Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute for the Study of War: Η Ρωσία προετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση στο Κίεβο – Εστιάζει στην ενίσχυση των δυνάμεων

Institute for the Study of War: Η Ρωσία προετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση στο Κίεβο – Εστιάζει στην ενίσχυση των δυνάμεων
Η Ρωσία συντονίζει τις δυνάμεις της ώστε να περικυκλώσει το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες ανασύστασης των δυνάμεων βορειοδυτικά του Κιέβου για την επανέναρξη μεγάλων επιθετικών επιχειρήσεων και ο διοικητής της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας (EMD) θα διευθύνει προσωπικά τις επιχειρήσεις αναφέρει το αμερικανικό Institute for the Study of War που παρακολουθεί και αναλύει την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία σε καθημερινή βάση.

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι ο 35ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας μεταφέρει κατεστραμμένες μονάδες στη Λευκορωσία και ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν ένα διοικητήριο για όλες τις δυνάμεις της EMD που επιχειρούν γύρω από το Κίεβο στην περιοχή του Chernobyl.
Οι συνεχιζόμενες ρωσικές προσπάθειες για την αντικατάσταση των απωλειών μάχης σε μονάδες EMD και η ανάπτυξη πρόσθετων ενισχύσεων δείχνουν το σχέδιο της Ρωσίας αλλά δεν θα μπορέσουν άμεσα να διεξάγουν μεγάλη αντεπίθεση.
Η ολοένα και πιο στατική φύση των μαχών γύρω από το Κίεβο αντανακλά την χαμηλή αποτελεσματικότητα των ρωσικών δυνάμεων και όχι οποιαδήποτε αλλαγή στους ρωσικούς στόχους ή προσπάθειες αυτή τη στιγμή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν περιορισμένες αντεπιθέσεις σε πολλές τοποθεσίες, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη ανατολικά του Κιέβου, στην περιφέρεια Sumy και γύρω από το Kharkiv.
Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις είναι πιθανό να επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν βασικά εδάφη και να διακόψουν τις ρωσικές προσπάθειες για επανέναρξη μεγάλων επιθετικών επιχειρήσεων.
Η πιθανή κλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων γύρω από τη Kherson δεσμεύει επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στη Μαριούπολη, αλλά οι ρωσικές επιθέσεις απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό αλλού τις τελευταίες 24 ώρες.

Καθοριστικές παράμετροι

Ο Διοικητής της Ρωσικής Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD) Στρατηγός Alexander Chayko μπορεί να διευθύνει προσωπικά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία με στόχο την επανέναρξη των επιχειρήσεων για την περικύκλωση του Κιέβου από τα δυτικά.
Το Κρεμλίνο είναι απίθανο να έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να περικυκλώσει το Κίεβο, αλλά πιθανότατα δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τη μαχητική ισχύ που απαιτείται για την επανέναρξη μεγάλων επιθετικών επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον.

Ούτε οι ρωσικές ούτε οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλες επιχειρήσεις βορειοδυτικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που αντεπιτίθενται ανατολικά του Brovary από τις 24 Μαρτίου ανακατέλαβαν επιτυχώς εδάφη στις 26 Μαρτίου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες αντεπιθέσεις στην περιφέρεια Sumy στις 26-27 Μαρτίου.

Οι μάχες συνεχίστηκαν γύρω από το Izyum τις τελευταίες 24 ώρες, με μικρή περιοχή να αλλάζει χέρια.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν σταθερά την προέλαση τους στην Μαριούπολη.

Οι Ουκρανοί παρτιζάνοι γύρω από τη Kherson (Χερσώνα) συνεχίζουν να δεσμεύουν τις μονάδες της Rosgvardia στην περιοχή, πιθανότατα εμποδίζοντας τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στα νότια.
z1_5.png

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο συνέχισε να εστιάζει στις ρωσικές δυσκολίες για την αντικατάσταση των απωλειών προσωπικού και εξοπλισμού.
Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 27 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο παλιά και υποβαθμισμένα πυρομαχικά, τονίζοντας ιδιαίτερα τη χρήση παλαιών πυρομαχικών από την 165η Ταξιαρχία Πυροβολικού της 35ης Συνδυασμένης Στρατιάς που δρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Το Γενικό Επιτελείο δήλωσε επιπλέον ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει έως και εννέα τάγματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και έως και πέντε «κύρια κέντρα επιμελητείας» στην Ουκρανία για την επίλυση των συνεχιζόμενων προκλήσεων εφοδιασμού.

Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε τέσσερις κύριες προσπάθειες αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Κίεβο (αποτελείται από τρεις δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1 - Χάρκοβο;
Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk (Λουχάνσκ) και Donetsk (Ντόνετσκ).
Υποστηρικτική προσπάθεια 2 - Μαριούπολη
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Kherson με κατεύθυνση βόρεια και δυτικά.

Κύρια προσπάθεια — Άξονας Κιέβου: Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου στοχεύουν στην περικύκλωση της πόλης από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια κατά μήκος της δυτικής όχθης του Dnipro

Ο Διοικητής της Ρωσικής Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD) Στρατηγός Alexander Chayko μπορεί να διευθύνει προσωπικά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης των ρωσικών δυνάμεων από την Λευκορωσία και επανέναρξης των επιχειρήσεων για την περικύκλωση του Κιέβου από τα δυτικά.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 26 Μαρτίου ότι μονάδες της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων αποσύρονται στην περιοχή του Chernobyl και προς την Λευκορωσία για να αποκαταστήσουν τις μαχητικές ικανότητες.
Οι Ουκρανοί υποστήριξαν στις 27 Μαρτίου ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί από αέρα και πυροβολικό προορίζονται να παρέχουν κάλυψη σε μονάδες που αποσύρονται.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο και η Περιφερειακή Διοίκηση του Chernihiv ανέφερε στις 27 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν ένα διοικητήριο για τον έλεγχο της ομάδας των ρωσικών δυνάμεων από την Ανατολική Στρατιωτική Περιοχή (EMD) κοντά στο Chernobyl και αποθηκεύουν πυρομαχικά στην περιοχή.
Τα φιλορωσικά μέσα μετέδωσαν πλάνα που υποστήριξαν ότι έδειχναν τον Στρατηγό Alexander Chayko βορειοδυτικά του Κιέβου στις 23 Μαρτίου.
Η Ρωσία είναι απίθανο να έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να περικυκλώσει το Κίεβο, αν και το Institute for the Study of War συνεχίζει να εκτιμά ότι η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να συνενώσει τη μαχητική ισχύ που απαιτείται για την επανέναρξη μεγάλων επιθετικών επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον.

Ούτε οι ρωσικές ούτε οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλες επιχειρήσεις βορειοδυτικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι πολιτικές αρχές της Περιφέρειας Κιέβου και το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφεραν ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις Bucha, Irpin, Hostomel, Borodyanka και Makariv στις 27 Μαρτίου, αν και οι ρωσικές δυνάμεις δεν φαίνεται να πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες. Το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε επιπλέον ότι τα όπλα ακριβείας που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά πολεμικά πλοία κατέστρεψαν μια ουκρανική αποθήκη πυραύλων στο Plesetske (νοτιοδυτικά του Κιέβου) στις 27 Μαρτίου

Δευτερεύουσα υποστηρικτική προσπάθεια — άξονας Chernihiv και Sumy

Οι ουκρανικές δυνάμεις που αντεπιτίθενται ανατολικά του Brovary κατέλαβαν επιτυχώς έδαφος αργά στις 26 Μαρτίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Lukyanivka και το Rudnytske, 40 χλμ ανατολικά του Brovary, και ανάγκασαν μονάδες από την 30η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της Ρωσίας να υποχωρήσουν.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν αυτήν την αντεπίθεση στις 24 Μαρτίου.
Οι πολιτικές αρχές της Περιφέρειας Κιέβου επιβεβαίωσαν την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην Baryshivska, Kalityanska και Velykodymerska, παρακολουθώντας με προηγούμενες εκτιμήσεις του Institute for the Study of War την έκταση των ρωσικών προελάσεων.

Οι τοπικές πολιτικές αρχές επιβεβαίωσαν στις 27 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Slavutych, περίπου 35 χιλιόμετρα δυτικά του Chernihiv.
Ο δήμαρχος Slavutych Yuriy Fomichev επιβεβαίωσε στις 27 Μαρτίου ότι μόνο οι ουκρανικές δυνάμεις εδαφικής άμυνας υπερασπίστηκαν την πόλη στις 25-26 Μαρτίου, αφού η Ρωσία την απέκλεισε επιτυχώς
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραδόθηκαν για να διατηρήσουν τις ζωές αμάχων, αλλά ότι η διοίκηση της πόλης αρνείται να συνεργαστεί με τη Ρωσία.
Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν πλάνα από Ουκρανούς αμάχους που αντιμετωπίζουν ρωσικές δυνάμεις στο Slavutych στις 26-27 Μαρτίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα της 26ης Μαρτίου ότι μονάδες της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας και της 90ης Στρατιάς Αρμάτων συνέχισαν τις επιχειρήσεις για να περικυκλώσουν την πόλη Chernihiv.

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο και οι τοπικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες αντεπιθέσεις στην περιφέρεια Sumy στις 26-27 Μαρτίου, ανακαταλαμβάνοντας τους Trostyanets και Husarivka

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ρωσικές μονάδες ενίσχυσης που κινούνταν προς την κατεύθυνση των Velykui Sambir, Deptivka και Holinka (στη βορειοανατολική Ουκρανία μεταξύ Chernihiv και Sumy) τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στις 26 Μαρτίου.
z2_2.png

Υποστηρικτική προσπάθεια 1—Kharkiv:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση γύρω από την πόλη Kharkiv (Χάρκοβο) τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν τοπική αντεπίθεση προς τη Vilhivka (Βιλχίβκα), στα ανατολικά προάστια του Kharkiv, στις 26-27 Μαρτίου, αλλά δεν φαίνεται να έχουν ανακαταλάβει την πόλη.

Οι μάχες συνεχίστηκαν γύρω από το Izyum τις τελευταίες 24 ώρες, με μικρή περιοχή να αλλάζει χέρια.
Οι πολιτικές αρχές της Περιφέρειας Kharkiv και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαίωσαν επιπλέον ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Husarivka (βορειοδυτικά του Izyum) και κατέλαβαν εξοπλισμό από την 3η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της Ρωσίας στις 27 Μαρτίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στις 26 Μαρτίου ότι τρεις ρωσικές τακτικές ομάδες τάγματος (BTGs) προσπαθούν να αποκτήσουν έδαφος στις περιοχές Kamyanka, Sinichyne και Sukha Kamyanka (όλες νοτιοανατολικά του Izyum) και οι τοπικές πολιτικές αρχές ανέφεραν ότι οι μάχες ήταν σε εξέλιξη στις 27 Μαρτίου.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρειες Luhansk και Donetsk:

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 27 Μαρτίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις στην Popasna που ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου.
Τα φιλορωσικά μέσα μετέδωσαν βίντεο που ισχυριζόταν ότι δείχνει Τσετσένους μαχητές και μέλη της φιλορωσικής λέσχης μοτοσυκλετών «Night Wolves» να «απελευθερώνουν» Ουκρανούς αμάχους στο Rubizhne στις 26 Μαρτίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει το Rubizhne και το βίντεο πιθανότατα ήταν fake.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιπλέον ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική επίθεση στην Krasnohorivka (δυτικά του Donetsk) στις 26-27 Μαρτίου.

Υποστηρικτική προσπάθεια 2—Μαριούπολη:

Οι ρωσικές επιθέσεις στο κέντρο της Μαριούπολης συνεχίστηκαν στις 27 Μαρτίου, αν και το Institute for the Study of War δεν μπορεί να επιβεβαιώσει καμία αλλαγή στον έλεγχο του εδάφους.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα αποκτήσουν τον έλεγχο της πόλης σχετικά άμεσα.
z3_3.png

Υποστηρικτική Προσπάθεια 3 - Kherson με κατεύθυνση βόρεια και προς τα δυτικά:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιθετική επιχείρηση στη νότια κατεύθυνση τις τελευταίες 24 ώρες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι μονάδες της Rosgvardia συνεχίζουν να πολεμούν τα κέντρα της ουκρανικής αντίστασης στην περιφέρεια Kherson και σε άλλες περιοχές, επιβεβαιώνοντας αναφορές από τις 26 Μαρτίου ότι οι Ουκρανοί αντάρτες αμφισβητούν επιτυχώς τον ρωσικό έλεγχο της Kherson.
Η πολιτική διοίκηση της Περιφέρειας της Οδησσού ανέφερε στις 27 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εναέρια αναγνώριση της Οδησσού και δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ρωσικά πολεμικά πλοία να χτυπήσουν την Οδησσό.
Ωστόσο, μια μη υποστηριζόμενη απόβαση ρωσικών αμφίβιων δυνάμεων στην Οδησσό στην Νότια Ουκρανία στην Μαύρη Θάλασσα παραμένει εξαιρετικά απίθανη και η Ρωσία πιθανότατα έχει δεσμεύσει μεγάλο μέρος των εφεδρειών των πεζοναυτών της ώστε να πολεμήσει στη Μαριούπολη.

Άμεσα θέματα για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει σύντομα.

Οι επιτυχείς ουκρανικές αντάρτικες ενέργειες γύρω από τη Kherson θα συνεχίσουν να δεσμεύουν το ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό.

Η Ρωσία αναπτύσσει πρόσθετες δυνάμεις της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας γύρω από το Κίεβο και πιθανότατα επιχειρεί να επανεκκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις σε περιορισμένη κλίμακα.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την κατάληψη της πλήρους επικράτειας των περιφερειών του Donetsk και Luhansk, αλλά δεν θα σημειώσουν πιθανότατα ταχεία πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης