είναι ένα νέο είδος άσκησης οικονομικής βίας με τη δύναμη να προκαλεί ζημιά στην αντίπαλη στρατιωτική δύναμη».
Είπε ότι η ενεργειακή πολιτική πρέπει να αλλάξει:
«Η Ευρώπη πρέπει να βάλει τέλος σην εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Και εμείς, οι ΗΠΑ, θα βοηθήσουμε…
Μακροπρόθεσμα, για λόγους οικονομικής ασφάλειας και εθνικής ασφάλειας και για την επιβίωση του πλανήτη, πρέπει όλοι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε καθαρότερες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Και θα συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε να γίνει αυτό, ώστε κανένα κράτος να μην υπόκειται στις ιδιοτροπίες ενός τυράννου για τις ενεργειακές του ανάγκες. Η ενεργειακή εξάρτηση πρέπει να τελειώσει».
Πώς νιώθει άραγε το Κατάρ, με το οποίο η Γερμανία μόλις υπέγραψε συμφωνία για την ενέργεια, ή οι Σαουδάραβες ή το Ιράν κ.λπ.;
Ο Biden υπονόησε ότι η ελευθερία δεν είναι κάτι που δεν έχει ανάγκη τα χρήματα:

Η ελευθερία έχει έξοδα

«Δεν θα είναι εύκολο. Θα υπάρξουν έξοδα. Αλλά είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε».
Αλλά η μεγάλη γκάφα του Biden ήταν η εξής.
Είπε. «Για το όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».
Αλλαγή καθεστώτος λοιπόν.
Ναι, στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος παρενέβη για να υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ «δεν συζητούν για ανατροπή του Putin στη Ρωσία ή για αλλαγή καθεστώτος». Ωστόσο, για μια παρανοϊκή Ρωσία (και Κίνα), η διπλωματική ζημιά έχει γίνει.
Δυστυχώς, όπως δείχνει η ρητορική της, η μεγάλη στρατηγική της Δύσης είναι τόσο φτωχή όσο και τα logistics της Ρωσίας. Επικυρώνουν τους υπαρξιακούς φόβους της Ρωσίας και της Κίνας ακόμη και χωρίς επιθετικές βραχυπρόθεσμες στρατιωτικές ενέργειες.
Έτσι, επιστρέφουμε στο «No Retreat, No Surrender», του 1986 στον Ψυχρό Πόλεμο.
Ωστόσο, είμαστε πλέον στο 2022 και ο κόσμος και οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει.

Πώς θα ανταποκριθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού στο νέο Ψυχρό Πόλεμο

Η Δύση άκουσε την ομιλία Biden και αναρωτήθηκε πώς θα αντεπεξέλθουν οι αλυσίδες εφοδιασμού της και το εξαγωγικό εμπόριο.
O υπόλοιπος κόσμος αναρωτήθηκε πώς θα πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και πώς θα φάει:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τώρα τη μειωμένη χρήση βιοκαυσίμων για την ενίσχυση της παραγωγής τροφίμων κι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα επισιτιστικής ασφάλειας.
Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν είναι ενωμένες, καθώς ο «πολιτιστικός πόλεμος» κυριαρχεί έναντι του νέου «Ψυχρού Πολέμου» – είναι λοιπόν ένα ζήτημα αν είναι μακροπρόθεσμα έτοιμες για αυτό που προτείνει ο Biden;
Μαίνεται επίσης ο οικονομικός πόλεμος.
Σύντομα θα μάθουμε αν ο Vladimir Putin μπλοφάρει για να πάρει ρούβλια για εξαγωγές φυσικού αερίου ή όχι.
Επιπλέον, ενώ η κινεζική Sinopec κάνει πίσω και αναστέλλει προσωρινά τις επενδύσεις που είχε προγραμματίσει, σε συνεργασία με ρωσικές εταιρείες, λόγω των φόβων για πιθανές κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, η Washington Post υποστηρίζει ότι «η Κίνα θα στηρίξει τον Πούτιν ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα θα τα πάει στην Ουκρανία» και ότι: «Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πόσο μακριά θα φτάσει το Πεκίνο για να στηρίξει τη Μόσχα.
Ενώ ο Xi θα ήθελε να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ευρώπη και να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η μοίρα του Putin και του ρωσικού κράτους εμπλέκει άμεσα τα βασικά συμφέροντα ασφαλείας της Κίνας.

Η Κίνα θα υποστηρίξει τη Ρωσία σε κάθε περίπτωση

H προοπτική μιας ηττημένης και διαλυμένης Ρωσίας όχι μόνον θα ενεργοποιούσε τον φόβο της Κίνας για αστάθεια κατά μήκος των κοινών συνόρων των 2.500 μιλίων, αλλά θα δημιουργούσε και αβεβαιότητα για τη μελλοντική ηγεσία και τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της νέας ρωσικής κυβέρνησης.
Σε περίπτωση ανατροπής του Vladimir Putin, ο διάδοχός του θα διατηρούσε τη συμμαχία με το Πεκίνο;
Έτσι, όσο πιο πολύ ανησυχεί το Πεκίνο για τον πόλεμο και την θέση του Πούτιν στην εξουσία, τόσο πιο πιθανό είναι να ενισχύσει την υποστήριξή του προς τη Μόσχα, παρέχοντας άμεση οικονομική βοήθεια, μετριάζοντας τον αντίκτυπο των κυρώσεων ή ακόμη και προμηθεύοντας στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σαφώς, η Κίνα θέλει να αποφύγει τις δευτερεύουσες οικονομικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να της επιβάλλουν οι ΗΠΑ, να παράσχει στήριξη στη Ρωσία - και η πρόσβαση στη διεθνή αγορά αραμένει κρίσιμη για την οικονομία της Κίνας και τη συνεχιζόμενη άνοδό της.
Αλλά το Πεκίνο θα μπορούσε να επιδιώξει να υποστηρίξει τη Ρωσία, με τρόπους που θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν, όπως να διευκολύνει την πρόσβασή της σε αμερικανικά δολάρια μέσω υπεράκτιων λογαριασμών ή μέσω συναλλαγών με κρατικές επιχειρήσεις ή και με ιδιωτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αγορές ρωσικών αγαθών και υπηρεσιών που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

Ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται σε αναταραχή

Με δυο λόγια, όλος ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή.
Στην Ασία, η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ιαπωνία και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας επισκέφθηκε την Ινδία , ελπίζοντας σε βελτίωση διμερών σχέσεων, αλλά η Ινδία κατέστησε σαφές ότι η Κίνα πρέπει πρώτα να περιορίσει τη στρατιωτική της παρουσία στα κοινά τους σύνορα. όπου συμβαίνει το αντίστροφο.
Η Κίνα κλειδώνει τη Σαγκάη λόγω Covid.
Στη Μέση Ανατολή, η συμφωνία με το Ιράν στηρίζεται στο ζήτημα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, οι Χούτι επιτέθηκαν ξανά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας – και αυτή τη φορά οι Σαουδάραβες απάντησαν σκληρά ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε τη συμπάθειά του στους Σαουδάραβες.
Όλοι θα εμπλακούν.
Το Bloomberg αναφέρει:
«Σοκαρισμένοι από την άνοδο των εμπορευμάτων, οι εμπορικοί οίκοι προσαρμόζονται για να επιβιώσουν».
Το Politico προσθέτει «Πολύ μεγάλο για να αποτύχει: Ο Λευκός Οίκος προσέχει να μην στοχεύει εταιρείες τροφίμων καθώς πιέζει τον Putin».
Ωστόσο, αν θυμηθούμε όλο το πλέγμα των ρυθμίσεων και της εποπτείας που εισήχθη για τις τράπεζες μετά την κατάρρευση των Lehman, βλέπουμε ότι τώρα κάτι ανάλογο ετοιμάζεται και τους εμπορικούς οίκους που κινούνται στην αγορά εμπορευμάτων.
Αν όλα γίνονται γεωπολιτική, όσο μεγαλύτερος είσαι (και περισσότερα κέρδη έχεις), τόσο περισσότερο θα σε προσέξουν.
Τέλος, η Fed φαίνεται επίσης να δικυρήσσει το δικό «No Surrender, no Retreat» προκειμενου να πολεμήσει τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Μόνο που το στυλ πολέμου της Fed θυμίζει επίσης έντονα πολιτική του 1986, και παραβλέπει ότι είχε συμβεί το 1987 – δηλαδή το κραχ στη Wall τη Μαύρη Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης